Japonya'dan ABD tatbikatına 'görülmemiş' katılım
Japonya’nın, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana izlediği pasifist politikayı terk etmeye başladığına yönelik yorumların arttığı bir dönemde Tokyo'nun, Amerika'da düzenlenecek tatbikata büyük bir katılım gerçekleştireceği bildirildi.Amerika’da...
Japonya’nın, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana izlediği pasifist politikayı terk etmeye başladığına yönelik yorumların arttığı bir dönemde Tokyo'nun, Amerika'da düzenlenecek tatbikata büyük bir katılım gerçekleştireceği bildirildi.
Amerika’da yayımlanan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD'nin Kalifornia eyaletinde gerçekleştirilecek tatbikata Japonya ilk defa katılacak. Bu ay sonuna doğru yapılacak tatbikatın, Japon askerlerin ada kurtarılması gibi çeşitli senaryolar üzerindeki yeteneğini artırmayı hedeflediği kaydedildi. Gazete, Japonya'nın tatbikata 3 gemi, 730 bahriyeli, 250 asker ve 7 saldırı helikopteri göndereceğini yazdı. Japonya Özgüvenlik Gücü'nden bir sözcü, askerlerin ilk defa gemiden çıkarma yapacaklarını belirtti. Sözcü, "Bu tatbikat, Özgüvenlik Güçleri'nin operasyon kapasitesini ve ABD ordusuyla ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor." dedi. ABD ordusundan Albay Grant Newsham, tatbikatı "tarihi" olarak niteledi. İlk tatbikatın, geçtiğimiz Eylül ayında yapıldığını hatırlatan Newsham, "8 ay sonra, daha karmaşık bir tatbikat için Japonlar geliyor. Benzersiz." diye konuştu. Tatbikata Yeni Zelanda ve Kanada da katılıyor.
Gazeteye konuşan uzmanlar, Tokyo'nun bu tatbikatlarına katılmasına Çin'in tepki gösterebileceğine işaret etti. İki ülke arasında Doğu Çin Denizi'nde yer alan adalar nedeniyle gerilim bulunuyor. Tokyo, kontrolündeki Senkaku adalarını kamulaştırması Pekin'in büyük tepkisini çekmişti. Çin'de Japonya karşıtı gösteriler olurken Japon firmalarına ait dükkanları da ateşe verilmişti. Adanın doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğu sanılıyor.
Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times de geçtiğimiz Nisan ayında yayımladığı bir yazıda, Çin ile ada krizi yaşayan ve Kuzey Kore’nin tehditlerine hedef olan Japonya’nın, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana izlediği pasifist politikayı terk etmeye başladığı yorumunda bulunmuştu. Gazete yayınladığı analiz haberinde, Amerika ile Japon askerleri arasında artan tatbikatlara dikkat çekmişti. Geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirilen ‘Demir Yumruk’ adlı tatbikatta işgal edilen bir adanın kurtarılması senaryosunun işlendiğini belirten gazete, “Japonya, adalarından birine saldırı yapabileceğinden korktuğu tek bir ülke var. O da Çin.” hatırlatmasında bulunmuştu.