Ege Postası
Geri

Karaburun'da kadına pozitif ayrımcılık

Tüm Türkiye’yi yasa boğan Özgecan Aslan cinayetinin yankıları devam ederken, İzmir’de Karaburun Belediyesi’nden örnek bir hamle geldi. Kadına şiddete karşı özel önlem alan ilçe belediyesi, karısına şiddet uygulayan belediye personelinin maaşını keserek ödemeyi eşine yapacak. Diğer yandan Türkiye’de ilk olacak bir uygulamanın altına imza atan belediye, çalışanların kız çocuklarına da işsizlik yardımı yapma kararı aldı. TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
Karaburun'da kadına pozitif ayrımcılık
Haberler / İzmir
17 Şubat 2015 Salı 13:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karaburun Belediyesi işçileri için hazırladığı son toplu sözleşmede Türkiye’ye örnek olacak iki ayrı kararın altına imza attı. Kadına şiddete karşı özel önlemlere giden belediye, “kadınlara pozitif ayrımcılık” çerçevesinde yeni bir uygulama başlattı.

KADINA ŞİDDETE AĞIR CEZA

Yaklaşık 10 bin nüfusa sahip İzmir’in tatil cenneti Karaburun’da Türkiye’ye örnek olacak iki ayrı karar gündeme damga vurdu. Belediyede çalışan sözleşmeli personeli için hazırlanan toplu sözleşmede kritik iki maddeyle “kadına şiddete hayır” diyen ve “pozitif ayrımcılık” ilkesi benimseyen ilçe belediyesi, Türkiye’de ilk olacak bir değişikliği hayata geçirdi.

DAYAK ATANA MAAŞ YOK!

Belediyede çalışan 40 sözleşmeli personel için DİSK Genel-İş Sendikası ile masaya oturan Karaburun Belediyesi, varılan karşılıklı mutabakat gereği bundan böyle eşine şiddet uygulayan personelin maaş ve sosyal haklarında 6 ay süresince kesintiye giderek, ödemeleri de şiddet gören mağdur eşe yapacak. Daha önceden Çeşme Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu ceza sistemini örnek alan Karaburun Belediyesi diğer yandan Türkiye’de ilk olacak bir değişikliğin daha altına imza attı.

TÜRKİYE’DE İLK: KIZ ÇOCUKLARINA İŞSİZLİK YARDIMI

Sözleşme gereği, çalışanların askere giden erkek çocukları için çalışanlarına sosyal yardım yapan belediye, aynı maddeyi kadınlar için de uyarlayarak örnek oldu. Buna göre belediye, çalışanlarının 18 yaşını aşan kız çocuklarına aylık 250 TL ile 300 TL arasında işsizlik yardımı ödeyecek. Söz konusu uygulama ile yurt çapında bir ilki başlatan belediye yönetimi, imzalanan toplu sözleşme ile çalışanların maaş ve sosyal haklarında da yüzde 40’a varan iyileştirme yaptı.

DEVLETİN YAPMADIĞINI BELEDİYE YAPTI

Belediye ile imzaladıkları toplu sözleşme ile yurt çapında örnek olacak bir uygulamayı hayata geçirdiklerini aktaran işçilerin örgütlü olduğu DİSK Genel-İş Sendikası 4 No’lu Şube Başkanı Şükret Sevgener, “Çeşme Belediyesi’nde başlattığımız uygulama birçok ilçe tarafından takdirle karşılandı, olumlu dönüşler alıyoruz. Toplu sözleşmede gerçekten örnek olacak değişiklikler yaptık. Getirilen bu ek maddeler hem sosyal belediyecilik için önemli birer uygulamadır, hem de kadınlara verilen değerin bir göstergesi, bir pozitif ayrımcılıktır. Aslında burada devletin yapmadığını belediye yaptı. Belediye  Başkanı Ahmet Çakır ve belediye yönetimine katkılarından ötürü teşekkürlerini sunuyor, çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Umuyoruz ve diliyoruz ki, son günlerde yaşanan bu acılar bir kez daha tekrar etmez” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası