Ege Postası
Geri

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda gözaltına alınanlar adliyede

İzmir'de, Fethullahçı terör örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınan örgütün okul ve dershaneler Türkiye sorumlusu ve Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de arasında bulunduğu 31 şüpheli, adliyeye sevk edildi. İzmir merkezli FETÖ operasyonunda gözaltındakilerin sorgusu bitti
İzmir merkezli FETÖ operasyonunda gözaltına alınanlar adliyede
Haberler / İzmir
20 Mayıs 2016 Cuma 09:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de paralel yapı iddiasıyla yapılan operasyonda gözaltına alınan 32 kişiden, Fethullah Gülen'in yeğeni olan, okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu olduğu ileri sürülen M.M.G. ile cemaat yurdunun ağabeyi olduğu iddiasıyla teğmen M.A.T.'nin de aralarında bulunduğu 31'i, sorgularının tamamlanmasından sonra adliyeye sevkedildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kadın zanlılardan birinin ise bebeğinin olmasından dolayı savcının talimatıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

İzmir'deki SGK operasyonu iddianamesinde flaş gelişme

Paralel yapı iddialarına yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın tamamlanmasından sonra geçen salı günü sabah saatlerinde, operasyon düzenlendi. Saat 06.00 sıralarında İzmir merkez, Karşıyaka ve Bergama ilçelerini kapsayan operasyon, cemaatin eğitim kurumları ile mali yönden destek sağlayan kişilere yönelik yapıldı. Yaklaşık 500 polisin 80 adrese yaptığı operasyonda, 32 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, cemaatin dershaneler ile okullar Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen Fethullah Gülen'in yeğeni M.M.G. ile cemaat yurdunun ağabeyi olduğu öne sürülen muvazzaf teğmen M.A.T.'nin de bulunduğu öğrenildi.

M.A.T.'nin üniversite eğitimini tamamladıktan sonra bir süre cemaatin Bergama'daki yurdunda ağabeylik yaptığı, ardından üniversite mezunlarına verilen teğmen olma hakkından yararlanıp Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katıldığı, halen de İstanbul'da muvazzaf subay olarak görev yaptığı ifade edildi. Yine gözaltına alınan zanlılar arasında yer alan kadınlardan biri ise bebeğin oldugğu için, savcının talimatıyla ifadesi alınıp, serbest bırakıldı. 

İTİRAFÇILAR, ÖRGÜT ŞEMASINI ORTAYA KOYDU

Kentte son yapılan operasyonun en önemli dayanak noktalarından birisinin polisin araştırmalarının yanı sıra cemaatten ayrılan bazı yöneticilerin itirafçı olmaları oluşturdu. İtirafçılar, cemaatin faaliyetlerinden memnun olmadıklarını ve bazı yöneticilerin himmet adı altında toplanan paraları kendi şahsi işlerinde kullandıkları için ayrılık kararı verdiklerini anlattı. tirafçıların anlatımlarıyla, cemaatin İzmir'deki yapılanmasına dair önemli bilgiler elde edildi. 

İZMİR 4 BÖLGEYE AYRILMIŞ

Fethullah Gülen ve kendisine bağlı olarak hareket ettikleri belirtilen yöneticilerin, cemaatin kuruluş temellerinin atıldığı İzmir'e büyük önem verdikleri için özel yapılandırmaya göre kenti, Bornova, Buca, Karşıyaka ve Bergama olarak 4'e ayırdıkları ortaya çıktı. Bu bölgelerin başına da, ayrı ayrı baş imam ile yardımcı imamlar atandığı, bunların seçiminde, mesleklerindeki mevkileri yerine cemaat içindeki durumlarının dikkate alındığı anlaşıldı. Ayrıca, imamların, yaptıkları mesleklerin dışında alanlardan sorumlu tutuldukları da belirlendi. Dört bölgenin birbirinden bağımsız olarak faaliyet yürüttükleri, hepsinin ekonomik ve kendi işleyişlerinin farklılıklar gösterdiği, öğrenildi. Emniyet yetkilileri, bu anlatımlardan sonra cemaatin işleyiş şemasının şekillenmeye başladığını, tamamen ortaya çıkartılması için de önemli bilgilerin elde edildiğini bildirdi.

YEĞEN GÜLEN'DEN GAZETECİLERE, "KOLAY GELSİN"

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlanan 9'u kadın, 1'i asker toplam 31 kişi, adliyeye sevkedildi. Polislerce emniyet binasından çıkartılan Fethullah Gülen'in yeğeni M.M.G., emniyet binasından çıktığı sırada görüntü alan basın mensuplarına "Kolay gelsin" diye seslendi. Teğmen M.A.T.'nin de İzmir Merkez Komutanlığı'nda tutulduğu, askerlerce İzmir Adliyesi'ne götürüleceği açıklandı. 

Uşak'ta 'paralel yapı' operasyonu zanlıları adliyede

Uşak'ta, 'paralel yapı'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlılardan 26'sı, adliyeye sevk edildi.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı 'paralel yapı' soruşturması kapsamında kent merkezi ile Eşme ve Banaz ilçelerinde geçen salı günü eş zamanlı operasyon düzenlendi. Polis, aranan 37 kişiden 29'unu yakaladı. Emniyete götürülen zanlılardan beşi, ifadelerinin alınmasının ardından savcının talimatıyla serbest kaldı. Bu arada aranan iki kişi daha gözaltına alındı. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde sorguları tamamlanan 26 şüpheli, yoğun güvenlik önlemleri altında bu sabah Uşak Devlet Hastanesi'ne getirildi. Aralarında işadamı, esnaf ve eğitimcilerin bulunduğu 26 şüpheli, sağlık kontrolünden sonra adliyeye sevk edildi. Operasyon kapsamında beşi yurt dışında olduğu belirlenen altı kişinin daha arandığı belirtildi.

13 ŞÜPHELİNİN SAVUNMASI SABAHA KALDI

Uşak'ta önceki gün düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan 32 kişiden  adliyeye sevk edilen, aralarında işadamı, esnaf ve eğitimcilerin de bulunduğu 26 kişinin savcılıktaki ifadeleri, saat 17.00'de tamamlandı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 13'ünün savunması alındı. Saat 00.15'te mahkeme yarına ertelendi.

Savunma veren 13 şüphelinin kararlarını sabah açıklayacak olan mahkeme heyeti, diğer 13 şüphelinin savunmasını da sabah almaya başlayacak. 

Muğla ve Denizli'de Paralel Yapı Operasyonu zanlıları adliyeye sevk edildi

Muğla ve Denizli'de yapılan 'Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) operasyonunda gözaltına alınan, aralarında 1 avukat ve 13 işadamının bulunduğu 14 kişi bugün adliyeye sevk edildi. Aranan 2 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi.

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, 'FETÖ/PDY'ye yönelik şehir merkezi, bazı ilçeler ve Denizli'de 17 Mayıs Salı günü eş zamanlı operasyon düzenledi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri de operasyona destek verdi. Her iki şehirde gün boyu farklı adresle yapılan operasyonlarda 14 kişi gözaltına alındı. Aranan 2 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. Zanlıların 'Suç işlemek için örgüt kurma ve üye olma', 'Örgüte finansal destek sağlamak' ve 'Milli, dini ve insani istismar etmek suretiyle himmet adı altında yardım toplama' suçlamalarıyla gözaltına alındığı belirtildi. Zanlılardan birinin avukat diğerlerinin ise işadamı olduğu öğrenildi. 'Paralel yapıya 3 milyon dolarlık maddi destek sağladığı öne sürülen zanlılar, bugün Muğla Adliyesi'ne sevk edildi.

HEPSİ SERBEST KALDI
Muğla ve Denizli'de yapılan 'Fethullah Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması' (FETÖ/PDY) operasyonunda gözaltına alınan 1'i avukat, 13'ü işadamı toplam 14 kişi, sevk edildikleri adliyeden serbest kaldı. Zanlılardan 9'unun adli kontrol şartıyla, diğerlerinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı belirtildi. Ayrıca operasyon kapsamında aranan iki kişinin yurt dışında olduğu öğrenildi.
(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası