Kocaoğlu hakim karşısında!
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu, eski başdanışmanı olduğu söylenen ve o dönemde Belediye Meclisi üyesi olan Mustafa Bilgin Erünal'ın, Karabağlarda hissedarı olduğu arsaya verilen imar izni olayı ile ilgili ilçe belediye başkanları, CHP'li ve AK Parti'li meclis üyelerinin de bulunduğu toplam 155 kişiyle 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 1-3 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı. 17'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ilk ifadeyi Başkan Kocaoğlu verdi.Karabağlar ilçesi Bozyaka semtinde bir araziye mevzuata aykırı şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verdikleri iddiasıyla, haklarında dava açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm ile büyükşehir ve Karabağlar belediyelerinin eski ve yeni meclis üyelerinin yargılanmasına başlandı.
İZMİR - İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nda '5'inci Etap Yenileme Sağlıklaştırma Alanı' kapsamında konut alanı olarak yeralan Karabağlar Bozyaka Semti Kartal Parkı’nın yanındaki 13 bin 518 metrekarelik arazi, 2006 yılında el değiştirdi. Araziyi satın alanlar arasında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2004-2009 yılları arasında meclis üyeliği, 4 yıl İmar Komisyonu Başkanlığı yapan Mustafa Bilgin Erünal da yer aldı.
Erünal’ın yüzde 10 hissesine sahip olduğu arazi ile ilgili 2008 yılında, Büyükşehir Belediye Meclisi, Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz raporuna karşın konut alanını 'Metropoliten Aktivite Merkezi'ne oybirliğiyle dönüştürdü. Mecliste 1/5000’lik bu plana hem CHP hem AK Parti grupları olumlu oy kullandı. Böylece, araziye alışveriş merkezi yapılmasının önü açıldı. Plan, 2009 seçimlerinden sonra geldiği Karabağlar Belediye Meclisi Temmuz ayı oturumunda reddedildikten sonra, bazı değişiklikler yapılınca onaylandı. Bu aşamada konu basına yansıyınca Karabağlar Belediye Meclisi’nin ikinci oylamasında AK Partili üyeler olumsuz oy kullandı.
Büyükşehir Belediye Meclisi de 3 ay sonra Temmuz ayında ilçe belediyesinden gelen planı onaylarken AK Partili üyeler burada da 'Hayır' oyu verdi. Plan, 22 Ekim 2010 tarihinde askıdan indi. İş kadını Nivent Kurtuluş’un şikayeti üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Danıştay’ın soruşturma izni vermesiyle de Büyükşehir Belediye Meclisi’nin eski üyelerinin tamamı, yeni dönemden ise, Büyükşehir ve Karabağlar Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri için aralarında Başkan Kocaoğlu’nun da bulunduğu toplam 155 kişi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar iddianame hazırladı. İddianamede söz konusu parsele mevzuata aykırı bir şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği, düzenlemede şehircilik ilke ve esaslarına aykırı davranıldığı, arazinin aşırı değerlendirmesine katkı yapıldığı, bu şekilde haksız kazanç teminine neden olduğu iddia edildi. Başsavcı vekili, Aziz Kocaoğlu’nun da içinde bulunduğu toplam 155 sanık hakkında TCK 257/1'inci maddesi uyarınca 'Görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla 1-3 yıl hapis istemiyle dava açarken, TCK'nın 53'üncü maddesi uyarınca da 'Belli haklardan yoksun bırakılmaları' istemiyle yargılanmaları için Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm ile Büyükşehir ile Karabağlar Belediyesi'nin CHP'li ve AK Parti'li eski ve yeni meclis üyelerine 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla İzmir 17'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya 'Sanık' sıfatıyla Aziz Kocaoğlu, avukatı Ercan Demir ve şikayetçi Nivent Kurtuluş katıldı.
Aziz Kocaoğlu, savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, imar değişikliği uygulamalarının prosedürlerini anlattı. İddianamede belirtilen parselin gecekondu bölgesinde bulunduğunu, buraya aktivite kazandırmak için metropoliten aktivite merkezine dönüştürmesini uygun gördüklerini belirten Kocaoğlu, Mustafa Bilgin Erünal'ın danışmanı değil, Narlıdere ve Büyükşehir belediye meclis üyesi olduğunu söyledi. Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Arsanın yerini dahi bilmiyorum, taşımazın üzerinde bir yapılaşma olup olmadığını, bir inşaat yapılıp yapılmadığını bilemiyorum. Ben Mustafa Bilgin Erünal'ın davaya konu taşınmazın hissedarı olduğunu, konunun basına yansımasından sonra öğrendim. Kendisiyle öncesinde ya da sonrasında herhangi bir şekilde konuşmadım. Konu basına yansıdığında zaten Büyükşehir belediye meclisi karar vermişti."
Kocaoğlu, şikayetçinin 2007 yılında Kemalpaşa İlçesi Ören Beldesi'nde kaçak bir inşaata başladığını, belediyenin burayı mühürlediğini, imar planı değişikliği isteminin reddedildiğini anlatarak, "Bu nedenlerle büyükşehir belediyesi ile ilgili uğraşmaya devam ediyor. Bizim kendisiyle herhangi bir kişisel çekişmemiz yoktur, bu husus bizim planlama konusundaki hassasiyetimizi ve doğru iş yapma düşüncemizin ispatıdır" dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, kendisi ve diğer sanıkların beraat ettirilmesini istedi.
Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir de, iddianamedeki taşınmazla ilgili İzmir 2'inci İdare Mahkemesi'nde dava açıldığını, mahkemenin davanın reddine karar verdiğini, iddianamede yapılan imar değişikliğiyle ilgili kişilerin çıkar sağladığı iddia ediliyorsa bunun iddianamede belirtilmesi gerektiğini belirtti.
Şikayetçi Nivent Kurtuluş ise, Mustafa Bilgin Erünal'ın 2008-2009 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı'nın başdanışmanı olduğunu iddia ederek, plan değişikliğine ilişkin karar askıya çıkınca yaptığı itirazlarının reddedildiğini, bunun üzerine suç duyurusunda bulunduğunu, ayrıca taşınmazı satan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) hakkında da suç duyurusunda bulunduğu halde sonucu hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi. Dava konusu olayda kent suçunun işlendiğini, kişiye özel ayrıcalıklı plan yapıldığını, bu planın paydaşının Büyükşehir belediye başkanının baş danışmanı olduğunu ileri süren Kurtuluş, "Bu olayda kişisel olarak zarara uğramadım, bir kent vatandaşı sıfatıyla şikayetçi oldum, davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.
Hakim Atilla Özemre, müştekinin katılma talebinin tüm sanıkların savunmalarının alınmasından sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Geri kalan 154 sanık 1 Nisan gününden itibaren 20'şerli gruplar halinde savunmalarını yapacak.(DHA)