Ege Postası
Geri

Kocaoğlu ulaşımdaki sistem krizi hakkında konuştu: Zam yapılacak mı'

Kentte yaklaşık bir haftadır süren elektronik ücret toplama sistemiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan flaş açıklamalar geldi. Son ihalenin ardından firma değişikliği ile başlayan sistem krizine dair suskunluğunu bozan Kocaoğlu, İzmirlilere seslenerek önemli uyarılarda bulundu. Kocaoğlu ulaşımdaki sistem krizi hakkında konuştu
Kocaoğlu ulaşımdaki sistem krizi hakkında konuştu: Zam yapılacak mı'
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Haziran 2015 Pazartesi 20:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkan Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen meclis oturumunda ana gündem maddesi son bir haftadır kentin başlıca gündem maddesi haline gelen elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan kriz oldu. Muhalefetin son günlerde sıkça eleştirdiği krizle ilgili olarak artan söylentiler sonrasında açıklama yapan Kocaoğlu, yaşanan sıkıntıların çözümü için bilet satışı gibi ek önlemler için hazırlık yaptıklarını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu ayrıca, sorun nedeniyle zararın kesinlikle vatandaşa yansıtılmayacağını belirterek, zam yapılmayacağını söyledi.  
 
 
BAŞKAN’DAN SİSTEM YORUMU: ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK
Meclis açılışında 1 Haziran sabahında başlayan kentkart krizi ile ilgili açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çeşitli tartışmalara yol açan sistem sıkıntısı ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “16 sene önce kart uygulamasına geçildi. Bugüne kadar o firma ile çalışılmış. Tekrar dönem bitip doğal olarak ihaleye çıkıldığında ihale başka bir firmada kalıyor. İster istemez eski firma KİK’e itiraz ediyor ve evrakları inceleniyor. İtirazı yeterli görülmüyor ve biz de diğer firmaya ihaleyi veriyoruz. O bunu yaptı, bu bunu yaptı kısmını bir tarafa bırakıyorum. 31 Mayıs’tan beri istenen evraklar, yapılması gereken işler ve teknik bilirkişilerle birlikte bu konuyu derinlemesine çalışıyoruz. Hukuka intikal eden bölümleri var, bundan sonra intikal edecek bölümleri de var ve bu süreç devam edecek. Bir geçiş dönemi bunalımı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu olan ESHOT Genel Müdürlüğü tüm işleri mevzuat çerçevesinde yapmakta ve kayıt altına almaktadır. Gerekli idari ve hukuksal girişimlerde de bulunmaktadır. Sonuç olarak, ayın 1’inden bu yana çift sistem çalıştık ve uyumsuzluklar söz konusu oldu. Firmaların haberleşmesinde sıkıntılar yaşandı. Biz de belediye olarak vatandaşlarımızı mağdur olmaması için, ücretsiz geçmelerini sağladık. Toplu ulaşım sisteminde tahsilatta bir azalma yaşandı. Bizi ilgilendiren konu budur.”
 

VATANDAŞLARA KRİTİK UYARI: KARTLARINIZA DOLUM YAPIN
Sistemle ilgili sıkıntılar,tespit edilen eksikler, problemler ve ücretsiz geçişlerin giderilmesi için ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışmalara devam ettiklerini de aktaran Kocaoğlu, “Durum daha iyiye gidiyor. Buradaki tahsilat kayıplarnı tespit ederek, belki iki firma birden, sorumlusu hangi firma ise, ona yasal yoldan rücu edeceğiz. Günde 1 milyon 700 bin civarında yolcu taşıyoruz. İzmir gibi bir kentte bu ulaşım hizmetini vermemek, hayatın felç olması demektir. Birçok tedbir alıyoruz. En önemli problem vatandaşlarımızın nasılsa kimse dur demiyor diyerek eksi bakiye ile geçmesidir. Buradan onlara bir an önce kartlarını doldurmalarını rica ediyorum. Eksi bakiye ile yolcu bindirmeyeceğiz. Bunu kamuoyuna bildirmek istiyorum” dedi.
 
KRİZE GEÇİCİ ÇÖZÜM YOLDA: BİLET SATIŞI MI YAPILACAK'
“Bu  başımıza gelen bir krizdir” diyerek sözlerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan sorunların giderilmesi için çeşitli çözüm önerileri üzerinde durduklarını belirtti ve şöyle konuştu: “Kimse böyle bir kriz gelsin istemez ama bir yerlerden çıkar gelir. Bunu en az hata ile, vatandaşımıza yansıtmadan çözmek bizim görevimizdir. Sistem her an, her saat iyileşme devam ediyor. Birçok yöntem üzerinde duruyoruz. Normal kartların dışında kağıt bilet basmamız söz konusu. Sıkışan yerlerde bilet satılması, şoförlerimizin yolcuyu indirmemek için kağıt bilet satması söz konusu. Üç-beş kartların da satılması gündemde. Ne yapabileceksek yaşama geçirmek için çalışıyoruz. Seçim arifesine geldiği için de bu konu heyecanlı biçimde konuşuldu. İzmirli hemşerilerimizden hayatı durdurmamak için, kimseyi işinden etmemek, zamanında ulaşımını sağlamak için sağladığımız bu özveriye destek olmalarını diliyorum. İzmirli hemşerilerimizin bunu yapacağından da eminim.”
 
AK PARTİ’Lİ DOĞAN BÜROKRATLARA YÜKLENDİ
Kocaoğlu’nun açıklamalarının ardından söz alan ve muhalefet adına krizle ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise şunları söyledi: “İhale sonucunun belli olduğu Nisan ayından bu yana sistemle ilgili iki firmayı bir masada toplayıp test yapılamaz mıyd? Sistemin aksayan yönleri daha önceden tespit edilebilirdi. Bu kaos 1 Haziran’dan daha önce çözülemez miyd? ESHOT bütçesi geçtiğimiz günlerde konuşulurken, bir atama yapıldı, daha yetkin bir bürokrat ataması yapılamaz mıyd? Kentkart’la ilgili olarak tazminat maddesi var mıdı? Bürokratların sebep olduğu bu hata, bu kamu kaybı, firmadan mı, bürokratlardan mı tahsil edilecekti? İZDENİZ’in binişleri hariç günde 1 milyon 500 bin kayıp söz konusu. Sistem kısmen gelmeye başladı ve aksilikler olabilir. Ama bu aksilikleri önlemek için bürokratlar ehil kişilerden seçilmelidir. Bu kaybın sorumlusu kimdi? Bu kayıp vatandaşa zam olarak mı dönecek'”
 
“ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL”
Kocaoğlu, yaşanan krizle ilgili olarak kaybın vatandaşa yansıtılmayacağını ve zammın söz konusu olmayacağını da bildiren Aziz Kocaoğlu, “Bu kaybın zam olarak sözü edilemez. Az buçuk muhasebe bilen, devlet bilen adam bu açığın zamla kapatılamayacağını bilir. Devlette bir olay başka bir olayla, bir para başka bir para ile kapatılamaz. Zam da yapsak, buradaki kayıp için kullanacağım diyemezsiniz. Hukuk sistemi, devlet kanununu buna izin vermez. Konuyu bilmediğinize verdim. Bugün herkes seçimden çıktı yorgun, o tür polemiklere girmek istemiyorum. Bürokrat arkadaşlar yasal işlerini yaparak yürüyorlar. Biz bir iş yaptırmışız, köprü yaptırmışız, bunun kuralları var, ihale mevzuatı var, teknik ve idari şartnamesi var. İş bu çerçevede, bir prosedür içerisinde devam ediyor. Çok cüzi de olsa, arızları kartlarda bir kayıp söz konusu olabilir. Bürokratların seçimi ayrı bir konu. Atayan şahsı ilgilendirir. İktidar olmak da böyle bir şeydir” diyerek belediye yönetimine yönelik eleştirilere de tepki gösterdi.
 
AK PARTİ’DEN FLAŞ ÇIKIŞ: SABOTAJ MI'
Mecliste söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi Çağlar Haspolat, “Bu olay bir sabotaj mı, yoksa talihsizlik mi'” sorusunu yöneltirken, Kocaoğlu ise, “Bunun adı krizdir. Sabotaj mı, kader mi, kriz mi, incelemeler sonucunda çıkacak, onu da burada paylaşacağız diyerek tartışmaları noktaladı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası