Ege Postası
Geri

İlkokul mezunu çiftçi yaptığı rüzgar gülü ile su çıkarıp tarlasını suluyor

Balıkesir'in Bigadiç ilçesine bağlı Hamidiye köyünde çiftçilik yapan İsmail Öztürk (51), yaptığı rüzgar gülü yardımı ile yeraltından su çıkarıp tarlasını suluyor. Üç yıldır tarlasını rüzgar gülü sayesinde masrafsız sulayan...
İlkokul mezunu çiftçi yaptığı rüzgar gülü ile su çıkarıp tarlasını suluyor
Haberler / Güncel
25 Haziran 2013 Salı 13:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Balıkesir'in Bigadiç ilçesine bağlı Hamidiye köyünde çiftçilik yapan İsmail Öztürk (51), yaptığı rüzgar gülü yardımı ile yeraltından su çıkarıp tarlasını suluyor. Üç yıldır tarlasını rüzgar gülü sayesinde masrafsız sulayan girişimci çiftçi İsmail Öztürk'e Türkiye'nin birçok yerinden de teklif geliyor. İlkokul mezunu çiftçinin yaptığı rüzgar gülü, üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan tezlere konu olmuş.

Bigadiç ilçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunan 600 haneli Hamidiye köyünde oturan İsmail Öztürk, 4 yıl önce Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Gelenbe beldesinde gördüğü bir rüzgar gülünü kendi tarlasına yapmış. Öztürk, tarlasının yanı başına açtığı su kuyusunun üzerine kurduğu rüzgar gülü ile sıfır maliyetle tarlasını suluyor.

Evine yaklaşık 4 km uzakta bulunan tarlasının yakınında su bulunmadığı için rüzgar gülü sayesinde yerin 10 metre altından su çektiğini belirten İsmail Öztürk, "Bu rüzgar gülleri 70-80 metre derinlikten su çekebiliyor. Tarlam yaklaşık 6 dönüm. İki yıldır tarlamda biberiye yetiştiriyordum, bu yıl mısır ektim. Bunu yapma nedenim mazot ve benzinin pahalı olması. Rüzgar gülünün maliyeti kuyuların derinliklerine göre değişebiliyor. Tarlama yaptığım rüzgar gülünün maliyeti 8 bin lira civarında. Kuyudan çıkan su 150 metre uzaklıktaki havuza toplanıyor. Daha sonra tarlamı suluyorum." dedi.

"HİÇBİR EĞİTİM ALMADIM"

İlkokul mezunu olduğunu ve bu işinin eğitimini almadığını ifade eden İsmail Öztürk, yapmış olduğu rüzgar gülünün, rüzgarın 20 km hız yaptığı zamanda kuyudan günlük 15-20 ton civarında su çıkarıldığını anlattı. Öztürk, şunları söyledi: "Bölgemizde tarla sulamak için ne baraj ne de gölet var. Yani yakınımızda hiçbir su kaynağı yok. Biz de bu sistemle yer altındaki sudan istifade ediyoruz. Köyde bizden başka kimsede böyle bir düzenek yok. Bunu yapmak için herhangi bir eğitim almadım. Rüzgar gülü ve diğer düzeneklerin tamamını ben yaptım. Türkiye'nin birçok yerinden vatandaşlar ve çiftçiler beni arıyor. Geçtiğimiz günlerde Konya Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler beni aradı. Tez hazırlayacaklarını söyleyerek konuyla ilgili bana bazı sorular sordular."

"TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ"

Tarlaya traktörle köyden su getirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken İsmail Öztürk, şöyle devam etti: "Bu yolla 5 dönüm tarlayı sulayamazsınız. Taşıma suyla değirmen dönmez. Ama bu sistemle çok rahat bir şekilde tarlamı suluyorum. Görenler çok beğeniyor. Traktörle su çekmeye kalksam günlük 30 lira yakıt masrafı olur. Elektrikli su motoruyla su çekmeye kalksak bu sefer de elektrik masrafı var. Ayrıca elektriği tarlaya kadar getirmek de ayrı bir sorun. Bu da çok maliyetli olur. Bizim hiçbir masrafımız yok. Rüzgar estiği sürece su çıkarabiliyoruz. Sadece 10 lira değerinde gres yağı kullanıyoruz. Masrafsız bir şekilde tarlasını sulamak isteyen çiftçilerin su sistemi kurmalarını tavsiye ederim. Çünkü bir sefer para harcayıp rüzgar gülünü kuracaklar. Daha sonra hiçbir masrafı yok."

Küçük ve orta ölçekli çiftçilerin sulama ihtiyaçları için geliştirilen rüzgar gülü sistemi ile 80 metre derinliğe kadar su çekebildiği bilgisini veren İsmail Öztürk, "Ayrıca 25 metre kot farkı ile bin metreye kadar su pompalanabiliyor. Kanat çapı 3 -7 metre olan rüzgar gülü kuyruğu sayesinde 360 derece dönebiliyor. Sistem sayesinde günlük ortalama 50 tona kadar su çıkarma imkanı bulunuyor. Rüzgar yardımıyla dönen pervanenin iki kez dönmesiyle kuyuda bulunan emme basma tulumbayı çalıştırıyor. Mekanik zincirler sayesinde de rüzgarı kullanıyoruz." şeklinde bilgi verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası