Ege Postası
Geri

İbrahimi'nin görevi bırakmak istediği öne sürüldü

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’nin görevinden ayrılmak istediği ileri sürülüyor. Suriye’deki iç savaşın çözümü konusunda Arap Birliği ile ters düşen İbrahimi’nin bir aydan fazladır bu durumdan...
İbrahimi'nin görevi bırakmak istediği öne sürüldü
Haberler / Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe 12:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’nin görevinden ayrılmak istediği ileri sürülüyor.

Suriye’deki iç savaşın çözümü konusunda Arap Birliği ile ters düşen İbrahimi’nin bir aydan fazladır bu durumdan rahatsız olduğu ve görevini bırakmak istediği iddia edildi. Suriye’de politik çözüm arayışında olan İbrahimi’nin taraflara bu konuda hiçbir adım attıramaması da istifa etme isteğinin gerekçelerinden biri olarak ifade ediliyor.

İbrahimi ile baş başa görüşen iki BM diplomatının tecrübeli özel temsilciyi görevinden çekilmeme konusunda ikna edemedikleri öğrenildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye’de muhaliflere ve Esed rejimine siyasi çözüm konusunda çağrıda bulunsa da Arap Birliği'nin açıktan muhalifleri desteklemesi, İbrahimi tarafından kendi çabalarına karşın bir hareket olarak görülüyor.

Diplomatların verdiği bilgiye göre İbrahimi’nin görevinden çekilme isteğinin bir başka nedeninin de BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Suriye’deki krizin çözümü konusunda ortak bir karara varamamaları.

İbrahimi’nin görevini bırakacağı yönündeki bir soru üzerine BM Genel Sekreteri Ban geçen ay düzenlediği basın toplantısında özel temsilcinin görevinin başında olduğu ancak bu konuda özel temsilcisinin kendisinin karar vereceğini söylemişti.

Ağustos ayında BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Suriye özel temsilciliği görevinden ayrılmasından sonra bayrağı devralan İbrahimi, temsilci olduğu son 9 aylık sürede Suriye’deki çatışmalar daha da arttı.. 79 yaşındaki Cezayirli tecrübeli diplomat ülkesinin de dışişleri bakanılığı görevinde de bulunmuştu. İbrahimi, 19 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmeden sonra görevinden şimdilik çekilmediğini söylemişti. İbrahimi gazetecilere, "Her gün uyandığımda görevi bırakmam gerektiğini düşünüyorum ama henüz o noktaya durumun gelmediğini görüyorum. Bir gün belki de görevimden çekileceğim ve eminim sizde bunu göreceksiniz." şekilnde açıklama yapmıştı.

Hafta başında Washington’a giderek burada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Brahimi, Obama hükümetine Suriye’de siyasi çözüm için yapılabilecekleri aktarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Patrick Ventrell ise İbrahimi’nin görevine devam etmesini istediklerini ve çabalarını desteklediklerini söyledi.

İbrahimi’nin görevinden çekilmesi durumunda BM Genel Sekreteri’ne Ortadoğu ve Suriye konusunda danışmanlık yapabileceği belirtiliyor. Özellikle krizin son bulmasından sonra Suriye’de BM’nin oynayacağı rolün kritik olduğuna işaret eden diplomatlar, bu konuda tecrübeli birisinin yol göstericiliğinin çok anlamlı olacağına işaret ediyor.

İki yılı aşkındır devam eden Suriye’deki iç savaşta BM kayıtlarına göre 70 binden fazla hayatını kaybederken milyonlarca insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası