Ege Postası
Geri

İzmir'in PM hüsranı

CHP, 36’ncı kurultayını tamamladı. 3-4 Şubat’ta yapılan seçimlerde önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu güven tazeledi, ardından Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapıldı. Kurultay mesaisinin son gününde sandıktan sürpriz sonuçlar çıktı. İzmir Örgütü Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini görünce şok yaşadı. Genel Başkan listesinde yer almasına kesin gözüyle bakılan İzmirli adaylar hayal kırıklığı yaşarken, PM seçim sonuçlarını ve kurultayın 2. gününü değerlendirdiler.
İzmir'in PM hüsranı
Haberler / Yerel Politika
5 Şubat 2018 Pazartesi 16:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

YAĞMUR UYGUR - HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI - Cumhuriyet Halk Partisi 36’ncı Olağan Kurultayı’nda en üst karar alma organı Parti Meclisi seçimi dün yapıldı. İzmir’den 29 kişinin başvurduğu, çarşaf liste yöntemiyle yapılan PM ve YDK seçimlerine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 52 kişilik anahtar listesine yazılan 3 kişiden 2’si girerken, 2 kişi ise listeyi delerek İzmir’i PM’de temsil etme hakkı kazandı.

İzmir bu sonuçla hayal kırıklığı yaşarken, İzmir Örgütü’nden PM’ye giren isimler ise Selin Sayek Böke, Sevda Erdan Kılıç ve Erdal Aksünger ile Tuncay Özkan oldu.

Önceki kurultayda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun PM anahtar listesinde yer alan Aksünger, bu kez her iki anahtar listede de yer almamasına rağmen listeyi delerek PM’ye 373 oyla girdi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise Genel Başkan adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ‘Umudun Listesi’nde yer alarak 413 oy alıp listeyi delmeyi başaran ikinci İzmirli isim oldu.

Genel Başkan anahtar listesinde yer alan İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise listede en çok oy alan ikinci isim oldu. Böke’ye 1266 delegeden 687’si PM vizesi verdi.

İzmir’de önceki PM seçimine kadın kotasından son anda dahil olan Sevda Erdan Kılıç ise 412 delegenin oyunu alarak ikinci kez İzmir’i PM’de temsil edecek.

CHP Gaziemir İlçe eski Başkanı Umut tekin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde 45. Sırada yer aldı. Ancak Tekin 319 oy almasına rağmen, İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger’in listeyi delmesi nedeniyle liste dışı kalarak PM’ye giremedi.

Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın oğlu Emre Çam ise ikinci kez yurt dışı kontenjanından PM’de kendisine yer buldu. 517 oy alan Çam her iki liste de de yer alıyordu.

Ayrıca İzmir’den PM’ye aday olan isimlerden birçoğu hayal kırıklığı yaşadı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alacağına kesin gözüyle bakılan İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir il eski başkanları Ali Engin ve Asuman Ali Güven anahtar listede yer almayınca kısa bir süre şok yaşadı.

PM için uzun süredir çalışma yapan CHP İzmir milletvekillerinden Atila Sertel, Mustafa Balbay ve Tacettin Bayır ile CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak seçilemedi.

Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliğine ise İzmir’den, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Banu Gençkan ile Mahir Polat girmeyi başardı. Polat, 486 oy ile seçilirken, Gençkan da 378 oy aldı.

35. Olağan Kurultay’da İzmir’den PM’de 9 isim yer almıştı. Listede İzmir Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Kamil Okyay Sındır, Zeynep Altıok, İzmir eski Milletvekilleri Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu, Sevda Erdan Kılıç, Hakkı Akalın, Özkan Yıldız ile Emre Çam bulunuyordu.

Hafta sonu yapılan 36. CHP Olağan Kurultayı sonunda ise 4 İzmirli temsilci PM’de yer bulabildi. Önceki dönemde PM’de olan Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır belediye başkanlığı hedefi olduğu gerekçesi ile bu kez aday olmazken, Özkan Yıldız ise hiç başvuruda bulunmadı. Önceki PM’de yer alan Hakkı Akalın ise 260 oy alabildi.

Öte yandan İzmir’den başvuran PM adaylarından Mustafa Balbay 302, Zeynep Altıok 164 ve Ali Yiğit 135 oy aldı.

TEKİN: TEMSİLİYET AZLIĞI ŞAŞKINLIK YARATTI

Parti Meclisi seçiminden 319 oy alan ancak listeye giremeyen Umut Tekin “Genel Başkan’ın 52 kişilik kurultay anahtar listesinde 45. sırada yer aldım.  10 kişi anahtar listeyi deldiğinde 10 kişi de yer değişikliği yapıyor. Giren arkadaşlarımız da çalışacak karşılığı olan arkadaşlar. Hep birlikte 60 kişilik Parti Meclisi 2019’un yol haritasını çizecek. Biz de ordaymışız gibi çalışacağız. Biz de onlara uyup Türkiye’yi tek adam rejiminden kurtarmış olacağız. Oy veren tüm delegasyona da bu göreve layık buldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

Kurultayda gelen anahtar liste sonrası yaşanan şaşkınlığı da değerlendiren Tekin, “Önerilen kişilerde temsiliyet anlamında tüm il örgütlerinin daha çok temsil eden yönetici göndermek ister. Oradaki şaşkınlık temsilci sayısının azlığı ile ilgili. Dediğim ölçüde 60 kişi de örgütten ve temsiliyeti yüksek arkadaşlar hepsine başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

GÜVEN: İZMİR BUNU HAK ETMEDİ

119 oy alan İl eski Başkanı Asuman Ali Güven ise “Biz isterdik ki il başkanlığı yapmış insanlar refüze edilmeden listede yer alsın. Bunların farklı değerlendirilmesi gerekiyor. Onların partide emekleri büyük. Bizim anahtar listede olmadığımız gündüzden söylensin ki biz de çekilelim. Listeler son dakikada geldi. Bizler formaliteden aday durumuna düştük. Listelerde yer alamadık, liste dışında kalmış PM adayı durumuna düşürüldük, sonucuna da katlandık. İzmir buna layık bir şehir değil. 1 milyon 300 bine yakın CHP’ye oy vermiş bir şehir. PM’ye 2 kişi yazıyorsunuz 650’şer bin seçmene 2 kişi yazmış oluyorsunuz. İzmir’de yaşayan parlamenterlerin PM’de temsil edilmesi gerekiyordu. İl başkanları düzeyinde temsil edilmeliydi. Bunlar İzmir siyaseti için olumsuz şeyler. Önümüzde zor bir süreç var. Partinin de Türkiye’nin de İzmir’e ihtiyacı var. Yeteri kadar temsil edilmemesi ve il başkanları ve parlamenterlerin devre dışı kalması İzmir’deki siyasi çalışmaları olumsuz etkiler. İsterdim ki İzmir hak ettiği şekilde temsil edilsin. Partini oylarının yüze 15’ini aktaran kentin bu şekilde temsil edilmesi yakışmadı. Türkiye’ye mesaj olarak da yakışmadı. Ben İzmir için üzüldüm. Biz İzmirliyiz burada doğduk, büyüdük, yaşıyoruz. İzmir siyasetinin geleceğini savunmak, iyi olmasını istemek en temel görevimiz. İzmir siyasetçilerini savunmak da benim görevim bu yaşanan olaydan dolayı da üzülüyorum. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Umarım siyasi çalışmalara fazla etkisi olmaz. Bizler elimizden geleni yine yaparak partimize sahip çıkacağız. 8 kayıp ilçemizin kazanılması için daha fazla katkımız olabilirdi. Bunlar engellenmiş oldu. Umarım bundan sonra bunları hep birlikte, el birliği ile düzeltiriz” diye konuştu.

YİĞİT: SİZ 'LİSTEDE VARSINIZ' DENİLDİ

İzmir Milletvekili Ali Yiğit ise “ Hayal kırıklığı yaşamadım. Öyle bir talebim de yoktu. İzmir örgütümüz beni önerdi. İl başkanımız ve belediye başkanımız bizi önerdi. İzmir adına aday olmuştum. Ama her şey istediğiniz gibi olmuyor. Sonuçta önemli olan Genel başkanımız ve partinin geleceği. Seçilen arkadaşlarımız partiyi iyi günlere çeksinler, dileğimiz bu. Çok da önemli değil. Genel başkanın listesinde olacağımı düşünerek hiçbir listeye girmedim. Öbür listede çıkmayınca da moral olarak gerek duymadım çalışmaya, yarışmaya. Çalışmayı kestim ve oturdum. Sonuçlar partimize ve ülkemize hayırlı olsun. Önemli olan partimiz” dedi. Çekilemedim süreyi aştığımız için ama çalışmayı bıraktım. Çekilemedim. Siz listede varsınız denildi. Listede varız diye bekledim. Hatta telefon açtım, yoksam listede çekileyim diye. Hayır dediler. Bir daha da çekilme şansım olmadı ama çalışmadım da” şeklinde konuştu.

ENGİN: GÖREV ALMAK İSTERDİM

Ali Engin ise “Başından beri genel başkan listeye alırsa il başkanlığı yapmış, iyi kötü tecrübesi olan biri olarak görev yapmak isterdim. Takdir böyle. Kimlerle çalışmak istediğine kendisi karar verir. 52 kişi, 81 il. Yüzlerce insanı, kadın kotası, gençlik kotası, uzmanlıkla ilgili milletvekillerimiz var. Ben de bu süreçlerde bulundum. Bunu yönetmek zor. Takdir böyle oldu. Hayırlısı olsun. Ben zaten aday değildim. Önerirse beni aday olacağımı söylemiştim yani" diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası