Ege Postası
Geri

İnovasyon'da anadolu ateşi İzmir'den yakıldı

Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Yırtık donlu Nihat’ dedikleri o köylü çocuğu Türkiye’nin en iyi okullarında okudu yetmedi dünya üniversitelerinde okudu. O amele çocuğu Denizli’den yola çıktı ve şimdi buradayım. Bu inovasyon mudu? Bu hayaldir. Hayal edin” diye konuştu.
İnovasyon'da anadolu ateşi İzmir'den yakıldı
Haberler / Yerel Politika
29 Mayıs 2014 Perşembe 13:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Türkiye İhracatçı Birlikleri (TİM) tarafından inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir’de başladı. İki gün sürecek etkinliğin açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve İnovasyon Komite Üyesi Sabri Ünlütürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, iş dünyasının temsilcileri ile üst düzey şirketlerin CEO’ları katıldı. Organizasyonun sunuculuğunu Gazeteci Cüneyt Özdemir yaptı.

''İL ÖZEL İDARE MALLAR İÇİN SERT KONUŞTU''HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

“KAVUN KARPUZ KABUKLARINDAN TAŞIMA FİLOLARI YAPARDIK”
Kendi çocukluğundan örnek veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, şunları söyledi: “İnovasyonla ilgili kendi hayatımızda da çok özel şeyler var. Renkli TV çıkmadan önce Türkiye’nin tek kanalı vardı oda TRT. Bütün Türkiye patinaj yarışmalarını, olimpiyatları hepimiz izlerdi. Yan devlet ne gösterirse onu izlerdik. Rahmetli babam "yüzlerce insan yarışıyor. Ancak madalyayı ilk üçe veriyorlar. Ne yaparsan yap ilk üçte olmaya çalış’ derdi. Hiç kulağımdan gitmedi bu söz. Bilimin teknolojinin kullanıldığı oyuncaklarımız olmadı. Bu yüzden asıl inovasyonu oyuncaklarda yapardık. Kavun ve karpuz kabuklarından taşıma filoları yapardık. Tütün tarlalarında tellerle telli arabalar yapardık. Biz şimdiki gençler gibi şanssız değildik, biz çok şanslıydık. İnsan zorlanırsa ve hayal kurarak üretirse hele ortaya fikir koyarak bu fikir ticari ve sosyal yaşantıya dönüşürse inovatif bir şey ortaya çıkıyor. Hiç kimsenin bulmadığı cevheri bulmak lazım.” 

“İZMİR EGE’NİN BAŞKENTİ OLACAK”
Türkiye'nin 2023’te 10. büyük ekonomi olacağını ifade eden Zeybekçi, şöyle konuştu: “Türkiye aldığı turist sayısı ile 6’ıncı büyük ülke oldu. Turizm de de birinci olacağız. Sadece kum deniz değil, kültür turizminin de olduğu bir ülke olacağız. Türkiye sağlık turizm merkezi olacak. Bütün bunlar yeni keşiflerle, fikir çarpışmasıyla olacak. İzmir inşallah Ege’nin başkenti olacak. İzmir dünyanın ticaret merkezlerinden biriydi. İzmir Ege’nin başkenti olarak dünya merkezi haline gelecek.” 

“BAŞKALARININ REÇETESİYLE BU HALE GELDİK”
Türkiye’nin bugünkü durumuna hep başkalarının fikirlerini uygulayarak geldiğini aktaran Zeybekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Anadolu imkanlarıyla değil de başkalarının verdiği reçetelerle üretim yaparak fasonculukla buralara geldik. Türkiye’de çok başarılı yenilikler yapanlar var. Dünyanın 17’inci ekonomisi olduk ancak başkalarının reçetesiyle bu hale geldik. Türkiye olarak ülkemizin sermayesiyle bir yere gelmeliyiz. Dün söylenenleri bırakıp, yeni şeyler söylemek lazım. O yeni şeyler de inovasyon, Ar-ge, yeni fikirler ve keşifler. Türkiye başkalarının tasarladığı ürünler değil, reçetesini bizim yaptığımız ve tüketim alışkanlıklarını belirleyen bir ülke olmalıyız. Bütün çalışmalarımızı da bu yöndedir. Onun için hükümet olarak ‘Ar-Ge, inovasyon ve hayal gücü’ diyoruz başka da bir şey demiyoruz. Türkiye olarak 2023’de 60 milyar dolarlık Ar-Ge çalışması yapıyor olmamız lazım. Yoksa diğer ülkelerle aramızdaki açığımızı kapatamayız.”
İnovasyon için bazı öğrencilere destek verildiğinin ancak bunların yetersiz olduğunu kaydeden Zeybekçi, şunları söyledi: “İnovasyonla Ar-Ge dendiğinde kaynak aktarmada kapıları sonuna kadar açıyoruz. Yeter ki talep gelsin biz bunun kaynağını oluştururuz. Mutlaka bir yol buluruz, bir yol bulamazsak yeni bir yol açarız. Üretimden gelen biri olarak, TİM üyeliğinden gelen biri olarak yolun nasıl açılacağını biz iyi biliyoruz.” 

“HAYAL KURMAKTA CESUR OLUN”
Kendisinin bir bacağı kısa kalmış pantolunuyla küçüklüğünden bir fotoğrafını paylaşması üzerine ‘Yırtık donlu Nihat’ dediklerini belirten Zeybekçi, sözlerine şöyle devam etti: “Bu millet bu ülke o köylü çocuğunu, o Nihat’ı okuttu. Türkiye’nin en iyi okullarında yetmedi dünya üniversitelerinde okudu. O amele çocuğu Türkiye’nin en önemli şirketlerinde profesyonel yöneticilik yaptı. 20 yıl önce babasının söylediklerini unutmadı. Denizli’den yola çıktı ve şimdi buradayım. Bu inovasyon mudu? Bu hayaldir. Hayal edin. Hayal kurmakta cesur olun. Korkmayın, başınıza bir şey gelmez.”

“BÜYÜMENİN AŞAĞI DOĞRU REVİZE EDİLDİĞİ SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN”
Türkiye’nin 2014 yılına iyi başladığını aktaran Zeybekçi, şöyle konuştu: “Ocak istihdam rakamlarımız son 10 yılın en iyi rakamları oldu. Türkiye yakaladığı yüzde 5.1 büyüme seviyesini yeniden bir başlangıç seviyesi olarak devam edecek. Sakın ola dünya da söylenen Türkiye’nin büyümesini aşağı doğru revize ettikleri söylentisine inanmayın. Türkiye’nin 2014 ilk çeyrek büyümesi 2013 çeyrek büyümesinden daha iyi olacak. 2014 ilk çeyreğinde dış ticarette pozitif olarak daralma yaşanmaya başlandı. İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 74 oranına geldi. 50 milyar doların altına bir cari açıkla Türkiye 2014’ü tamamlayacak. Faizlerde de iyileşme olacak. Avrupa’daki veya dünyadaki yatırımcının muhatap olduğu faiz oranlarını 2014 sonunda Türkiye yeniden yakalayacak.”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve İnovasyon Komite Üyesi Sabri Ünlütürk, bu yıl inovasyon kültürünü yaymak amacıyla Anadolu’ya açılmaya karar verdiklerini aktararak şunları söyledi: “Bu yıl Anadolu’daki etkinliğimizi İzmir’de düzenlemekten onur duyuyoruz. İki gün sürecek etkinliğimizde teknolojiden tasarıma, iş dünyasından inovasyona bir çok katılımcıyla farklı konular aktaracak. Türkiye ve yurtdışından birçok başarılı profesörleri dinleyeceğiz. İzmir ve çevre illerde faaliyet gösteren teknoparklar da alandaki stantlarla kendini tanıtacak. İki gün devam edecek etkinlik ilimize ve bölgemize katkı sağlayacak. Tarım, sanayi, hizmet fark etmeden tüm sektörler için inovasyon kaçınılmaz. Aslında topyekün ülke için kaçınılmaz. Bir ülkede rekabet gücü için gerekli üretimi artırmanın tek yolu inovasyondur. Türkiye’nin de 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın yolunun da inovasyon olduğuna inanıyoruz.”

“İNOVASYONDAKİ ANADOLU ATEŞİNİ İZMİR’DEN YAKIYORUZ”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de geçen yıl İstanbul’da gerçekleştirilen inovasyon buluşmalarında yaklaşık 27 bin kişinin katıldığını ve büyük coşku yaşandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Ankara ve İzmir’deki rektörlerle yaptığım görüşmelerimizde ‘Bu iş sadece İstanbul’da kalmasın Anadolu’ya yayın dediler.’ Ve biz de söz verdik. İnovasyondaki Anadolu ateşini ilk olarak İzmir’de yakıyoruz. Buluşmalarımız Eylül’de Antalya’da, Ekim’de Gaziantep’te ve Aralık’ta da İstanbul’da finali yapacağız. Ve bir kıvılcım yakmak için birlikteyiz. İzmir’de yaktığımız bu kıvılcım için heyecanlıyız. İhracatımızın geleceğini inovasyonda görüyoruz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için inovasyonun kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. 7’den 70’e inovasyonun gücünü herkese gösterebilmek için bu organizasyonları yapıyoruz. İzmir’in yıllık ihracatını 10 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmak için de inovasyona ihtiyaç var. Daha çok İzmirli firmayı ilk 1000 içinde görmek istiyoruz. Bu yaptığımız etkinlik sadece İzmir’e değil Ege’deki bütün sanayici ve işadamlarına açık. Biz İzmir’i önemsiyoruz ve destek vermeye devam edeceğiz.”
Üniversite öğrencileri için inovateam kuracaklarını anlatan Büyükekşi, “100 üniversiteden 500 öğrenci seçip bunları eğiteceğiz. Ayrıca inovaclub ile işadamlarımızı öğrencilerimizle buluşturup destek sağlayacağız. Yine ilk defa işadamları için inovaligin startını verdik. Eğitim olarak onlara destek vererek, onları inovasyon alanında yarıştıracağız. Bu ay sonuna kadar bu yarışmaya da başvurabilirler. Buraya katılan firmalar dünyaca ünlü firma tarafından değerlendirilecek. 40-50 bin dolarlık raporu bu yarışma ile ücretsiz elde edebilecekler. Katılan firmalar Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde temsil edecekler” dedi.

“İZMİR’DE BİRÇOK YENİLİĞE İMZA ATTIK”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir’de birçok yeniliğe imza attıklarını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yatırım ve projelerimizde İzmir’i nasıl yenilik dolu kent yapabilirizin cevabını aradık. Her alanda oluşturduğumuz yenilik projelerini hayata geçiriyoruz. Örneğin Akdeniz Akademisi kısa süre içinde meyvelerini vermeye başladık. İlk tasarım fuarını İzmir’de gerçekleştirdik. Tasarım araştırmaları laboratuvarını hayata geçiyoruz. Çamur kurutma ve arıtma da çevre alanındaki yaptığımız yeniliklerden birisi. Atık sudan çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutmak için 9 ilçede de kurutma tesisi kuruyoruz. 90 dakika tek bilet uygulanmasıyla aslında İzmir’de ulaşımda bir inovasyonu gerçekleştirdik. Türkiye İnovasyon Buluşmaları İzmir’in inovasyon atağında önemli bir kilometre taşı olacak.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası