Ege Postası
Geri

Japon koalisyonunda anayasa çatlağı

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratların (LDP), 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan pasifist anayasayı değiştirme niyetine karşın koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin bu niyete karşı olduğu ortaya çıktı.Budist grup Soka...
Japon koalisyonunda anayasa çatlağı
Haberler / Dünya
13 Mayıs 2013 Pazartesi 10:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratların (LDP), 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan pasifist anayasayı değiştirme niyetine karşın koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin bu niyete karşı olduğu ortaya çıktı.

Budist grup Soka Gakkai'nin desteklediği Yeni Adalet Partisi, yaz aylarında yapılacak senato seçimleri için parti programını netleştirmeye çalışıyor. Programda yer alan vaatler arasında, anayasanın pasifist yapısına dokunulmaması da var. Bununla birlikte Japonya'nın ülke topraklarında nükleer silah bulundurmamasına yönelik duruşun da değişmemesini istedi. Ayrıca nükleer silahların azaltılmasına yönelik olarak Hiroşima ve Nagasaki'de uluslararası bir konferans düzenlenmesi istediğini de programına yerleştirdi. Partinin, seçim programını anayasanın 96. maddesine yönelik tartışmaların bir sonuca ulaşmasının ardından netleştireceği de kaydedildi. Koalisyonun büyük ortağı Liberal Demokrat Partisi, 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan anayasayı, 96. maddesinde değişiklik yapmayı ardından da 9. maddeyi değiştirmeyi hedefliyordu. 96. madde, anayasanın nasıl değiştirilebileceğine yönelik hükümleri içeriyor. Buna göre, meclisin iki kanadının da 3'te 2 çoğunlukla değişikliğe evet demesi, ardından da referandumda basit çoğunluk gerekiyor. LDP, meclisteki şartı yüzde 51'e indirmeyi planlıyor.

Liberal Demokratlar ile Yeni Adalet Partisi arasında anayasanın yanı sıra nükleer santrallerin tekrar açılmasına yönelik çatlak da bulunuyor. Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki parti, nükleer santrallerin kontrolden geçmesinin ardından tekrar faaliyete geçmesini istiyor. Yeni Adalet Partisi ise halkın net bir şekilde desteğini sağlanmadan nükleer santrallerin açılmasına karşı çıkıyor. 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'ne zarar vermiş; bunun sonucunda da radyasyon yayılmıştı. Bunun üzerine hükümet, ülkedeki bütün nükleer santralleri kontrolden geçene dek kapatmıştı. Ancak 2 santral, artan elektrik ihtiyacı nedeniyle tekrar devreye sokulmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası