İzmir'de atık kumbaraları sil-baştan!
İzmir'de ilçe belediyeleri tarafından çevrenin korunması amacıyla yürütülen kağıt, cam, plastik gibi geri dönüşebilir atıklarının toplanmasına dair faaliyetlere Ankara engeli geldi. Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde belediyelerin söz konusu uygulamaları mevzuata aykırı görülürken, milyonlarca liralık da kamu zararı tespit edildi. Gelişmelerle birlikte kentin muhtelif noktalarına yerleştirilen atık kumbaralarının toplanması ve yapılan protokollerin de iptali gündeme geldi. Dönüşüm vurgununa Sayıştay freni
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Sayıştay'ın ilçe belediyelerine yönelik yıllık olağan denetimlerinde Çiğli ve Gaziemir'de yürütülen atık yönetimi ve çevre koruma politikasına yönelik faaliyetleri veto yedi. İki ayrı belediyenin ilçede cam ve ambalaj atığı toplanmasıyla ilgili imtiyaz hakkını çeşitli firmalara ihalesiz ve bedelsiz vermesini yürürlükteki çevre mevzuatına aykırı gören Sayıştay, söz konusu faaliyetlere son verilmesi gerektiğine hükmetti.
SAYIŞTAY'DAN İKİ BELEDİYE İÇİN EMSAL KARAR
Geçtiğimiz yıla ait detaylı incelemelerinde belediyelerin katı atık ve dönüşüm politikalarını mercek altına alan Sayıştay İdaresi Başkanlığı, İzmir'de iki ilçe belediyesiyle ilgili emsal olabilecek bazı kararların altına imza attı. Gaziemir ve Çiğli'de ilçe belediyelerinin ambalaj atıkları ve geri dönüşüm materyalleri toplanmasına yönelik faaliyetlerinde izlenen yöntemi yürürlükteki mevzuata ve yönetmeliklere aykırı gören kurum, yaptığı incelemelerde şok etkisi yaratacak bazı bulgulara rastladı.
"BELEDİYE ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ" VE "KAMU ZARARI" TESPİTİ
Hazırladığı denetim raporlarında Türkiye'de cam, plastik, kağıt, pil gibi geri dönüştürülebilir malzemelerin toplanması ve ekonomiye geri kazandırılması işini üstlenen toplam 363 ayrı firma bulunduğunun altını çizen Sayıştay, belediyelerin yürürlükteki uygulamalarından vazgeçmesini istedi. İki ilçe belediyesinin ihaleye çıkmadan imzalanan protokoller ile atık toplanmasına ait imtiyaz hakkını çeşitli firmalara vermesinin rekabet koşullarına aykırı olduğunu vurgulayan Sayıştay, yüklenici şirketlerin belediyeler üzerinden söz konusu hizmetleri bedelsiz aldığını ve bu yolla ticari faaliyetler yürüterek para kazandıklarını tespit etti.
7 İLÇEDE 8 MİLYON LİRALIK GELİR KAYBI!
Cadde, sokak, bulvar gibi halka açık alanlarda söz konusu malzemelerin toplanmasının çevre kanununa aykırı olduğunu hatırlatan Sayıştay, firmaların doğrudan kazanç sağladığı bu işlemin de ihale kanununa aykırı olduğunu ve kamu zararına yol açtığını belirtti. Çiğli Belediyesi'ne yönelik hazırlanan raporda son iki yılda firmaların yaklaşık 1 milyon 56 bin 978 bin lira, Gaziemir'de ise son üç yılda toplam 3 milyon 887 bin 438 liralık haksız kazanç elde ettiğini kayıt altına alan Sayıştay, söz konusu protokollerin iptal edilerek ihaleye çıkılması için ilgili belediyelere yazı gönderdi.
KUMBARALAR GERİ Mİ TOPLANACAK'
Sayıştay'ın bu kararı doğrultusunda, Gaziemir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi'nin tanıdığı imkanlar dahilinde ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirilen dönüşüm kumbaralarının işi üstlenen söz konusu firmalar tarafından geri toplanması beklenirken, imzalanan protokollerin ise tümden iptali gündeme geldi.
İLÇE BELEDİYELERİ İÇİN YENİ KRİZ KAPIYA DAYANDI
Diğer yandan, Çiğli ve Gaziemir'deki uygulamaya benzer şekilde aldıkları meclis kararı ve imzalanan protokoller çerçevesinde söz konusu işi geçmişte ihalesiz olarak piyasadaki firmalara veren Karşıyaka, Konak, Bornova, Dikili, Bayraklı gibi ilçelerde de benzer bir sıkıntı kapıya dayandı. Sayıştay'ın söz konusu raporları emsal görüldüğü takdirde, diğer ilçelerde de aynı sürecin sil-baştan işlemesi ve belediyelerin atık toplanmasına yönelik hizmetler için ihaleye çıkması gerekecek. Sayıştay'ın hazırladığı detaylı denetim raporlarında dikkat çeken bir diğer önemli unsur ise, 2012-2014 arası süreçte Balçova, Bayındır, Gaziemir, Güzelbahçe, Narlıdere, Urla ve Çiğli gibi toplam 7 ilçede dönüşüm firmalarının belediyeleri yaklaşık 8 milyon liralık gelir kaybına uğrattığına yönelik tespitleri oldu.