Ege Postası
Geri

Kasaplardan, zincir marketlere 'depodaki etler kurban diye satılıyor' suçlaması

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, zincir marketlerin depolarındaki etleri kurban eti diye müşteriye verdiğini iddia etti. Yardımcı, "Türkiye’de hiçbir mezbaha, bir günde 3-5 bin hayvanı kesip hazırlayıp ve aynı gün dağıtamaz....
Kasaplardan, zincir marketlere 'depodaki etler kurban diye satılıyor' suçlaması
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 13:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, zincir marketlerin depolarındaki etleri kurban eti diye müşteriye verdiğini iddia etti. Yardımcı, "Türkiye’de hiçbir mezbaha, bir günde 3-5 bin hayvanı kesip hazırlayıp ve aynı gün dağıtamaz. Adamlar beş bin hayvanı alıyor siparişini ve bayramın birinci günü bu siparişler eve gidiyor. Böyle bir şey olmaz. En kapasiteli hayvan kesilecek yer 2 bini geçmez. Bu, önceden kesiliyor, dinen caiz m? Bence değil." dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, zincir marketlerin kurban kesimi yapmasını eleştirdi. Marketlerin, taksitle eve teslim kurban hizmeti vermesi nedeniyle cazip hale geldiğini belirten Yardımcı, vatandaşa da uyarıda bulundu. Zincir marketlerin, Kurban Bayramı’ndan önce siparişleri almaya başladığını belirten Yardımcı, Türkiye genelinde kurbanların yüzde 20’sinin buralarda kesildiğini, mezbaha kapasitelerinin bir günde en fazla 2 bin hayvan kesmeye ve hazırlamaya elverişli olduğunu ifade etti.

Türkiye’de hiçbir mezbahanın bir günde 3-5 bin hayvanı kesip hazırlayıp ve aynı gün dağıtamayacağını ifade eden Yardımcı, “Adamlar beş bin hayvanı alıyor siparişini ve bayramın birinci günü bu siparişler eve gidiyor. Böyle bir şey olmaz. Böyle bir lüks kesim yeri Türkiye’de yok. 5 bin hayvanı kesecek kapasitede bir mezbaha yok. En kapasiteli hayvan kesilecek yer 2 bini geçmez. Hadi 3 bin olsun. Bunu kesiyorsun, hemen paketliyorsun evlere gönderiyorsun. Bu, önceden kesiliyor, dinen caiz m? Bence değil. Kesilen hayvan caiz değil. Bu, önceden kesilip paketleniyor, depolardan gönderiliyor. Aynı gün kimse bunu gönderemez. Bizim en kapasiteli arkadaşımız 300-400 danayı zor kesiyor. 2 bin, 3 bini geçmez. Bir hayvan, aynı gün kesilip paketlenemez. Bir et, aynı gün paketlenirse yanma yapar. Et bozulur, kokar, yeşerir. Eve gittiğinde kokar. Demek bir şık kalıyor, bir gün önceden kesmeye başlıyorlar, vatandaşa yolluyorlar.” diye konuştu.

Devletin, bu konuya bir çözüm bulmasını isteyen Yardımcı, marketlerin kendi işlerini yapmasını istedi. Yardımcı, “Bırakın kardeşim siz zaten esnafın ekmeğini elinden aldınız. Her evin altında bir cep market var. Şimdi hepsini bitirdiniz, bir kurban mı kald? Öyle bir kesim salonu yok.” dedi.

"KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN KİLOGRAMI 13, BÜYÜKBAŞ 12 LİRA"

Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Antalya’daki canlı kurbanlık fiyatlarını da açıkladı. Canlı keçinin kilogramının 13, koyunun 13,5 ve büyükbaş hayvanın da 12 lira olduğunu belirten Yardımcı, vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Kurban alırken sağlık raporu, menşei belgesi ve pasaportunun satıcıya sorulması gerektiğini belirten Yardımcı, “Daha yaşı dolmamış hayvanları kurban diye satıyorlar. Dinimizce alanın değil satanın sorumluluğu vardır. Hayvanları aldığımız zaman önce bir hayvanın şekline bakılması lazım. Hayvanın hareketleri belli eder.” diye ifade etti. Kurban Bayramı'na 13 gün kaldığını belirten Yardımcı, vatandaşların artık kurbanlarını almaları gerektiğini, son güne bırakmamalarını istedi. Yardımcı, geçen yıl Antalya’da 200 bin küçük baş, 75 bin de büyükbaş kurban kesildiğini söyledi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası