Ege Postası
Geri

Konak'ta asfalt krizi: Şantiyeye mühür, belediyeye ceza!

Konak Belediyesi’ne ait asfalt plent tesisleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çevre izin belgesi ve ÇED raporu olmadığı gerekçesi ile mühürlendi. Bakanlık denetimleri sonucunda belediyeye yaklaşık 42 bin liralık da idari para cezası kesildi. Yaşanan durum yaklaşan yaz ayları öncesinde başlayacak çalışmaları olumsuz etkilerken, belediyenin temel hizmetleri durma noktasına geldi, ilçede yeni bir kriz başladı. Konak'ta kriz
Konak'ta asfalt krizi: Şantiyeye mühür, belediyeye ceza!
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Nisan 2015 Çarşamba 10:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İlçe belediyesinin Buca Gediz’de faaliyet gösteren tesislerine yönelik bakanlık ekiplerinin denetimleri sonucunda kilit vuruldu. Halktan gelen bazı şikayetler üzerine bölgede incelenme yapan İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü soruşturmada, 2007’den bu yana hizmet veren asfalt üretim şantiyesinin çevre izin belgesi ve ÇED raporu olmadığı ortaya çıktı. Şantiyenin mühürlenmesi şok etkisi yaratırken, asfalt sezonu öncesinde yeni bir kriz de kapıya dayandı.
 
 
BAKANLIK’TAN ASFALT ŞANTİYESİNE MÜHÜR!
Halktan gelen gürültü ve kirlilik şikayetleri üzerine geçtiğimiz aylarda harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il müdürlüğü ekipleri, Konak Belediyesi’ne ait tesislerde art arda incelemelerde bulundu. Buca’da Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı asfalt plent şantiyesine yönelik denetimlerde, tesisin çevre izin belgesi ve ÇED raporu olmadığı ortaya çıkınca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince önce mühür vuruldu, ardından da belediyeye idari para cezası kesildi.
 

HATANIN FATURASI ACI OLDU
Denetimlerin “acı faturası” ile karşı karşıya kalan belediyenin yaz aylarında başlamayı planladığı hizmet atağı da yaşanan kriz nedeniyle askıda kalırken, yaşanan sıkıntı nedeniyle asfalt krizi patlak verdi. Sıkıntının 2008 yılında yayınlanan yeni yönetmelik kapsamında, 2007 kurulan tesisin ÇED muafiyeti olmadığı ve dönemin görevli belediye yönetimi tarafından gerekli başvuruların ve işlemlerin yapılmamasından kaynaklandığı öğrenildi. “Yönetmelik kurbanı” olan belediye, bürokratik hatası yüzünden bakanlık tarafından çevre mevzuatına uyulmadığı gerekçesiyle kesilen 42 bin 232 TL’lik para cezası ile de karşı karşıya kaldı.
 
BELEDİYE HİZMETLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ
Tesisleri çevre açısından uygunluk sağlayana kadar üretimden men eden bakanlık, belediyeye tespit ettiği eksikler giderilmesini yönünde tebliğde bulundu. Özellikle yaz aylarında asfaltlama çalışmalarına ağırlık veren belediye kriz nedeniyle olumsuz etkilenirken, hizmetler ise durma noktasında geldi. Tesislerin şehir dışına taşınmasını da gündeme getiren kriz nedeniyle, 113 mahallesi bulunan metropol ilçede üretimin durmasıyla birlikte bulvar, yol ve caddelerin asfaltlanması, betonlama işlemleri, yol, kaldırım ve tretvuar düzenlemeleri, çevre düzenlemeleri, tesislerde yapılan tadilatlar sekteye uğradı.
 
YAZ AYLARINDA BÜYÜK SIKINTI YAŞANACAK
Yaşanan bu krizi aşmak için çeşitli formüller üzerinde duran belediye, ÇED raporu (Çevresel  Etki Değerlendirmesi) alabilmek i için il müdürlüğüne resmi başvuruda bulunurken, üretime yeniden start verebilmek için ise sonuçlanmasını bekleyecek. Diğer yandan, bakanlığın geçici izin belgesi de vermediği saatlik 80 ton asfalt üretim kapasitene sahip ve çevreci doğalgaz teknolojisi ile çalışan tesisler faaliyete geçene kadar geçici çözümler üzerinde duran belediye yönetimi bir diğer krizle daha karşı karşıya kaldı.
 
KRİZİN FATURASI İKİYE KATLANACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım isteyen ilçe belediyesi, İZBETON’’da yaşanan benzer denetim krizi nedeniyle bu çabasından da sonuç alamadı. Diğer yandan, son çare ihaleye çıkacak Konak Belediyesi, asfaltlama hizmetleri için hizmet alım yoluna gidecek. Ancak, belediye söz konusu hizmetler için hizmet alımı gerçekleştirdiği takdirde ise ekstra maliyet ve ek maddi yük ile karşı karşıya kalacak. İzmir’in merkez ilçesinde kriz çözülemediği ve gerekli izinler alınmadığı takdirde, yaz ayları boyunca asfaltlama, yol ve çevre düzenlemeleri ve belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’nce yürütülen birçok faaliyete mola verilecek, sıkıntıdan ötürü ilçe olumsuz etkilenecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası