Ege Postası
Geri

İzmir'de ulaşım artık daha pahalı

Geçtiğimiz meclis toplantısında başkanlık önergesi ile meclise gelen ve komisyonlara giden ulaşım zammı sonuçlandı.CHP ve Ak Parti grubu arasında tartışma yaratan yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. 26 Kasım’dan itibaren otobüs, metro, İZBAN ve vapurlarda uygulanacak yeni tarifeye göre 1 lira 75 kuruş olan tam bilet 1 lira 85 kuruşa çıktı. Öğrenci ise 0.95 kuruştan 1 lira’ya yükseldi.
İzmir'de ulaşım artık daha pahalı
Haberler / Yerel Yönetimler
15 Kasım 2012 Perşembe 14:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSi -Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önerisiyle geçtiğimiz toplantıda meclise gelen ve komisyonlara gönderilen ulaşım zammı Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında toplanan Kasım ayı ikinci meclis toplantısında sonuçlandı.Tartışmalı şekilde geçen ulaşım zammı ile yeni tarifeye göre yüzde 5-6 oranında zam yapıldı. 26 Kasım’dan itibaren otobüs, metro, İZBAN ve vapurlarda uygulanacak yeni tarifeye göre 1 lira 75 kuruş olan tam bilet 1 lira 85 kuruşa çıktı. Öğrenci ise 0.95 kuruştan 1 lira’ya yükseldi.

ÇAKAR: BİLGİLENDİRME BAŞKA OYLAMAK BAŞKA
Yasalar çerçevesinde zam kararının ESHOT’un encümenine ait olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin böyle bir oylama görevi olmadığını belirten Ak Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, “Benim üstünde durduğum bu zammın ESHOT encümeni tarafından belirlenmesi ve UKOME tarafından onaylanması vakasıdır. Burada tartıştığımız konu yasa değil, bakanlığın görüşüdür. Yürürlükteki kanunlar böyle tarif etmiyor. Bilgi olarak Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendirir ancak oylamak başka. Hangi encümen kararını burada oyluyoruz. O zaman Büyükşehir Belediyesi’ndeki bütün encümen kararlarını oylayalım. İZSU ve ESHOT encümenlerini karıştırmayalım. İZSU’nun üst kurulu var. Oranın üst kurulu belediye meclisidir. ESHOT’un encümeni vardır ve üst kuruluda burası değildir. ESHOT kararlarını burada oylatmak kanuna aykırıdır” dedi.

BAKAN ÖRNEK GÖSTERDİ
Çakar’ın bir önceki mecliste olduğu gibi konu ekseninde çıkış yapmasının ardından CHP grubundan cevap ve açıklama geldi.CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, komisyonlarda hukuki değerlendirmeyi yaptıktan sonra ciddi bir değerlendirme yaptıklarını ancak hukuki bir yanlışlık saptamadıklarını söyledi. Bakan, Artvin Belediyesi, Beypazarı Belediyesi gibi kuruluşlarda örneklerinin olduğunu söyledikten sonra, “Her noktada karar veren meclisin bu konuda yetkili olmadığını düşünmek doğru değildir. Biz böyle düşünmüyoruz. Biz kendi düşüncemiz doğrultusunda bunun oylanmasını istiyoruz” dedi.

ÖZER: ENCÜMENLER ARASINDA FARK VAR
Bir önceki meclis toplantısında da konu ekseninde açıklama yapan CHP’li meclis üyesi Rıfat Özer söz alarak, “ Belediyelerin iki temel görevi vardır. Su ve ulaşım. Nasıl olurda bir belediye meclisi halkı yüzde yüz ilgilendiren bir konuda karar veremez. ESHOT encümeni belediye encümeni gibi değildir. ESHOT’un kararlarının oylanmaması görüşü Belediye ve ESHOT encümenlerinin karıştırılmasından kaynaklanıyor. Belediye encümeni ile ESHOT encümeni arasında fark vardır” dedi.

AYDOĞAN’DAN ÇAKAR’A GÖNDERME
CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “ Çakar her zaman olduğu gibi işimizi kolaylaştırmak için bize öneri getiriyor. Kararın belediye meclisine gelmesinde bir sakınca yok. Fiyat ayarlamasında bizim onayımızın alınması sorun olmaz” dedi.

AK PARTİ OYLAMAYA KATILMAK İSTEMEDİ
Tartışmaların ardından oylamaya geçildi ancak CHP ve Ak Parti grubu yine anlaşamadı. Alınan zam kararında AK Parti gurubu oylamaya katılmak istemedi. Meclis Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı “Karar katılanların oy birliği ile alınmıştır” dedi. Bunun üzerine AK Parti grubu “biz burada bulunuyoruz. Sorun yok. Sadece katılmıyoruz” dedi. Akyarlı yaptığı oylamada kararı oyladı ve CHP’lilerin kabul oyuna karşılık oy çokluğu ile kararın alındığını söyledi.

ZAMMIN ARDINDAN YENİ TARİFE
26 Kasım’dan itibaren otobüs, metro, İZBAN ve vapurlarda uygulanacak yeni tarifeye göre 1 lira 75 kuruş olan tam bilet 1 lira 85 kuruşa çıktı. Öğrenci ise 0.95 kuruştan 1 lira’ya yükseldi.
İlçelere ulaşımda ise fiyatlar şu şekilde gerçekleşti. 3 lira olan tam biniş yüzde 6.67’lik artıla 3 lira 20 kuruşa çıktı. Öğrenci ise yüzde 6.06’lık artışla 1 lira 65 kuruştan 1 lira 75 kuruşa çıktı. Öğretmen ise 1 lira 85 kuruştan 1 lira 95 kuruşa çıktı. Hava alanı ücretleri 3.5 liradan 3 lira 70 kuruşa, yükseldi. Buradaki artışta yüzde 5.71 olarak gerçekleşti. 3-5 bilet uygulamasında ise 31 Aralık’a kadar eski tarifenin geçerli olması öngörüldü,. Buna göre 3 biletlik kart 6 lira 50 kuruş, 5’likbilet 10 lira 40 kuruş olarak kaldı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 3’lük ve 5’lik kartlara ilave olarak 2’lik kartlarında satışına başlanacağı belirtildi. Geçtiğimiz Haziran ayında satışa sunulan ve vatandaştan yılsonuna kadar kullanım için 50 lira alınan 60 yaş kartlarının da yeni düzenleme kapsamında 2013 yılı tamamını kapsayacak şekilde 100 lira olması öngörüldü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası