Ege Postası
Geri

İzmir'de 'Sarı' isyan: Taksicinin sigortası attı!

Trafik sigortasına getirilen yüzde yüzlük zamlar İzmir’de taksici esnafını isyanın eşiğine getirdi. Geçtiğimiz yıl ortalama bin 600 lira civarında olan primlerin bu yıl iki bin liraya yükseltilmesinden yakınan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, taksicilerin mağduriyetle karşı karşıya kaldığını belirtti. Esnafın lokmasının küçüldüğünü aktaran ve şirketlerin zararlarını araç sahiplerine yüklediğini belirten Anık, sorunun giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. İzmir'de 'Sarı' isyan
İzmir'de 'Sarı' isyan: Taksicinin sigortası attı!
Haberler / İzmir
15 Ekim 2015 Perşembe 09:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Taksici esnafı, bu yıl zorunlu trafik sigortasına getirilen yüzde yüzlük fiyat artışı nedeniyle adeta dert yanıyor. Sigortacılık sektöründe yapılan son düzenlemeler ve 2007 yılından bu yana hakim olan serbest piyasa koşulları nedeniyle zorlu günler geçiren taksiciler gelen son zamların ardından bir kez daha şoka uğradı.
 
20 BİN LİRALIK ARACA 6 BİN LİRALIK SİGORTA!
Taksici esnafı, araç başına 29 bin liralık sabit teminat bedeli için, hususi araçlarda belirlenen sigorta priminin kat kat fazlasını ödemek zorunda kaldı. Taksici esnafı, “riskli araç” sınıfında bulunan ticari taksiler için, yapılan son zamların ardından bu yıl bin 800 liradan 6 bin 700 liraya varan tutarlarda sigorta primleriyle karşı karşıya kaldı. Uygulanan fiyat politikasından ötürü dert yanan esnaf, piyasa değeri 20 bin lira ile 30 milyar lira arasında değişen alt model araçlar için sigorta şirketlerinin 6 bin 700 liralık ücretler istemesinden yakındı ve şirketlerin zararını esnafın sırtına yüklediğini dile getirdi.
 
“OLAN ESNAFA OLUYOR”
Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede yürürlükteki mevcut uygulamanın esnafın sırtına ek yük bindirdiğini söyleyen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, zor koşullar altında geçim mücadelesi veren taksicilerin gelir kaybına uğradığını belirtti. Açıklamasında devletin sigorta ücretlerine belirli standartlar getirmesi gerektiğini ve yıllık ücretlerde alt ve üst limitlerin çıkartılacak ek düzenleme ile sınırlandırılmasının şart olduğunu hatırlatan Anık şunları kaydetti: “Şirketler zarara uğradıklarını söyleyerek, bu zararı da esnafın sırtına yüklüyor. 2007 yılında 5684 sayılı sigortacılık kanununda yapılan yönetmelik değişikliği sonrasında sigorta şirketleri, 2014 yılının Ocak ayından itibaren devlet tarafından bu konuda tam serbest bırakıldı. Oluşan serbest piyasa ekonomisi ise adeta esnafı vurdu. Biz şirketlerin uyguladıkları fiyat politikalarını gözden geçirmesini ve esnafın lehine iyileştirmeler yapılmasını istiyoruz.”
 
FİYATI ŞİRKETLER DEĞİL, DEVLET BELİRLESİN
Zorunlu trafik sigortalarında 2007 yılı öncesindeki uygulamaya dönülmesi ve son sözü devletin söylemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Celil Anık, “Fiyatların 2007’de olduğu gibi yine devlet tarafından belirlenmesi lazım. Fiyatların serbest bırakılmasının bize bir artısı yok. Sigorta şirketleri prim ücretlerini istedikleri gibi belirliyor ve olan yine tüketiciye oluyor. Bizim esnafımız bu nedenle mağduriyet yaşıyor. Bugün eğer bir trafik sigortasını beş-altı bin liraya yaptırıyorsanız, bu işin içinden çıkılmaz. Hasar almadan geçen yıl sonrasında sigorta ücretlerinde yüzde 10 ile yüzde 20 gibi küçük oranlarda indirim uygulanırken, hasar tazminatı alırsanız, ticari araçlarda yüzde 20 ile yüzde 60 arasında büyüyen prim uygulamasıyla araç sahibi cezalandırılıyor. Alınan tazminat miktarı önemsenmiyor. Yüz liralık hasar alınsa, sonraki sene sigorta priminiz bin lira fark ediyor” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası