Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Anayasa değişikliği isterken kurucu iradenin korunmasını istiyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu, yeni anayasa konusunda kurucu iradenin korunması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasaya bu ülkenin ihtiyacı var. Biz anayasada...
Kılıçdaroğlu: Anayasa değişikliği isterken kurucu iradenin korunmasını istiyoruz
Haberler / Güncel
26 Eylül 2013 Perşembe 15:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu, yeni anayasa konusunda kurucu iradenin korunması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasaya bu ülkenin ihtiyacı var. Biz anayasada değişiklik isterken, kurucu iradenin korunmasını istiyoruz.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Çekmeköy Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇEKSİAD) mensuplarıyla kahvaltılı programda bir araya geldi. Programda konuşma yapan Kılıçdaroğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Kılıçdaroğlu, “Bir anayasaya ihtiyacımız var m? Var. Anayasanın nasıl olması lazı? Özgürlükçü olması lazım. Demokrasiyi güçlendirmesi lazım. Böyle bir anayasa için biz her türlü katkıyı veriyoruz. Hatta yeni hükümler de eklenmesini istiyoruz. Daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasaya bu ülkenin ihtiyacı var. Biz anayasada değişiklik isterken, kurucu iradenin korunmasını istiyoruz. Yani bu ülkeyi kuranların iradesinin korunmasını istiyoruz. Nedir ? Anayasanın ilk 3 maddesi. Türkiye Cumhuriyeti bir devlettir bunun nesini değiştireceğiz. Bayrağımız al bayraktır, resmi dil Türkçe’dir bunun nesini değiştireceği? Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir, nesini değiştireceği? Başkent Ankara’dır. Bu maddelerin değiştirilemez olduğuna dair dördüncü madde var. 'Onu değiştirelim’ diyorlar. Yani her an değişebilir. Biz onu kabul etmiyoruz. Kimse kusura bakmasın. Biz bu ülkenin kurucu iradesine saygı gösteririz. Eğer o şehit kanları varsa onlara saygı gösteririz. Onların mücadelesine saygı gösteririz.” ifadelerini kullandı.

Darbe hukuku ve seçim barajına değinen Kılıçdaroğlu, “Ülkenin çağdaşlaşması çok önemlidir. Yoksa onun dışında anayasada şu olmuş bu olmuş olabilir, onları hep görüşüyoruz. 48 maddede büyük ölçüde anlaşma sağlandı. Az bir madde değil ama çok daha önemli olan bir şey var. 12 Eylül askeri yönetiminin getirdiği darbe hukuku değişti m? Değişmedi. Darbe hukukunu değiştirmeden anayasayı değiştirmesen ne olu? Anayasa değil yani arkadaşlar. Anayasa önemlidir, ana hukuktur ama anayasa kadar önemli olan Türkiye’de demokrasinin önünü tıkayan 12 Eylül darbe yasalarıdır. Açık çağrı yaptık hükümete; ‘gel kardeşim, şu darbe yasalarını da değişelim’ bunlar anayasadan daha kolay değişir. Yüzde 10 seçim barajı. Kim getird? Askerler getirdi.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası