AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Yaşar Kırkpınar, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanlığı üzerine AK Parti adına yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın önemine değindi. Kırkpınar,2002 yılından bu yana tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında hükümet olarak özveri ile çalıştıklarını vurguladı.
Kırkpınar, “Özellikle iletişim ve bilgi çağını yaşadığımız bu süreçte gıdaya erişimin, tüketim alışkanlıklarının ve sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanmaya çalışıldığı bir zamanda ve zeminde yaşıyoruz. Gelecekte gıdayı kontrol edenler dünyayı da kontrol edeceklerdir. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı, ülkemiz nüfusunun ise 100 milyonu bulması öngörülüyor. Şehirleşmenin artması, küresel ısınma, toprağın yanlış kullanımı, çölleşme, erozyon gibi gelişmeler tarıma elverişli arazileri maalesef tehdit ediyor. Bunun için üretim potansiyeli yüksek 65 ilimizde 7 milyon hektara karşılık gelen 265 ovayı sit alanı ilan ederek koruma altına aldık” ifadelerini kullandı.
17 YILDA 137,7 MİLYAR DESTEK
AK Parti olarak 17 yılda çiftçilere toplamda 137,7 milyarlık destek sağladıklarını kaydeden Kırkpınar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye 2002 yılında tarımsal millî gelir bakımından 37 milyar lirayı dahi bulamayan bir büyüklüğe sahipti, tarım ürünleri ihracatımız da 3,8 milyar dolar düzeyindeydi, çiftçilerimize verilebilen tarımsal destek yılda sadece 1,8 milyardı. Biz bu seviyeden aldığımız Türkiye'yi tarımsal millî gelirde 217 milyar liraya, tarım ürünleri ihracatında 17,7 milyar dolara yükselttik. Tarımsal desteklerde bu yıl itibarıyla 16,1 milyar destek verdik, önümüzdeki yıl bu desteği 22 milyara çıkardık. AK Parti olarak 17 yılda çiftçilerimize toplamda 137,7 milyarlık destek sağladık. Ülkemiz 2005'ten beri tarımsal hasılada dünyada ve Avrupa'da lider konumda. Bugün Türkiye 195 ülkeye bin 690 çeşit tarım ürünü ihraç ediyor. Sadece mazot desteği olarak çiftçilerimize geçtiğimiz yıl 2,4 milyar liralık ödeme yaptık ve bu ödeme ilk defa AK Parti iktidarları döneminde yapıldı.”
HAYVANCILIĞA ÖNCELİK VERİLDİ
Hayvancılığı öncelik verdiklerini ifade eden Kırkpınar, “Hayvancılığı da öncelikli sektör olarak ele aldık. Son on yedi yılda hayvancılığa yaklaşık 33 milyar liralık destek verdik. Değerli arkadaşlar, bunların hepsi resmî rakamlar. Büyükbaş hayvan sayısını 9,9 milyondan 18 milyona yükselttik, küçükbaş hayvan sayısı ise 32 milyondan 46 milyona yükseldi. Kırmızı et üretimi 420 bin tondan 1,1 milyon tona yükseldi, beyaz et üretimi ise 696 bin tondan 2,2 milyon tona yükseldi. Süt üretimi ise 8,4 milyon tondan 22,1 milyon tona çıkarıldı. Süt referans litre fiyatını bu yıl 2,3 liraya çıkarıp daima üreticiden yana bir tavır sergiledik” şeklinde konuştu.
2019'da fındık, hububat ve bakliyat başta olmak üzere, 13 üründe hasattan önce fiyat açıklayıp verimli bir alım kampanyası yürütülmesini sağladıklarını belirten Milletvekili Kırkpınar, Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla üreticilerden 4 milyar liralık ürün alarak piyasa fiyatının üretici aleyhine gelişmesini engellediklerini sözlerine ekledi.
Kırkpınar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Tarım sektöründeki konumumuzu daha da güçlendirmek için, Bakanlığımız tarafından pek çok çalışma yürütülmektedir. Bunlardan bir tanesi arazi toplulaştırmasıdır. Hükümet olarak attığımız bir başka önemli adım da tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesini engellemek olmuştur. Türkiye hayvancılık konusunda da artık tarımın diğer bölümlerinde olduğu gibi ithalatçı değil, ihracatçı bir ülke olmalıdır. Tarımda Milli Birlik Projesi, hedeflerimizden birisi budur. Planlı üretime geçilerek ithalatı azaltmayı ve ihracatı çoğaltmayı amaçlıyoruz. Bakanlığımız havza bazlı yönetimi, tarımsal üretimi destekleme modelini ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelini kararlılıkla uygulamak için gerekli bütün çalışmaları yapmaktadır. Özellikle tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, ürün sayımının sağlıklı bir şekilde yapılması, sözleşmeli tarım anlayışının benimsenmesi, birlik ve kooperatifçiliğin özendirilmesini amaçlıyoruz.”