Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Suriye'deki savaşın bölgeye yayılması bizi endişelendiriyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'deki savaşın bölgeye yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin davetlisi olarak bulunduğu Irak'ta konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu konuda bölge...
Kılıçdaroğlu: Suriye'deki savaşın bölgeye yayılması bizi endişelendiriyor
Haberler / Dünya
21 Ağustos 2013 Çarşamba 17:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'deki savaşın bölgeye yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin davetlisi olarak bulunduğu Irak'ta konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu konuda bölge devletlerinin, yapıcı, yatıştırıcı ve uzlaştırıcı bir politika izlemeleri gerektiğine inanıyoruz. CHP, Suriye'ye dış müdahale yapılmasına karşıdır. CHP olarak biz şiddetin sona ermesi ve Suriyelilerin kendi geleceklerini birlikte belirleyebilecekleri bir siyasi sürecin oluşturulmasını istiyoruz." dedi.

Irak'ta temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Al Nahrain Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde Türkiye-Irak üzerine bir konuşma yaptı. CHP'nin Irak'a bakış açısını anlatan Kılıçdaroğlu, "CHP, bölgede ve dünyada barış, adalet, istikrar ve refahtan yana olan sosyal demokrat bir partidir. Bu anlayış çerçevesinde, CHP, Türkiye'yi komşularıyla eşit ve karşılıklı saygı zemininde işbirliği ve dayanışma ilişkileri içinde görmek istemektedir ve Türkiye Irak ilişkilerine özel bir önem vermektedir." dedi.

Yüze yakın davetliye hitaben konuşan Kılıçdaroğlu, CHP'nin Irak'ın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunun altını çizdi. Bu esasların korunmasının, partisinin Irak politikasının vazgeçilmez unsurlarını oluşturduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı, "İnsanı, tarihi, kültürü, konumu ve kaynaklarıyla Irak, bölgemizin stratejik ülkelerindendir. Arap ve Müslüman dünyasında nazım bir yere sahip olan Irak tarihi boyunca, uygarlıklara önemli katkılar yapmış, bugün de geleceği parlak, bölge istikrarı ve refahı bakımından etkin rol oynayan bir ülkedir. Irak halkı bizim kardeşimiz ve dostumuzdur." dedi.

CHP'nin Irak'ın kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı tamamını kucakladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Irak'ta din ve etnik kimlik ayrımı yapmaksızın, Arap, Kürt, Türkmen olsun veya Şii, Sünni veya Hristiyan olsun, CHP Irak halkının zenginlik ve yaratıcılığının kaynağı olan bu çeşitliliğe saygı duymakta ve bütün bu unsurlarla, eşit ilişki olma ilkesini benimsemektedir." ifadelerini kullandı.

Irak'ın 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne teklif ettiği saldırmazlık anlaşmasının, Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisi ile İran ve Afganistan'ı da kapsayacak şekilde bölgesel bir düzenleme dönüştüğünü anımsatan CHP Genel Başkanı, "Sadabad Paktı, geniş ve kapsamlı bir işbirliğinin bölgesel barış ve istikrarı sağlama konusunda ne kadar etkili olabileceğini gösteren örnek bir girişim olarak ortak tarihimize geçmiştir. Bu anlaşdan CHP olarak çıkardığımız sonuç, Türkiye ve Irak'ın öteden beri var olan barış ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşama iradelerinin, günümüz koşullarında da geçerli olması gerektiğidir." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Irak ilişkilerinin çok eskilere gittiğini anımsatarak, iki ülke ortak tarihine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, Türkmen topluluğunun da iki ülkeyi birbirine bağlayan bir köprü olduğunun altını çizdi. Kılıçdarooğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Su ve enerji konuları, yaşam kalitemizi ve refahımızı etkileyen unsurlardır. Kürt kardeşlerimizin yaşadıkları sorunların çözümü, ülkelerimizi yakından ilgilendirmektedir. Güvenlik, siyasi ve ekonomik istikrar, ortak gündemimizde yer alan hususlardır. Bölgemizde yaşanan sıcak gelişmeler ise Türkiye ve Irak için hayati önem taşımaktadır. Bugün Irak Türkmenleri sadece Irak toplumunun ana katmanlarından biri değildir. Irak Türkmenleri, Türkiye ve Irak arasında bir kardeşlik köprüsü oluşturmaktadırlar. Bu kardeşlik köprüsünün zarar görmemesi ve Irak Türkmenlerinin güvenliklerinin sağlanarak Irak'ın eşit vatandaşları olarak toplumdaki yerlerini almaları, dostluğumuz pekişmesine önemli katkılarda bulunacaktır. Bu bağlamda son dönemde şiddet eylemlerine maruz kalan Türkmenler için Irak hükümeti tarafından alınan güvenlik önlemlerini ve atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Sosyal dokusu itibariyle Irak'ın bütünün bir yansıması olarak Kerkük'ün geleceğine Irak halkının ortak karar vermesinin doğru olacağını düşünüyoruz."

Enerji konusunun iki ülke ilişkilerinde merkezi bir öneme sahip olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, enerji ihtiyacı hızla artan Türkiye'nin bu alanda bölgede bir geçiş ülkesi olduğunu da ekledi. CHP olarak bölge ve bölge dışı devletlerinin Irak'a yönelik enerji politikalarını, Irak Anayasası'na saygı çerçevesinde ve Iraklıların ortaklaya kabullendikleri ilkeler doğrultusunda olmasını istediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, enerji politikasında olduğu gibi su konusunda da CHP'nin hukuk ve hakkaniyet ilkelerini gözettiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, "Dicle ve Fırat nehirleri coğrafyamızın bize sunduğu nimetlerin başında gelmektedir. Bu sular asırlardır Mezepotamya halklarına barış ve kardeşlik taşımaktadır. CHP, suyun silah ya da bir araç olarak kullanılmasının karşısındadır. Biz Dicle ve Fırat nehirlerinin en verimli şekilde kullanılmasından yanayız. Bu nehirlerden ne kadar çok insan yararlanırsa, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler de güçlü olacaktır. Bütün kalbimle inanıyorum ki Türkiye ve Irak suyun kullanımı konusunda, ortaya çıkan sorunları, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözebilecek, tarihsel bağlara ve potansiyele sahip iki kardeş ülkedir." dedi.

Kürtlerin sorunlarının çözülmesinin Türkiye ve Irak'ı yakından ilgilendirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu nedenle söz konusu sorunların çözümü için atılan adımlar, iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgedeki refahla istikrarı doğrudan ilgilendirmektedir. CHP, Kürt kardeşlerimizin sorunlarının bölgedeki devletlerin toprak bütünlüğüne zarar vermeden, şiddeti dışlayarak, insan hakları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde demokratik yöntemlerle çözümünden yanadır. Bu bağlamda terörün sona erdirilmesi, bölgemiz için öncelikli ve ortak hedeftir. Terörün sona ermesi hepimizin arzusudur." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Kürt kardeşlerimizin durumunun bugün eskisinden çok farklı ve giderek bölgesel hatta uluslararası nitelik kazanmakta olduğu bir gerçektir. Küreselleşmenin ve hızla değişen bölgesel dinamiklerin bir sonucu olarak bölge ülkelerinde yaşayan Kürtler arasında işbirliği, dayanışma ve etkileşim doğal olarak artmıştır. Yakın tarihte Erbil'de yapılması planlanan Ulusal Kürt Kongresi bölgemizi çok yakından ilgilendiren bir olaydır. Bugünden ifade etmek isterim ki Ulusal Kürt Kongresi tarafından alınacak kararların, Kürtlerin yaşadıkları ülkelerin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlükleriyle anayasal düzenine aykırı unsurlar içermemesi, barış, birlik, dayanışma ve adaletten yana olması büyük önem taşımaktadır. CHP, Kürtlerin bulundukları ülkelerde hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın, eşit ve saygın vatandaşlar olarak yaşamalarını istemektedir. Bu yaklaşımın doğal bir sonucu olarak geçmişten bu yana Türkiye'de Kürt yurttaşlarımızın haklarının tanınması ve sorunlarının çözümü için çok sayıda öneride bulunmakta, kanun teklifleri vermekte ve hükümetlerin toplumsal uzlaşmanın yollarını aramaya çağırmaktadır."

CHP Genel başkanı Kılıçdaroğlu, konuşmasında Irak'ın yanı sıra Suriye'ye değindi. Savaşın bölge için büyük bir tehlike olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Suriye'deki iç savaş ortamından beslenen ve artan terör tehdidi, Türkiye gibi Irak'ı da olumsuz etkilemektedir. Bu durumdan ciddi kaygı duyuyoruz." dedi.

Irak ve Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin iki ülkenin ortak başka bir meselesi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, " Suriye'deki savaşın bölgeye yayılması bizi ayrıca endişelendirmektedir. Bu konuda bölge devletlerinin, yapıcı, yatıştırıcı ve uzlaştırıcı bir politika izlemeleri gerektiğine inanıyoruz. CHP, Suriye'ye dış müdahale yapılmasına karşıdır. CHP olarak biz şiddetin sona ermesi ve Suriyelilerin kendi geleceklerini birlikte belirleyebilecekleri bir siyasi sürecin oluşturulmasını istiyoruz. Öte yandan hala toplanması beklenen Cenevre Konferansının fikir babalığı da aslında CHP'ye aittir. Yaklaşık 2 yıl önce CHP olarak hükümete BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM Genel Sekreteri, Arap Ligi, AB, Suriye'nin Arap komşuları ile İran'ın katılacağı ve Suriye'deki tarafların da davet edileceği bir konferansın Ankara'da toplanmasını istemiştik. Bu önerimiz o tarihte kabul görseydi, Suriye'deki durum ve gelişmeler çok farklı olabilirdi. CHP olarak biz bugün de Cenevre sürecini destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin son yıllarda Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşanan çatışmalarla kan kaybettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, etnik ve mezhepsel farklılıkların, gerginlik ve çatışma nedenlerine dönüşmesini bölgeye yöneltilmiş en büyük tehdit olarak gördüklerini kaydetti. Bölgedeki etnik ve mezhepsel farklılıkların ilkel ayrıştırmalara dönüşerek, halkları bir birine karşı kışkırtan kötü niyetli güçlere alet olmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "İnanıyorum ki İslam dünyası ve Ortadoğu'nun sağduyulu insanları, orta çağ Avrupası'nın karanlığını 21. yüz yıla taşımak isteyenlere izin vermeyecektir." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, bölgedeki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye Irak ilişkilerinin geleceğinden umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası