Ege Postası
Geri

İzmir'deki Kültür Şöleni için Manisa'dan her gün 300 otobüs kaldırılacak

Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağı, 24-26 Mayıs 2013 arasında Kültürpark'ta başlayacak. Olimpiyatlar kapsamında İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'in...
İzmir'deki Kültür Şöleni için Manisa'dan her gün 300 otobüs kaldırılacak
Haberler / Kültür - Sanat
17 Mayıs 2013 Cuma 12:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağı, 24-26 Mayıs 2013 arasında Kültürpark'ta başlayacak. Olimpiyatlar kapsamında İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'in evsahipliğinde yapılacak Kültür Şöleni'ne 140 ülke ve 55 ilden bin öğrenci katılacak. Üç gün devam edecek şölen için Manisa'dan her gün ücretsiz 300 otobüs kaldırılacak. Otobüsler, üç gün boyunca Şehitler İlköğretim Okulu, Sultan Camisi, Kültür Sitesi önü, Laleli Meydanı, Boyköz Cemal Ergün Parkı ve TOKİ-1 Diyanet Eğitim Merkezi önünden saat 11.00 ile 16.00 arası kaldırılacak. Ayrıca İzmir Kültürpark'tan da Manisa'ya her saat başı otobüs kalkacak. Kültür Şöleni ile başlayan olimpiyatlar, 1-16 Haziran 2013 arasında 140 ülkeden 2 bin öğrencinin katılımıyla devam edecek.

Gülnihal Kafe’de konu hakkında basın toplantısı düzenleyen Türkçe Olimpiyatları Manisa Tertip Komitesi Başkanı Bünyamin Polat, İzmir’de düzenlenecek Kültür Şöleni'ne bütün Manisalıları davet etti. Şölen boyunca Manisa’dan İzmir’e her gün 300 otobüs gideceğini aktaran Polat, böyle bir şenliğin kaçırılmaması gerektiğini kaydetti. Dilin insanların birbirlerini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsur olduğunu dile getiren Polat, “İletişim çağında kültürlerin birbirleriyle kaynaşması, farklı kültürlere sahip insanların anlaşması dille olmaktadır. Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler ve Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, dilimizin hakettiği konumu elde edeceğinin emareleri sayılır.” dedi.

Polat, şöyle devam etti: “Türkçe Olimpiyatları da Türkçemizin dünyada hakettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması için oluşturulan bir emeğin ürünüdür. En iyi Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar yurtdışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırmıştır. Türkçe Olimpiyatları, bir final niteliğindedir. Yarışmacılar, finale gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadır. Bir eğitim yılı boyunca yaklaşık 15 bin öğrenci hazırlanmaktadır. Türkiye'deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunuyor. Her yıl geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri veriliyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekan kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. İnsanlar kilometrelerce uzaklıktaki insana bir adım ötedeymiş gibi ulaşabiliyor bu çağda.”

2003 yılından bu yana her yıl düzenlenen olimpiyatların bu yıl 11.'sinin yapılacağını aktaran Polat, bu olimpiyatların, yurtdışında da Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdığını bildirdi. Polat, şunları kaydetti: “24, 25, 26 Mayıs saat 11.00-22.30 arasında İzmir Kültürpark'ta organize edilecek olan, 140 ülke ve Türkiye’de 55 ilden öğrencilerle birlikte üst düzey katılımın da olacağı, katılımcı ülke ve illerin sosyal ve kültürel özellik ve güzelliklerini sergileyecekleri olimpiyatlar, ülkemizde sadece İzmir'de, sponsor firmaların değerli destekleriyle icra edilecek. Programda açılış konuşmaları, canlı sahne performansları ve stantların gezilmesinden oluşan açılış aöreni, 24 Mayıs 2013 Cuma saat 17.00'de Fuar Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'nda yapılacak. İzmir için de bir ilk olacak bu dev organizasyon, yüzlerce ülkeyi ve kültürü ülkemiz insanının huzuruna getirerek, özellikle yurtdışını görme imkanı bulunmayan insanlarımız için bu anlamda bulunmaz bir fırsat teşkil edecek. Ülkemize gelen öğrencilerle ve kültürleriyle birebir temas imkanı elde edecek olan ziyaretçiler, stantları ve dolayısıyla katılımcı 140 ülkeyi daha yakından tanıyacak. Ortak dili sevgi dili Türkçemiz olacak olan olimyipatlarınana temalarından biri de EXPO-2020 olacaktır. Her anı renkli ve dolu geçecek olimpiyatlarda bin öğrenci, bin gönüllü, 500 ücretli personel, 44 bin 500 metrekarelik etkinlik alanı, toplam 9 bin kişilik üç ayrı sahne yer alacak.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası