Ege Postası
Geri

İzmir turizmde sıçrayacak: Siyaset üstü kongre

İzmir SKAL Dünya Kongresi basın lansmanı bugün İZTO'da gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir'in turizm potansiyeline dikkat çekerek, kongrenin sıçrama hamlesi olduğunu belirtti. Tugay açıklamasında, "Kalkınma açısından açıkçası bir atılım dönemi yaşayalım istiyoruz. Bunu bütün İzmirlilerin istediğini çok eminim ve bence bu biraz da siyaset üstü bir konu... " dedi.
İzmir turizmde sıçrayacak: Siyaset üstü kongre
Haberler / İzmir
10 Mayıs 2024 Cuma 11:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir bu yıl 83'üncüsünü gerçekleştirilecek SKAL İnternational Dünya Kongresi için Romanya’nın Bükreş, Rusya’nın St. Petersburg ve Hindistan’ın Kalküta şehirleriyle yarıştı. Yarışmayı kazanarak, daha önce birer kez İstanbul ve Antalya’da da yapılan kongreyi 17 yıl sonra tekrar ülkemize taşındı. 16-21 Ekim 2024 tarihlerinde İzmir’de yapılacak Dünya Kongresi için İzmir Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve İzmir SKAL Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Güner Güney katılım göstererek açıklamalarda bulundu.

TURİZMDE BELLİ NOKTAYA GELDİK, BEKLİYORUZ! 

İzmir'in turizm potansiyelinin kullanılamadığını vurgulayan İzmir Valisi Süleyman Elban, " Bu konregnin çok ciddi manada destekçisi olduğumuzu vurgulamak için buradayız.  İlimizin turizm potansiyelini anlatmama gerek yok. Tarihini, kültürünü, denizini, kumunu, gastronomisini sizlere uzun uzun anlatacak değilim ama biz şehir olarak turizmde bir noktaya gelip o noktada bekliyoruz.  Bizimle turizme başlamış ya da bizden sonra başlamış birçok şehir bizden daha fazla yol almış ama maalesef biz o geldiğimiz istasyonda beklemeye devam ediyoruz. Şimdi şehrimizde turizmle ilgili ciddi bir sıçrama yapmayla ilgili belli şartlar var. Bir kere şehrin tüm bileşenleri bu konuda hemfikir ve tüm sektörler de destek verme konusunda niyetini, fikrini ve tavrını net bir şekilde ortaya koydu" ifadelerine yer verdi.  


PLAY OFF MAÇI BENZETMESİ 

Kongreyi Play Off maçına benzeten Vali Süleyman Elban, "Son günlerin güncel tabiriyle ben bu kongreyi biraz play off maçına benzetiyorum. Eğer biz bu play off'ta kazanırsak ve başarı sağlarsak üst lige çıkacağız. Dünyada o sektörün lideri, kanaat önderi olan 500 civarında bir katılımcı var ve onlar her gittiği şehre mucizevi bir şekilde dokunuyorlar. Dokundukları şehirdeki turizm konusundaki atılım ve gelişim ortalama sizlerin verdiği rapora göre %30 civarında bir gelir sağlıyordu. Dolayısıyla bizim mevcut potansiyelimizin üzerine %30 gibi bir gelişimin sağlanması bu şehrin turizm açısından bir üst lige çıkmasına neden olur. Onun için bu kongreyi bir futbol tabiriyle ya da basketbol tabiriyle bir play off maç olarak görüyoruz" dedi. 

"GÖNÜL BİRLİĞİ" 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilem Göztepe maçından alıntı yapan Elban, "Dolayısıyla nasıl 2 hafta önce Göztepemizin çıkması konusunda hepimiz şehir olarak el birliği ve  yürek birliği yaptıysak şehrimizin de bu Ekim ayındaki kongrede de aynı şekilde  el birliği, gönül birliği yapmamız gerektiğini ben de düşünüyorum. Şehrimizin bu potansiyelini yanında bu şehrin vizyonunu, bu şehrin insanını, bu şehrin yaşam kalitesini ve insanların yaşam tarzını da oraya gelen turizm liderleri turizm kanaat önderleri gördükten sonra bu şehri daha farklı daha güzel anlatacaklarını da ben düşünüyorum.  Onun için kongrenin başarılı geçmesi gelen insanların her açıdan buradan olumlu kanaatleri ile ayrılması ve şehirde gerçek anlamda şehrin enerjisini alıp etkilenmeler için de bizler de el birliğiyle ne gerekirse yapacağız ben kongrenin başarılı olmasını temenni ediyorum" dedi. 

"İZMİR'İN TANINIRLIĞI AÇISINDAN KIYMETLİ" 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Biz bugün burada da en yüksek düzeyde bu kentin yöneticileri olarak bir araya geldik.  Çünkü düzenlenen bu etkinliği kentimiz için öneminin farkındayız. Kamuoyunun da bunun farkında olması gerektiğini biliyoruz, bekliyoruz.  O nedenle bu toplantı gerçekleştirildi. Daha önce ifade edildiği gibi 83 ülkeden gelen 500 civarında katılımcının olacağı, turizm profesyonellerini bir araya getirecek olan bu dünya kongresi İzmir’imizin turizm açısından ya da kentin tanınırlığı açısından sağlayacağı sonuçlar itibariyle çok önemli.  Biz bunun farkında olduğumuz için bu organizasyona destek verme kararlılığında olduğumuzu ifade etmek için huzurlarınızdayız.  Gelen konukların İzmir'le ilgili vereği kanaatler İzmir'in gelecekte turizminin yönlenmesiyle ilgili önemli sonuçlar doğuracaktır. O nedenle bu kongre boyunca hepimizin titizlikle süreci takip etmesi ve elinden geleni yapması çok değerlidir" ifadelerine yer verdi. 

SİYASET ÜSTÜ KONGRE 

Düzenlenecek olan kongrenin siyaset üstü bir konu olduğuna vurgu yapan Tugay, "Görevine de aynı zamanda kısa bir süre önce başlamış Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 2 konudan bahsetmek isterim.  Bir tanesi şehrin sorunları, ihtiyaçları ve gelecek vizyonu çerçevesinde şu anda huzurlarınızda görmüş olduğunuz birlikte çalışma kararlılığı benim için de çok değerli ve bunun bir parçası olmaktan mutlulu olduğumu ve bunu bu kararlılıkla aramızdaki dönemde de hem de hükümetimiz, valiliğimiz, merkezi hükümet temsilcilerinden aynı zamanda kentimizin meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içerisinde işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz. Hepimiz İzmir'in hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. Kalkınma açısından açıkçası bir atılım dönemi yaşayalım istiyoruz.  Bunu bütün İzmirlilerin istediğini çok eminim ve bence bu biraz da siyaset üstü bir konu... Biraz değil epeyce İzmirliyim diyen izahı sahip çıkmak kararlarında olan herkesin bu anlayışta olması gerektiği diye düşünüyorum.  Böyle bir dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olmuş olmak benim için de şans onun içinde bu birliğe katkı sunan herkese yürekten teşekkür ediyorum" dedi. 

"KALKINMA İÇİN SIÇRAMA HAMLESİ" 

Turizm potansiyelinin kullanılamadığını dile getiren Tugay, "Türkiye'mizin genel anlamda potansiyelini tam değerlendiremediği ve değerlendireceğine inandığım kentimizin birkaç konu başlığında bir kalkınma sıçraması hamlesi yaşaması gerektiği bir dönemde olduğumuza inanıyorum. Bunlar tarihsel olarak üstlenmiş olduğu tarım ve ticaret fonksiyonlarının yanında bu sektörlerdeki potansiyelini yanında üçüncü olarak da turizm alanında aslında gösterebileceği sıçramadır.  Burada hepimize düşen pek çok görev var. Çünkü aslında dünyada pek çok ülkenin ve şehrin gıpta edeceği imrendiği yerimizde olmak isteyeceği bir tarihi mirasa sahibiz. Türk kültürel mirası sahibiz... İnanılmaz güzel bir coğrafyaya sahibiz.  Bunlar İzmir'i aslında dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri haline doğal olarak getiriyor, ancak daha temiz ve düzenli bir şehir olmakla başlayan ama aynı zamanda sahip olduğu bu kültürel mirası en doğru şekilde ortaya çıkaran ve sunum haline getiren tanıtımında üzerine düşeni yapması gereken bir şehir olmamız gerekiyor. Burada bize düşen görevler olduğunu düşünüyorum. Yani SKAL  burada çok önemli bir pozisyonda" ifadelerine yer verdi. 

ANKARA'DAN YARDIM İSTENECEK 

Ankara'dan yardım istemenin yararlı olacağını aktaran Tugay, "İl kültür müdürümüz, turizm müdürümüz onların çabaları yanında belediyemizin en büyük şehri hem ilçe belediyelerin üzerine gösterdiği çabalar yardım istememiz gerektiği noktada hem Ankara’mızdan hem de uluslararası işbirliklerinden yardım istememizin de yine çok yararlı olacağına inandığım bir süreçte gastronomisinden, kuş cennetine, Kemeraltı'ndan, Agora, Kadifekale bölgesindeki kültürel mirastan kadar pek çok konu bizim bunlara ilgi göstermemizi yönlendirmenizi ve İzmir'in bu değerlerini dünyaya anlatmamız bekleniyor.  Bu açıdan da bu kongre önemli bir fırsat. ben İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal olarak bu kongreyi mümkün olan en üst düzeyde güç ve şeyde destekleyeceğini burada tekrar ifade ediyorum" ifadelerine yer verdi. 

"KATMA DEĞERİ YÜKSEK" 

Kongrenin önemine dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "83.Skal International Dünya Kongresi’ni 16-21 Ekim tarihleri arasında İzmir’imizde, tüm paydaşlarımızın katılımı ile düzenleyecek olmak hepimizi olduğu gibi beni de heyecanlandırıyor. Hepimizin bildiği üzere; uluslararası kongreler, sektör temsilcilerini bir destinasyonda buluşturan katma değeri yüksek organizasyonlar. İzmir Ticaret Odası olarak, hem kentimizin tanıtımı hem de turizmin canlı kalması için bu kongreleri önemsiyoruz    " dedi. 

83 ÜLKE ÜYE! 

 83 ülkeden 306 kulübün üye olduğu uluslararası bir turizm organizasyonunun dünya kongresini İzmir'de düzenlemenin sorumluluğuna dikkat çeken Mahmut Özgener, "Kongre kapsamında kentimize gelecek ziyaretçilerin İzmir’den güzel anılarla ve memnun ayrılmasının hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum.  İzmir Ticaret Odası olarak “Yerinde Tanıtım” konusuna verdiğimiz önemi de göz önünde bulundurarak, kongre kapsamında elimizden gelen bütün desteği vermekten memnuniyet duyacağız" ifadelerine yer verdi. 

"İZMİR ÇATISI ALTINDA BİRLEŞECEĞİZ" 

Kentte yer alan tüm kurumların 'İzmir' çatısı altında birleşeceğini vurgulayan Özgener, "Kentimiz, çok kültürlü, farklı inançlara mensup toplulukları ve tarihi liman kenti geçmişiyle çok eski dönemlerden günümüze kadar uluslararası karakterini sürdürmeye devam ediyor.  Dolayısıyla, bugün burada bu kongrenin lansmanını birlikte yapıyor olmamız aslında bir tesadüf değil, kültürel mirasımızın bir devamı.  16 Ekim 2024 henüz yakın bir tarih gibi gözükmese de, böyle geniş kapsamlı bir organizasyonun hakkıyla gerçekleştirilebilmesi için oldukça kısa bir süre.  İzmir’e katma değer sağlayacak her projemizde bize güç veren, kurumlar arasında yarattığımız sinerjinin bu süreçte de bize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Kentimizdeki tüm kurumları “İzmir” çatısı altında birleştiren birlikte iş yapma kültürümüzün, Skal International Dünya Kongresi’ne de olumlu bir şekilde yansıyacağından hiç şüphem yok.." diye konuştu.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası