Ege Postası
Geri

İşçilerin çağrısı: Asgari ücret için “Asgari insanlık”

40 bini aşkın işçinin ekmek kapısı Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde, işçiler tarafından oluşturulan Çiğli İşçi Kurultayı Komitesi’nin Çiğli Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği forum, Perşembe günü açıklanması beklenen ve milyonları ilgilendiren asgari ücret konusunda, işçilere de söz söyleme fırsatı verdi.
İşçilerin çağrısı: Asgari ücret için “Asgari insanlık”
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Aralık 2012 Salı 12:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve CHP PM Üyesi Emel Yıldırım’ın yanı sıra İzmir’in çeşitli işyerlerinde çalışanların da katıldığı “İnsanca Yaşanır Ücret, Sendikal Haklar ve Demokratik Anayasa” konulu forumda; işçilerin asgari ücretle ilgili çağrısı “asgari insanlık” oldu.
İşçilerden Sedat Sadak, asgari ücretli işçinin maaşından ve fazla mesailer üzerinden alınan gelir vergisi yükünün işçinin sırtına bindiğini, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yıllardır yaptığı toplantılarda bu gerçeği nedense bir türlü “tespit edemediğini” söyledi. TBMM Anayasa Komisyonu’nda “asgari ücretten kesilen verginin işçiye verilmesi” konusunda uzlaşmaya varıldığının Sosyal Güvelik Bakanı tarafından açıklandığını hatırlatan Sadak, işverenin “vergiyi biz veriyoruz, para bizde kalsın” itirazının, sürece yön vermesinden endişe ettiklerini vurguladı. İşçi Ümit Gültekin de, asgari ücrette Ocak ve Temmuzda yüzde 3 + 3 artış beklentisinin “insanlık temelinden uzak” olduğunu söyledi.



“Evlen ve çocuk sahibi ol” demek kolay!


İşçi Gencer Karadağ ise, 12 Eylül Referandumuyla kabul edilen düzenlemeyle işçilerin birden fazla sendikaya üye olabilmesinin “örgütlenme özgürlüğünün önünü açma” gibi sunulduğunu; aslında bu durumun sendikalara toplu iş sözleşmesi için yetki belgesi alamama ve işverene işkollarında oynama yapma gibi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Tekstil İşçisi Derya Değirmencioğlu da, “evlenme” ve “çocuk sahibi olma” konularının siyasi malzeme olmasını eleştirdiği konuşmasında; pek çok arkadaşının evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemesine rağmen, asgari ücretli yaşam şartlarının en temel hayat ihtiyaçlarını bile karşılamaması nedeniyle bu düşüncelerini uygulamaya geçiremediklerini anlattı.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, 12 Eylül’den sonra çıkan yasaların tamamının işçilerin örgütlenmesine set çektiğini belirterek, “insanca yaşanabilir asgari ücret” gibi hedeflere ulaşmak için başarılara ve moral değer olabilecek örneklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Moroğlu, “Ülkede düşman artık tek. Biz bu düşmana karşı birlikte durabilmek için ortaklıklarımızı artırmalıyız. Mücadelenin yükselmesinin önündeki en büyük engel, mücadelelerin bölük pörçük yapılması ve özgürlük- emeğiyle geçinen insanların mücadelesini yükseltme temelinden kopuk olmasıdır. Ankara’da bizim ses olmamız ne kadar önemliyse, sizlerin de Çiğli İşçi Kurultay Komitesi’ni oluşturmanız gibi, birlikteliği teşvik ederek sesinizi her platforma taşımanız önemli” dedi.
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de, asgari ücret, anayasa ve sendika gündemlerinin tartışılmasında; ülkeyi sıkıştıran temel meselelerin çözümlerinin de büyük önem taşıdığını söyledi, “Bizim parti gözetmeden, ortak mücadele hedefi koyarak cephede yani mücadele alanında bir araya gelmemiz; sonuç alabilmek açısından en gerekli adım” diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası