Ege Postası
Geri

İzmir'de 37 yıllık çileye nokta: Paterson kurtuluyor!

Bornova’da 156 yıllık geçmişe sahip kentin sembol binalarından Paterson Köşkü’nde yaşanan restorasyon çıkmazı nihayet sona eriyor. Kültür Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemelik eden ve geçtiğimiz yıl çıkan yangınla yok olmanın eşiğine gelen tarihi köşkte çalışmaların önümüzdeki aylarda start alması bekleniyor. Tahsis krizi nedeniyle adeta yılan hikayesine dönen ve 30 bakan eskiten köşkle ilgili iki kurum arasında görüşmeler başlarken, imzalanacak protokolle birlikte tarihi yapı yeniden ayağa kaldırılacak. Paterson'da nihayet!
İzmir'de 37 yıllık çileye nokta: Paterson kurtuluyor!
Haberler / Yerel Yönetimler
29 Eylül 2015 Salı 15:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır ayağa kaldırmak için mücadele ettiği ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı cephesinden bir türlü beklenen onay gelmeyen Paterson Köşkü için ışık göründü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mülkiyetinde bulunan Bornova’daki tarihi köşk için yaklaşık üç yıldır tahsis onayı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, mezbelelik hale gelen yapıyı ayağa kaldırmak için bir kez daha kolları sıvadı.

BEKLENEN TAHSİS NİHAYET GELİYOR
İzmir’in en önemli kültür sanat projelerinden bir tanesi olması beklenen ancak kurumlar arasında yaşanan tahsis krizine kurban giden Bornova’nın tarihi Paterson Köşkü sonunda kötü kaderinden kurtuluyor. 37 yıldır çözülemeyen krize nokta koymak için harekete geçen bakanlıktan nihayet beklenen hamle geldi. Toplam 54 bin metrekarelik arazide kurulu ve 1859 yılında İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan tarihi yapı için çeşitli değerlendirmeler yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, köşkü belediyeye devretmek için hazırlıklarını da tamamlama aşamasına getirdi.
 
İMZA GELDİĞİNDE TADİLAT BAŞLAYACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsisi için defalarca yazılı başvuruda bulunduğu ve açtığı davanın da Yargıtay aşamasında bulunduğu tarihi köşkle ilgili yerel yönetimin taleplerine kulak veren bakanlık, kentin en önemli kültür varlıkları arasında gösterilen tescilli yapıda yetkiyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bırakacak.
 
PROJESİ HAZIR, KÜLTÜR MERKEZİ VE KÜTÜPHANE OLACAK
Buna göre, restorasyon ve rolöve projesi geçtiğimiz yıllarda Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan ve çalışmalara başlamak için gerekli imzayı bekleyen Büyükşehir Belediyesi, bakanlıkla imzalanacak protokol sonrasında gerekli çalışmalara start verecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında tarihi köşkün kente yeniden kazandırılması için yürütülen görüşmeler ve bürokratik işlemler sürerken, taraflar arasında anlaşma sağlandığında inşaat ve tadilat da start alacak.
 
ONAY GELENE KADAR KÖŞK YANDI
İzmir’de yerel yönetimin en önemli yatırımlarından kritik kültür merkezi ve kütüphane projesi olan Bornova'daki Paterson Köşkü'nde yaşanan çıkmaz yıllardır devam ederken, onay gelene kadar tarihi yapıda defalarca yangın çıktı ve eski binadan geriye mezbelelik hale gelen enkazı kaldı. Köşk için 2008 yılında tahsis alan ve 2011 yılında restorasyon projelerini hazırlayan belediyenin imzaladığı protokol 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tek taraflı olarak iptal edilirken, o günden bu yana girişimlerini sürdüren ve açtığı davayı kazanan Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başlayabilmek için gerekli resmi onayları ise henüz alamamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası