Ege Postası
Geri

İyimaya: Yeni anayasada madde müzakereleri iki hafta içinde tamamlanır

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, “Sanıyorum iki hafta içerisinde müzakere etmemiz gereken maddeler tamamlanır ve anayasa projesi, kaç...
İyimaya: Yeni anayasada madde müzakereleri iki hafta içinde tamamlanır
Haberler / Politika
17 Nisan 2013 Çarşamba 14:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, “Sanıyorum iki hafta içerisinde müzakere etmemiz gereken maddeler tamamlanır ve anayasa projesi, kaç maddede mutabakat sağlanmış, kaç madde mutabakata yakın veya kaç madde de kırmızı çizgi var, mutabakat sağlanmamış ortaya çıkar.” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Ahmet İyimaya, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yeni anayasa çalışmalarını değerlendirdi. Uzlaşma Komisyonu’nun tarihi misyonunun devam ettiğini aktaran İyimaya, “Tarihin siyaset kurumuna verdiği bir randevu vardı. Temenni ederim ki, sivil anayasa girişimi Uzlaşma Komisyonu eli ile pozitif bir sonuca ulaşır. Uzlaşma Komisyonu bu noktada çalışmalarını sürdürüyor. Sanıyorum iki hafta içerisinde müzakere etmemiz gereken maddeler tamamlanır ve anayasa projesi, kaç maddede mutabakat sağlanmış, kaç madde mutabakata yakın veya kaç maddede kırmızı çizgi var, mutabakat sağlanmamış ortaya çıkar.” diye konuştu.


Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının bundan sonraki anayasa hazırlıkları girişimleri için de önemli bir veri oluşturacağını söyleyen İyimaya, “Ama şunu da görmeliyiz; milletin anayasa talebi öyle diri öyle net ki, öylesine güçlü bir çağlayana dönüşmüş ki, bunu barajla yok etmek mümkün değil. Millet şöyle veya böyle anayasasına kavuşur. Temenni ederiz ki bu dönemin siyaset kurumu bu anayasayı hazırlayarak milletin oyları ile halk oylaması ile anayasa tartışmaları dönemi sona ersin. Türkiye yeni bir küresel sıçramayı gerçekleştirmiş olsun.” dedi.

“SÜREÇLERİN SON GÜNLERİ MEYVE VERME GÜNLERİDİR”

Bazen bir saat içinde iki maddede mutabakat sağlanabildiğini söyleyen İyimaya, “Aslında süreçlerin son günleri meyve verme günleridir. Öyle olmasını temenni ederim. İnşallah öyle olur. Olmasa da bu katar burada durmaz, bu otomobil burada durmaz, millet iradesini yürütür.” ifadesini kullandı.

“BU ANAYASA MUTLAKA YAPILIR”

Komisyon ile ilgili oluşan umutsuzluk algısı ile ilgili, üyelerin zaman zaman öz eleştiri de yaptığını dile getiren İyimaya, şöyle devam etti: “Burada birinci sorumluluk komisyon üyelerinin kendilerindedir. Partilerde suç görmem. İkinci sorumluluk belki partilerde olabilir ama ben buradan pozitif bir enerjinin üretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Anayasa yapım süreçlerini yaşayan, birden fazla anayasa yapım deneyimi gerçekleştiren bir siyaset öznesi olarak söylüyorum, topluma umutsuzluk aşılamak durumunda ya da ‘umutsuzum’ demek keyfiliğinde olmadığını düşünüyorum. Bu süreç yine anayasa semeresine doğru, emin adımlarla ilerliyor. İkinci seçenek olur, üçüncü seçenek olur ama bu anayasa mutlaka yapılır.”

“BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DOĞRUDAN İLGİLENDİRMEYEN MADDELER ÜZERİNDE BİLE UZLAŞMA SAĞLANAMADI.”

Muhalefetin ‘Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını AK Parti’nin Başkanlık önerisi tıkıyor’ yönündeki eleştirilerine de cevap veren İyimaya, “Sözlerin gerçeği ile gerçeğin gerçeği, sözlerin gücü ile gerçeğin gücü mukayese edildiğinde terazi daima gerçeklik karşısında ağırlık ifade eder. Bugün şunu diyoruz. Uzlaşma Komisyonu bizim dışımızda kalan partiler, parlamenter sistem veya başkalık sisteminin dışında kalan maddelerde bir uzlaşma sağlarlarsa, o uzlaşmanın sağlanması halinde bizim başkanlık sistemimiz masada yok. Bizim önceliğimiz anayasadır. Şu anda gerçek onu göstermiyor. Fiili gerçek, başkanlık sistemi dışında, başkanlık sistemini doğrudan ilgilendirmeyen maddeler bakımından dahi Uzlaşma Komisyonu bir uzlaşma sağlayamadı. Diyelim ki anayasanın başlangıç maddesi, diyelim ki anayasanın ikinci maddesi, üçüncü maddesi, dördüncü maddesi; Başkanlık sistemi ile ilgili bir madde değil ki… Bizim önceliğimiz anayasadır. Orada mutabakat arıyoruz.” şeklinde konuştu. İyimaya, ‘şu suçludur, bu suçludur’ şeklindeki üslubun doğru olmadığının altını çizdi.

“İMKAN BULDUĞUMUZDA BU SİSTEM REFORMUNU YAPACAĞIZ.”

“Türkiye’de parlamenter sistem ya da vesayetçi rejim yerine demokratik bir başkanlık sistemi olsa idi Türkiye en az 60 yıl daha ileride olacaktı” diyen İyimaya, “Türkiye belki küresel yarışta dördüncü devlet olacaktı. Bu ciddi bir tezdir. Neden geri adım atalım. Biz imkan bulduğumuz zaman bu sistem reformunu yapacağız.” ifadesini kullandı.
Komisyon çalışmaları ile ilgili halen umudunu koruduğunu tekrarlayan İyimaya, “Nihai hakem millettir. Milleti yürürlükten kaldıracak, milleti anayasanın değiştirilmez maddeler içerisinde hapsedecek herhangi bir güce sahip değiliz. Öyle bir mekanizma keşfedilmiş değil. Onun için bundan sonra farklı seçeneklerle anayasa yapımına devam edilir. Ama biz diyoruz ki, yüksek mutabakatlı anayasayı milletimize sunalım.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası