ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de ve yurt çapında hem restoran, bar ve lokanta işletmecilerinin hem de pazaryeri esnaflarının büyük tepkisini toplayan zamlı işgaliye bedellerinde sevindirici haber geldi. Başta Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olmak üzere, birçok meslek odası ve kurumun Ankara’da sürdürdüğü girişimler neticesinde, Maliye Bakanlığı zamlı bedelleri geri çekerken, işgaliye bedellerini belirleme yetkisini de kısmen belediyelere bıraktı. Zamlı bedellere isyan eden ve konuyu Yargıtay’a taşımaya hazırlanan esnaf, Ankara’dan gelen haber karşısında rahat bir nefes alırken, değişikliğe ise kısmen sevindi.
ESNAFIN KORKULU RÜYASI İŞGALİYE BEDELİNDE TEKRAR İNDİRİME GİDİLDİ
Bugün resmi gazetede yürürlüğe giren tarife doğrultusunda pazaryeri esnafından alınan işgaliye bedelleri metrekare başına 2,5 TL’den 1,5 TL’ye indirilirken, restoran ve bar gibi işletmelerden alınan işgaliye bedellerinde de indirime gidildi. Meslek odalarından gelen yoğun tepkiler ve esnafı temsil eden kurumlardan hem eylem, hem de dava sinyali gelmesi üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı yüzde 500 zamlı tarifeden vazgeçerek tutarları tekrar aşağı çekti. Meclis gündeminde kabul edilen ve resmi gazetede yayınlanan rakamlara göre, restoran, lokanta, büfe, bar gibi mekanların ödedikleri işgaliye bedelleri 0,50 TL ile 1,50 TL arasında fiyatlandırılırken, kesin rakamları belirleme yetkisi de belediyelere bırakıldı. Değişiklik uyarınca karar alma yetkisine sahip makam olan belediye yönetimleri, İzmir’de zamlı ücretleri geriye dönük toplama konusunda insiyatif kullanabilecek.
PAZARCILAR KISMEN MEMNUN
Karar değişikliğini değerlendiren Türkiye Pazarcılar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, karara “Yetmez ama evet” şeklinde yorum getirirken, “Konu hakkında bireysel olarak birçok şikayet var ve yurt çapında memnuniyet yaratmadı diyebiliriz. Pazarcıdan alınan fahiş fiyatlar kısmen geri çekilmiş gibi gözükse de, yüzde 500 tutarı yüzde 200’e indirildi. Biz bu tutarların eski hallerine dönmesini istiyoruz. Toplanan işgaliye bedellerindeki tutarsızlık da çözülmedi. İzmir Konak’taki pazaryeri esnafı da, Ayrancılar’daki esnaf da aynı bedeli ödemeye devam edecek. Bizim konu hakkında Ankara’daki girişimlerimiz devam edecek ve bu tutarlar düzeltilinceye kadar uğraşacağız” dedi.
ŞANLI’DAN BELEDİYEYE ÇAĞRI VAR
İzmir’de zamlı işgaliye bedellerinden en çok rahatsız olan kesimin başında gelen Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ise, “Çabalarımız olumlu sonuç verdi ve Türkiye’deki tüm esnafı ilgilendiren bir sonuç alındı. Biz kararı olumlu yorumladık ve sevindirici bir gelişme yaşadık. Kordon’da kademeli bareme göre alınacak tutarları belirleme yetkisinin de belediyeye bırakılmış olmasına sevindik. Belediyenin de bu konuda bize yardımcı olmasını ve en düşük fiyatı belirlemesini bekliyoruz. Son gelişmeler sonrasında esnafa müjdeli haber vermekten ötürü mutluluk duyduk” diyerek Kordon esnafı adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu.