Ege Postası
Geri

Japonların eski sayı sayma sistemiyle çocuklara matematiği sevdiriyorlar

Antalya'nın Alanya ilçesinde bir özel eğitim kurumu, 05-12 yaş arasındaki çocuklara Japonların 'eski sayı sayma sistemi' olan abaküsle (soroban) matematik dersini sevdiriyor. Derslere yansıyan bu sistem ile çocuklar daha başarılı oluyor.Merkezi...
Japonların eski sayı sayma sistemiyle çocuklara matematiği sevdiriyorlar
Haberler / Güncel
4 Eylül 2013 Çarşamba 12:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Antalya'nın Alanya ilçesinde bir özel eğitim kurumu, 05-12 yaş arasındaki çocuklara Japonların 'eski sayı sayma sistemi' olan abaküsle (soroban) matematik dersini sevdiriyor. Derslere yansıyan bu sistem ile çocuklar daha başarılı oluyor.

Merkezi Denizli'de bulunan Türkiye İlköğretim Abaküs Matematik Okulu (TİAMO), Türkiye çapında 200 civarında şubesinde soroban sistemi ile çocuklara matematik becerisi kazandırıyor. Soroban, çocukların sağ ve sol beyin loblarının dengeli gelişimini sağlayan, konsantrasyon ve dikkat becerileri geliştiren bir eğitim sistemi. Mental aritmetik eğitimi alan çocukların gördüğü, okuduğu ve dinlediği konulara odaklanma sorununun ortadan kalktığı ve ders başarılarını artırdığı ifade ediliyor.

TİAMO Alanya Şube Yöneticisi Fatma Gök, çocukların derslerde bu sistem sayesinde algılamasının arttığını dile getirdi. Çocuğun aktif olduğunu kaydeden Gök, bu çok önemli eğitim sistemiyle çocuğun özgüven kazandığını kaydetti. Sınıf sistemi ile ders vermediklerini ifade eden Gök, en fazla 3 öğrenci aldıklarını dile getirdi. 1 eğitmene 3 öğrenci düşdüğünü belirten Gök, bundan dolayı çok yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi. Gök, "Biz çocuklarımızın nerede ne problemi varsa çabuk fark ediyoruz ve ona yönelik eğitimimize devam ediyoruz. Bu nedenle hem bilimsel veriler hem de öğrenci velilerinden aldığımız görüşler çocuklarda algılama, yorumlama, analiz ve sentez becerilerinin gözle görülür bir düzeyde geliştiği yönündedir." dedi.

Eğitmen Işık Şehirlioğlu, daha çok çocuğun günlük hayatında çözüm üretme, durumunu geliştirmeye çalıştırdıklarını belirtti. Derslerde etkili olması için çocukların dikkat ve odaklanma gibi yönlerinin daha çok güçlenmesini sağladıklarını ifade eden Şehirlioğlu, "Çocuk derse odaklanmıyorsa ya da öğretmenini dikkatle dinlemiyorsa bunun da üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Çocukların daha çok hızlı zihinsel işlemleri yerine getirmesi var. Bunun için de soroban sitemini kullanıyoruz. Bu sistem, dünyanın birçok ülkesinde kullanılan sistem. Ülkemize gelişi çok eskiye dayanmıyor. Bunun üzerine çalışmaların artacağını düşünüyorum. Sadace sayısal dersler düşünülmemeli. Bu abaküs eğitiminin faydasında sözel derslerde de aynı şekilde etkisi var. Çocuğun, sözel ve sayısal becerilerinin dengeli olarak gelişmesini sağlar." diye konuştu.

Yaz aylarında hem boş vaktini değerlendiren hem de hızlı matematiği öğrendiğini ifade eden öğrenci Yunus Emre Selçuk, burada aldığı eğitimlerin okuldaki derslerine de yansıdığını ifade etti. Tiamo'yu ve matematiği çok sevdiğini dile getiren Selçuk, kendini giderek geliştirdiğini belirtti.

Bu sistemle matematiği daha hızlı çözebildiğini ifade eden Rabia Kaçmaz ise matematikte daha önce çok düşünerek, şimdi daha hızlı çözebildiğini kaydetti. Sorulan matematik sorularına anında cevap verebildiğini söyleyen Kaçmaz, bunun giderek daha iyi olacağını düşündüğünü dile getirdi.




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası