Ege Postası
Geri

Konak'ta Srebrenica unutulmadı

Konak Belediyesi ve Bosna-Sancak Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte düzenlediği ‘Srebrenica Anma Etkinliği’ Balkan kökenli yurttaşları ve katliamın acısını unutmayanları bir araya getirdi.
Konak'ta Srebrenica unutulmadı
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Temmuz 2013 Çarşamba 09:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte barış şiirleri okundu. Srebrenica’da yaşamlarını kaybeden 8 bin insanın anıldığı programa Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Gül ve dernek üyeleri, Dramaturg, yönetmen Haluk Işık, Bosnalı Uzman Psikolog Sabina Komarica ve soykırımı unutmayan İzmirliler katıldı. Şiir dinletisi ve fotoğraf sergisinin yer aldığı etkinliğe Srebrenica belgeseli gözyaşları içinde izlendi.

Vefa, insan, dostluk, sevgi
Yakın tarihin en büyük katliamı, soykırımı olarak kabul edilen Bosna Hersek-Srebrenica katliamında yaşananların ‘Unutmadık, unutturmayacağız’ sloganıyla anıldığı etkinlikte yürekler, yaşamını yitiren 8 bin Bosnalı için attı. Srebrenica’nın 18 yıl önce sadece canların değil, insanı insan yapan değerlerin yitirildiği yer olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan şöyle konuştu:
“Srebrenica sadece insanların katledilmesi değil insanlığın da insan olma adına taşıdığı değerleri yitirdiği yer oldu. Büyük harflerle yazılan isimlerin, makamların aslında nasıl işe yaramaz ve vicdansız olduğunu da ortaya koyan bir süreç yaşandı. İnsanların bazı konularda nasıl sessiz ve duyarsız kaldığının da maalesef acı göstergesi oldu. Biz bu süreci elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız. Yeni kuşaklar bunu unutmaya başladı. Zaten ‘unutturalım, vefa olmasın, anılmasın’ anlayışının aşılanmaya çalışıldığı bir çağda ben ısrarla vefa, insan, dostluk, sevgi diyorum. Milletvekilliği yaptığım dönemde birlik ve beraberliğimizin simgesi olan Mostard Köprüsü’nün bir an önce onarılması ve açılması için mücadele ettim. 18 yıldır hangi görevde olursam olayım yaşananları unutturmamak için çalıştım, bundan sonra da unutturmamak için elimden geleni yapacağım. Vefayı ön planda tuttuğumuz sürece, bu insanlık utancı dillendirildikçe bir takım yerlere mesaj gidecek ve gerçek anlamda suçlu olanların cezalandırılması adına adımlar atılacaktır.”

Şampiyonlar Ligi maçları Bosna’da

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bu yıl Türkiye Şampiyonu olan Konak Belediyesi Kadın Futbol takımının Şampiyonlar Ligi maçları için Bosna Hersek’e gideceğini hatırlatarak, “Orada soydaşlarımızla, canlarımızla bir arada olacağız. Onlar brizi destekleyecek biz de onları destekleyeceğiz. İki dost, kardeş, sevgi dolu toplumun bayrağını göndere çekmeye çalışacağız” dedi

Ders çıkarmak gerekiyor

Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Gül ise yaşananlarda ders çıkarmak gerektiğinin altını çizerek, “Bütün dünya bu insanlık ayıbını izlemekle yetindi. Başta İzmir’de yaşayan Boşnaklar, Balkanlılar olarak bu olaydan ders çıkarmalıyız. Böyle bir olayın yeniden yaşanmaması için beraberliğimizi korumalıyız” şeklinde konuştu.

18 yıldır dinmeyen acıyı unutturmamak için düzenlenen etkinlikte, Uzman Psikolog Sabina Komarica’nın konuşması ise duygu dolu anlar yaşattı. Savaşa tanıklık eden ve çocukluğunu savaşın içinde geçiren Komarcia, kendi çocuklarının aynı acıyı yaşamasını istemediğini vurguladı ve “İnsanlar orada çocuklarını, annelerini, evlerini, her şeyini kaybettiler. Bizi silmek istediler. Bu yüzden birbirimizi korumalı yardım etmeliyiz. Ben buraya yerleşmek istiyorum çünkü kendi çocuklarımın aynı acıyı yaşamasını istemiyorum” dedi.

Dramaturg Haluk Işık ise gündeme getirdiği müze fikriyle dikkat çekti. Haluk Işık “Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, çağdaş müzecilik anlayışını İzmir’de yaşatıyor. Barış ve İnsan Hakları Müzesi Barış ve İnsan Hakları Müzesi de İzmir’de kurulmalı” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası