Ege Postası
Geri

İzmir’de 'kot farkı' paniği!

İzmir’de her yıl tektonik olarak zeminin ortalama 0,5 ile 1 santimetre arasında çökmesi korku ve paniğe neden oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, buzullar eridikçe dünyada deniz seviyesinin ortalama 2.5 milimetre yükseldiğini ve sahil şeridinin su baskını riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi
İzmir’de 'kot farkı' paniği!
Haberler / Politika
6 Ekim 2023 Cuma 09:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'de zemindeki çökme nedeni ile özellikle Kordon ve çevresindeki sahil şeridi sel ve su baskını riski ile karşı karşıya. Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Burada belediyelere çok büyük iş düşüyor. İzmir'in yeniden bütün topografik haritasının milimetrik olarak çıkartılması gerekiyor" dedi.

PAY OLMASI GEREKİYOR

İzmir depremi sonrasında kentsel dönüşümün önemine değinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kordon'da deniz suyunun bina temellerini korozyona uğrattığına dikkat çekerek yeni bir tartışma konusu yarattı.

SELLER ÇÖKME KAYNAKLI

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Deniz suyu seviyesinin yükselmesi çok doğal bir şey ama biz her yıl yarım ile 1 santim arasında çöktüğümüz için İzmir Körfezi'nde deniz suyu seviyesi ortalama 8-10 milimetre yükseliyor. Kordon boyu yapılırken ihale şartnamesinde şöyle bir madde var: 'Maksimum gelgitin en az 1,5 metre üzerinde olacak şekilde inşa edilecektir.' Maksimum gelgitin yani lodos estiği zamanlarda deniz suyu seviyesi 60-70 cm yükselir. Mutlaka pay olması gerekiyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Doğan, merdivenlerin ölçüm yapılarak 50 cm kadar çöktüğünü söyledi. Bunun son derece kritik bir durum olduğuna değinen Prof. Dr. Doğan, "Adamlar bunu nereden hesaplıyor? 1870'lerde Kordon'dan aşağı doğru inen merdivenler var. O merdivenlerin su altında kalmasından dolayı ortalama 50 cm kadar çöktüğünü hesaplamışlar. Bu da yılda 1 santimetre. Şimdi Güzelyalı, Göztepe'ye gidin binalar oldukça aşağıda kalmıştır. Güzelyalı Göztepe böyle değildi ama son 5-6 yıldan beri su basmaya başladı. Bunun nedeni çökme" dedi.

EN AZ 2 METRE OLMALI

SORUNUN çözümü konusunda da açıklama yapan Prof. Dr. Yaşar, "1873 yılında zaten ne yapılacağı söylenmiş. Kotu yükselteceksiniz. Yeni binalarda kotu en az 2 metre yapacaksınız mesela. Yeniden İzmir'in bütün topografik haritasının milimetrik olarak çıkartılması lazım. Kent yenilenirken binaların kotunun sonrasında ne olması gerektiği tekrar belirlenmeli" dedi. (YENİASIR)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası