Ege Postası
Geri

Kocaeli'nde 'hoşgörü ve kardeşlik' iftarı

Kocaeli Aktif Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD), Kocaeli Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte 'Hoşgörü ve kardeşlik' iftarı düzenledi. İzmit'te bulunan Antikkapı Restaurant'ta düzenlenen iftara, vali yardımcıları...
Kocaeli'nde 'hoşgörü ve kardeşlik' iftarı
Haberler / Genel
2 Ağustos 2013 Cuma 03:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaeli Aktif Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD), Kocaeli Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte 'Hoşgörü ve kardeşlik' iftarı düzenledi.

İzmit'te bulunan Antikkapı Restaurant'ta düzenlenen iftara, vali yardımcıları Ali Sözen, Mustafa Ünlüsoy, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak'ın yanı sıra, alevi dernek temsilcileri ve alevi vatandaşların da içerisinde bulunduğu yaklaşık bin davetli katıldı. Program başlangıcında Kur'an-ı Kerim okundu. Ezanla birlikte iftar edildi. İftar sırasında bir alevi dedesi, lokma duası okudu. İftar yemeği sonunda bir cami imamı da yemek duası etti.

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Karaman, iftarda yaptığı konuşmada, "Bizler, Alevi, Sünni, Türk, Kürt ve Çerkez'iyle büyük bir aileyiz. Kardeşliğimizi bu vesilelerle derinleştirmek ve pekiştirmek istiyoruz. Yunus'un dediği gibi, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz.' diyoruz." dedi.

Hakkın rahmetine mazhar olmak için bu muhabbet sofralarında buluştuklarını belirten Karaman, şöyle devam etti: "'Anadolu, Alevi'si, Sünni'si, gönlünde tüter Ehlibeyt sevgisi' diyoruz. Bu sevgi kıyamete kadar tütmeye devam edecektir. Gelinen şu noktada toplumuzu ayrıştırmaya yönelik yeni Kerbelaların yaşanmasını istemiyoruz. Geçmişte çok acılar yaşadık. Tarih boyunca birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen Yezit zihniyetli şer güçler hep var olagelmiştir. Bugün bizler geçmişte yaşananlardan dersler çıkarmalıyız. Milletimiz aynı tuzağa tekrar düşmemeli. Esasen Alevi ve Sünni gruplar tarih boyun iç içe yaşamış, aynı ailenin fertleri, aynı coğrafyanın kaderi bir, kederi bir insanlarıdırlar. Geçmişte yaşanan acıları dağlamak, değişik vesilelerle aynı dinin mensubu ehlibeyt sevdalıların arasını açmak fitne çıkartıp, kini bilemek, Kerbela ateşine benzin dökmekten başka bir şey değildir. Bugün artık Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi 'Zaman bir olma, iri olma, diri olma vaktidir.'"

Neden kardeşlik sofralarının kurulduğuna da değinen Karaman, "Çünkü biz aynı mazinin mirasçıları, aynı geleceğin kurucularıyız. Allah'ımız bir, peygamberimiz bir, Ali'miz bir, kitabımız bir, ehlibeyt muhabbetimiz bir, kıblemiz bir, bayrağımız bir, bine kadar bir bir... Çünkü biz sevgi ve hoşgörüyle örülen, çeşit çeşit motiflerle süslenen Anadolu kiliminin rengarenk desenleriyiz. Çünkü bizler farklı farklı lezzetlerin bir araya gelip ortaya çıkarttığı Anadolu'muza has lezzet olan, kardeşliğimizi bir tas içerisinde sembolleştiren aşure gibiyiz. Hamurunu Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi gibi gönül fatihlerinin kardığı bu topraklarda nifak tohumları hiçbir zaman yeşerme şansı bulmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Sivaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kabasakal da paylaşmanın önemine değindi. Kabasakal, "Bu akşam sadece yemeği paylaşmıyoruz. Sizlerle beraber, demokrasimizin Türkiye'mizin, ihtiyacı olan birlik ve beraberliği, farklılıklarımızla zenginliğimizi paylaşıyoruz. Paylaşmak ne güzel şey değil m? 'Komşusu açken, kendisi tok olan bizden değildir' diyen yüce peygamberimiz paylaşmayı işaret etmiyor mu'" diye konuştu. Kabasakal, iftara katılan ve ya katılmayan sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin büyük çoğunlunun amacının da paylaşmak olduğunu dile getirdi. Kabasakal, sözlerini şöyle tamamladı: "Daha çok demokrasi, daha çok hukuk sistemi, daha şeffaf, ötekisi olmayan adaletli bir Kocaeli ve Türkiye için, kısaca paylaşmak için çalışmaya devam edeceğiz."

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirterek, "Bir dönüm noktasının içerisinde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte, bin yıllık bir tarih boyunca bir arada yaşadığımız, beraber olduğumuz, inancından dolayı, etnik yapısından dolayı, düşüncesinden dolayı kimsenin ötekileştirilmediği bir süreci ne yazık ki kaygıyla izlediğimiz bir noktaya geliyoruz." ifadelerini kullandı. Kaplan, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç olduğu bu dönemde, biraz sevgi, biraz hoşgörü, biraz da empati yapılmasını isteyerek, şunları kaydetti: "Nedir empat? Kendinizi, kendiniz gibi düşünmeyenin yerine koymanızı istiyorum. Eğer biz bu empatiyi sağlarsak, bunu sevgi ve hoşgörüyle birleştirirsek, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada kardeşçe bir arada yaşamaya devam edeceğiz."

Vali Yardımcısı Ali Sözen ise programın çok güzel olduğunun altını çizdi. Sözen, şunları aktardı: "Çok güzel bir akşamda birlikteyiz. Burada güzel bir iftar yaptık. Dilerim bu birliktelik daim olsun. Her şey gönlümce olsun. Güzellikler hep beraber bizimle beraber olsun."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası