Ege Postası
Geri

İGM'de buruk veda

Yerel seçimlerden sonra Bütünşehir Yasası gereği kapatılacak olan İl Özel İdaresi son meclis toplantısını İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın katılımı ile gerçekleştirdi. Tören havasında gerçekleşen toplantıda, İl Genel Meclisi üyelerine hizmetlerinden ötürü birer plaket sunan İzmir Valisi Toprak yaptığı veda konuşmasında, İl Özel İdaresi’nin kapatılmadığını ve yeni bir yönetim modelinin hayata geçirildiğini belirtti. Toplantı öncesi CHP grubuna katılan Ali Engin 'Yalan söylüyorsun' tepkileriyle karşılaştı.
İGM'de buruk veda
Haberler / Yerel Politika
7 Mart 2014 Cuma 16:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir İl Genel Meclisi’nin 21’inci ve son dönem meclis toplantısında duygusal anlar yaşandı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ında katılımı ile gerçekleşen Mart ayının son meclis toplantısında geçmiş dönemde de İl Özel İdaresi’ne hizmet eden yöneticilere ve meclis üyelerine birer plaket sunulurken, İl Genel Meclisi üyeleri 30 Mart öncesi veda pozu verdi.  



“KAPATMA DEĞİL, YENİ BİR YÖNETİM MODELİ”

İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Kırsala ve merkeze çok önemli hizmetleri geçen bu meclisin şüphesiz bir kanunla, yeni bir şekle bürünmesi bizi de duygulandırdı. Zaman içerisinde hizmet etmenin ana şekli demokrasinin bize vermiş olduğu bir yönetim tarzı. O da kanunların uygulanmasına bağlı ve bu kanun değişebiliyor. Şüphesiz ki, bu köklü yapı 30 büyükşehri içine alacak şekilde anılacaktır. Bu ulvi çatı altında önemli görevler yürütüldü. Ben de bu kentin valisi olarak tüm başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Hepimizin amacı hayat. Bir gün nefes verip gideceğiz, bu mevki ve makamları kaybedeceğiz. Hoş bir sada bırakabilirsek ne ala... Devletin buraya gönderdiği kaynakların kırsala dağıtılması konusunda görev aldınız. Hepsi için sizlere teşekkür ediyorum. Bu hizmetleri uygulama noktasında görev ehli herkese şükranlarımı sunuyorum” diyerek İle Genel Meclis üyelerine önemli mesajlar verdi.

“HİZMETİN MAKAMI OLMAZ”

2004 yılından bu yana İl Genel Meclisi’ne son iki dönemde İller Bankası’ndan toplam 813 milyon 22 bin TL tutarında kaynak ayrıldığını söyleyen Vali Toprak, “Medeniyetin iki önemli göstergesi olan içme suyu ve yol gibi temel hizmetler konusunda, altyapı olarak gerçekten İzmir ilinde de taşrada önemli mesafelerin alındığını, köylerin ihtiyaçlarının giderildiğini görüyoruz. Ben de üzüntülerimi ifade etmek istiyorum ama bu bir kapatma değil, buna yeni bir yönetim modeli demek lazım. Bir deneme... İl Özel İdaresi’nin görevleri artık büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri yerine getirecekler. Bir çalışma yapıyorsanız, bu güzel bir olay ama demokrasinin başka bir unsuru olan belediyecilik alanında da katkılarınızın devam etmesi önemli. Bu mutlak bir vedalaşma değil. Resmi olarak son toplantı olsa da 30 Mart sonrasında çalışmalarınıza ortak olunacağını ve katkı sağlanacağını biliyorum. Üzülmeyelim… Biz eğer ki vatandaşa hizmet etmeyi zihnimize yazmış isek, makam ne olursa olsun, her biri ile hizmet etme imkanımız olduğunu bilmek lazım. Hizmet etmek için bir çok yöntem vardır. Ben ilin valisi olarak sizlere bir kez daha yürekten ve gönülden teşekkür ediyorum. Sizler seçilmiş olmanız sebebi ile bir hissiyat içerisindesiniz. Yolunuz açık olsun” dedi.



“KAPIM SİZLERE AÇIK…”

Dün itibarı ile emekli olan İl Genel Meclisi Genel Sekreteri İrfan İçöz’e “Sade bir vatandaş olarak burada oturuyorsunuz” diyerek espri ile seslenen Toprak son olarak, “Vali olarak kendi kapım gibi devlet kapısı sizlere devamlı açıktır. Eksiklerimiz, kusurlarımız olabilir… Ama kapımız, hem size hem de tüm vatandaşlarımıza gönülden açıktır” dedi.

DEĞİRMENCİ: TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci ise meclis üyelerine yaptığı veda konuşmasında , İzmir İl Genel Meclisi olarak tarihi bir güne tanıklık ettiklerini kaydederek, “Görev süremizin sonuna geldik. İzmir İlinin 21. Dönem İl Genel Meclis üyeleri olarak bugün son olağan toplantımızı yaparak bir dönemi kapatacağız. İl Genel Meclisinin benim hayatımda ayrı bir önemi, ayrı bir yeri var. Bu kapıdan ilk kez 1984 yılında girdim. 1984-1994 de iki dönem, 2004-2014 de iki dönem olmak üzere 20 yıl İl Genel Meclis üyeliği yaptım. Demek ki ömrümün 20 yılı burada geçmiş. Dile kolay tam 20 yıl… Görev yaptığımız İl Özel İdaresi Kurumu ise 1,5 asırlık ulu bir çınar. İl özel İdarelerinin kuruluşu Tuna Vilayeti için 1864 yılında çıkarılan Teşkili Vilayet Nizamnamesi’ne kadar dayanıyor. Tam 150 yıllık bir geçmişi var. Türk idare sistemine asırlardır hizmet eden bu kurumun 30 ilde varlığına son verilirken, 51 ilde İl Özel İdareleri görevine devam ediyor. 6360 sayılı Büyükşehir kanununa göre 2590 belde belediyesinden 1582 tanesi, 34 bin köyden de 16.082 tanesi kaldırılıyor. Böylece İl Özel İdarelerinin yüzde 36’sı, belediyelerin yüzde 54’ü, köylerin de yüzde 47’ si kapatılıyor. Ne yazık ki kapatma kararları alınırken bu bölgelerde yaşayan 56 milyon yurttaşımıza hiç bir şey sorulmadı. Söz hakkı, tartışma hakkı, tercih hakkı tanınmadı” dedi.

“GÖNLÜMÜZ RAZI OLMASA DA…”

Sözlerinin devamında hayata geçen değişiklikler karşısında buruk olduğunun altını çizen Değirmenci,  “İzmir’de ise İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi ile birlikte, 23 Belde Belediyesi ile 597 köyün tüzel kişilikler sona eriyor. Buralarda İl genel Meclis üyesi olarak, belde belediye başkanı olarak, belde belediye meclis üyesi olarak, köy muhtarı, ihtiyar heyeti üyesi olarak görev yapan 3 bin 400 seçilmişin görevi de sona eriyor. Yani yerel demokrasinin 3 bin 400 sandalyesi kırılıyor. Türkiye’de ise bu rakam 68 binlere ulaşıyor. Böylece Türk İdare sisteminde bir devir sona eriyor. İçimize sinmese de, gönlümüz razı olmasa da gerçek bu… Bugün son olağan toplantısını yapacak olan İl Genel Meclisimiz de, İzmir İl Özel İdaresi ile birlikte 30 Martta kapanarak tarihteki yerini alacak. Siz değerli meclis üyeleri de, İzmir’in son İl Genel Meclis Üyeleri olarak tarihe geçeceksiniz. Sizi bilmem ama her veda da olduğu gibi bende biraz burukluk, biraz da inceden bir hüzün var. Onun için duygularımı ifade etmekte zor, paylaşmak da… Birlikte görev yaptığımız bu son 5 yılda, ömür boyu sürecek arkadaşlar, dostlar edindik. Bu çatı altında bazı arkadaşlarımızla 10 yıldır beraberiz. Acı-tatlı birçok olayı birlikte yaşadık, sevinçlerimizi, üzüntülerimizi paylaştık” diye konuştu.



“TARAFSIZ VE ADİL OLMAYA GAYRET ETTİK”

5 yıl içerisinde kritik hizmetleri ve yatırımları hayata geçirdsiklerini de hatırlatan Başkan Değirmenci, şunları dile getirdi; “Seçildiğimiz günden itibaren ilimizin kalkınması için, bütçe olanaklarımızın elverdiği ölçüde İzmir’e önemli katkılarda bulunduk. Görevini hakkıyla yapmış insanların iç huzuru içinde dönemimizi tamamlıyoruz. İzmir İl Genel Meclisinin son başkanı ve üyeleri olarak Bir hoş sada bırakabildiysek ne mutlu bize… Bu süre içinde yaptığımız hizmetlerin karara bağlanmasında, emeklerini esirgemeyen siz değerli meclis üyelerine ve bu hizmetlerin gerçekleşmesini sağlayan İl Özel İdaresi çalışanlarına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Şair, “Bir caz müziği gibi gelip geçiyor hüzün. O kadar çabuk, o kadar kısa, işte o kadar” demiş. İzmir İl Genel Meclisinin 5 yılı da böyle geçti işte. O kadar çabuk, o kadar kısa… Bu süre içinde İl Özel İdaresi kanunun bana verdiği yetkiyi demokratik kurallar içersinde, Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda tarafsız ve adil olarak yapmaya gayret ettim. Meclis toplantılarında zaman zaman tartışmalarımız, görüş ayrılıklarımız oldu ama, bu demokrasinin,,siyasetin doğasında olan bir şey. Önemli olan yıllar sonra yüz yüze geldiğimizde bir candan merhaba diyebilmek ve eski bir anıyı paylaşabilmek, dostlukla kucaklaşabilmek. Benim hiç kimseye bir kırgınlığım, dargınlığım yok. Umarım sizlerin de bana karşı duygularınız aynidir.”

“SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ”

“Sözün bittiği yerdeyiz artık” diyen Değirmenci konuşmasına şu sözlerle son verdi; “Ne etsek, ne söylesek... En iyisi “Sürç-i lisan ettiysek affola” diyerek, defteri kapatmak… Bu duygu ve düşüncelerle bundan sonraki yaşantınızda sağlık ve mutluluk diliyor, bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmadıkları için, başta sayın valimiz ve genel sekreterimiz olmak üzere tüm Özel İdare çalışanlarımıza bir kez daha teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Hoşça kalın, dostlukla kalın…”

ÜÇ PARTİDEN ORTAK SÖYLEM: HER SON YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğam Albayrak ise, vatandaşlar için, İzmir için hizmet üreten meclis üyelerinin kentin gelişmesinde büyük pay sahibi olduğunu belirterek meclis üyelerine şükranlarını sundu. İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu da, “Her veda yeni bir başlangıçtır” dedi ve şunları kaydetti; “Hayatın akışkanlığı içerisinde yeni adımlar atıyoruz. Farklı siyasi partiler de olsak da, burada yaşadığımız dostluklar ve arkadaşlıklar kalıcıdır.” Kalyoncu’nun ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Ahmet İncekuyu “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenleri” dizeleri ile seslenerek, “Bazen birbirimize kızdığımız anlar oldu. Ama bu beş yıl çok güzel geçti. Bugün İl Genel Meclisi’nin bitişi ama, bunun yeni bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi.

ENGİN'E LİSTE TEPKİSİ

30 Mart yerel seçimlerinden sonra kapatılacak olan son İl Genel Meclisi öncesi gerçekleşen CHP Grup Toplantısı’na CHP’li meclis üyelerine plaket vermek üzere katılan CHP İl Başkanı Ali Engin’e CHP’li meclis üyelerinden liste tepkisi geldi. Engin’in Konuşması esnasında “Yalan söylüyorsunuz” diyerek söze giren meclis üyesi Tevfik Ersöz “Yalan zeka işidir dürüstlük cesaret eğer zekan yetmiyorsa yalan söylemeye cesaretini kullanıp dürüst olmayı dene. Victor Hugo söylemiş bunu” diyerek tepkisini gösterdi.


Bütünşehir Yasası sonrası kapatılmasına karar verilen İl Özel İdaresinde yapılan tarihi son toplantı öncesi gruplarda son kez bir araya geldi. Hararetli geçen toplantıda plaket vermek üzere bulunan CHP İl Başkanı Ali Engin’e meclis üyeleri tepki gösterdi.

ENGİN’E “YALANCI” TEPKİSİ

Ön seçimle yapılan meclis üyesi seçimlerine tecrübeli isimlerin rağbet göstermediğini belirten Engin “İzmir’in nüfusunun yüzde 65 ile büyük kısmını oluşturan 7 ilçede seçim kararı alındı. Zamansız bir seçimdi. Sonradan karar alındı beklenmedik bir şeydi. Gedikli tecrübeli diyeceğimiz  hiç bir siyasetçi “Ben seçime giriyorum” demedi takdirlerinize sunuyorum” dedikten sonra  salondan yükselen “Girenler ne oldu” tepkisi üzerine Engin şöyle devam etti; “Tecrübeli isimler kontenjan değerlendirmesi talep ettiler. Haklı nedenleri olabilir, bu toplantının gündemi bu konu değil diyerek” tartışmaları yatıştırdı. Araya giren Grup Başkan Vekili Doğan Albayrak toplantının gündeminin plaket ve teşekkür olduğunu hatırlattı. Konuşmasına devam eden Engin “3000 arkadaşımız başvuruda bulundu. İlçe başkanı adayımız veya parti dengeleri parti içi dengelerin etkili olduğunu ve Genel Merkez’in tercihi olduğunu biliyorsunuz tecrübelisiniz. Bunu defalarca tartıştık. Aynı yöntemle iş yapıp farklı sonuç beklemek ahmaklıktır. Ünlü filozofun lafı. Sistem konusunda maalesef hiçbirimiz bir gayret göstermedik, buna Genel Merkez de dahil.  Bu işin en doğrusu, üye yapımızın seçebilme noktasına getirilip üyelere seçtirilmesi. Kimse neden beni yazmadın neden onu yazmadın diyememesi için” ifadelerini kullandı.

ENGİN: İHANET EDENLERE RAĞMEN…

Engin, parti ve İzmir’e hizmet için farklı görevlerinde var olduğunu hatırlattığı konuşmasını “Ona bakarsanız 60 yaşında hiç bir görev almayan arkadaşlarımız da var. 4 dönem Başkanlık yapan  Menderes Belediye Başkanımız  haksızlık yapıldı deyip partiden ayrılıp başka partiye gidip aday oluyor”  sürdürürken araya giren CHP İl genel meclis üyesi Tevfik Ersöz  “Yalan konuştunuz! Yalan zeka işidir dürüstlük cesaret eğer zekan yetmiyorsa yalan söylemeye cesaretini kullanıp dürüst olmayı dene Victor Hügo söylemiş bunu” diyerek tepkisini gösterdi. Sözlerine devam eden Ersöz “Büyükşehir belediye başkanımız geçen seçimlerde genel seçimlerde basının önünde Mehmet ali susam beye hırsız diye bağırmadı mı canım ona niye tepki göstermedik teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Tepkiler üzerine sabırlı olduğunu ifade eden Engin “Bu tür davranışlara hiçbir partide izin verilmez” diyerek “Cumhuriyet tarihinde ilk defa İzmir’de iki kadın belediye başkan adayımız var. Onlara güveniyoruz. Seçileceklerine inanıyorum. Seçilecekler  İzmirliler bunu takdir edecek sizler etmeseniz bile. İnanıyorum ben. Etmeyen CHP üyesi olup oy vermeyecek olanlar bile vardır. Buna inanıyorum ama biz İzmirlilere güveniyoruz. Partisine ihanet edenlere rağmen, İzmirliler güçlü bir oy ile yüzde 60 hedefimizi gerçekleştirecektir. Sizlere aile ve sosyal yaşamınızda başarılar diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı. Gergin anların ardından plaket veren İl Başkanı Ali Engin, meclis üyelerini tebrik etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası