Konya’da yapılacak yeni Yüksek Hızlı Tren Garı’nın bulunduğu bölgede ilk kamulaştırma çalışmaları başladı. Yeni Buğday Pazarı olarak adlandırılan bölgede 222 iş yerinin kamulaştırılması için Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün kıymet takdir çalışmalarında belirlediği değer bölge esnafında büyük şaşkınlığa yol açtı.
Şehrin merkezinde, önemli caddeler ve tramvay hattı üzerinde bulunan, çevresi hastane, alışveriş merkezleri ve yaşam alanlarıyla çevrili Yeni Buğday Pazarı’nda 222 iş yeri kamulaştırılacak. TCDD Genel Müdürlüğü’nün kamulaştırma ekibi bölgede yaptığı çalışmalar sonrası söz konusu alandaki kamulaştırmada iş yerleri için metrekaresine 400 lira değer belirledi. Ancak esnaflar ve mülk sahipleri iş yerlerine biçilen değerlerin akla- mantığa uygun olmadığını belirtiyor. Esnaflar "Şehrin en ücra noktasında bile arsa değerleri bizim arsalarımız için belirlenen değerden daha kıymetli." diyerek duruma tepki gösterdi.
"ÇÖPLÜK KENARINDA BİLE ARSALAR DAHA KIYMETLİ"
Yüksek Hızlı Tren yolunun hemen yanında bulunan Yeni Buğday Pazarı esnaflarından Muzaffer Yağcılar, yaklaşık 40 yıldır aynı yerde esnaflık yaptığını dile getirdi. Yağcılar, Konya’nın en ücra ve değersiz bölgesi olan Aslım Çöplüğü çevresinde bile arsaların metrekaresinin 400 TL olduğuna dikkat çekerek tepki gösterdi. TCDD yetkililerinin iş yerlerinin değerini belirlemek için kendileriyle kıymet-takdir toplantısı yaptığını aktaran Yağcılar, “Benim 183 metrekarelik iş yeri ve bina için 83 bin TL değer biçtiler. Ben bu paraya şehrin hiçbir bölgesinde aynı büyüklükte işyeri alamam. Nasıl bir kıyaslama akıl sır erdiremedik. İşyerimin bina ve arsa değeri çevre emsallere göre 410 bin TL ama biz 350 bin TL’ye de razıyız.” dedi.
İşyeri kamulaştırılacak olan 222 esnaftan biri olan Erdal Küçükbağrıaçık’ın da 183 metrekare işyeri bulunuyor. Küçükbağrıaçık, şehrin tüm önemli caddeleriyle çevrili olan, çevresinde hastane ve AVM gibi yaşam merkezleri bulunan iş yerlerine verilen değerin hiç hakkaniyetli olmadığını savundu. Gar yapımına karşı olmadıklarını anlatan Küçükbağrıaçık, “Şehrin ve milletimizin hayrınaysa biz başka bir yerde de işimizi yaparız. Ama burada esnafa yapılan büyük haksızlık var. Devlet bizi mağdur etmeden garı yapabilir.” ifadelerini kullandı.
Buğday Pazarı’nda bulunan 222 esnafın kendi arasında seçtiği esnaf temsilcisi Adnan Menderes Ünal, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün gar yapımı için daha uygun ve geniş arazileri varken Buğday Pazarı’nın olduğu bölgede karar kıldığını anlattı. Gar yapımına karşı olmadıklarını söyleyen Ünal, “Gar yapımı için daha uygun ve geniş devletin kendi arsaları varken bizim işyerlerimizin olduğu nokta seçilmiş. Oysa Karayolları ve Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yemen yanı başımızda tren yoluna sıfır mesafede çok daha büyük arsalar mevcut. Bu imkanları kullanmayan devlet bizim işyerlerimizi kamulaştırıyor. Üstelik akıl sır ermeyecek bir değer biçerek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın bu haksızlıktan haberi olduğunu sanmıyorum. Gar yapımına karşı değiliz ancak bize de haksızlık yapılmamalı." şeklinde konuştu.
"BAKANLAR KURULU KARARIYLA ACELE KAMULAŞTIRMA"
Esnaf sözcüsü Adnan Menderes Ünal ise yeni tren garının yapımı için 'Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırma kararı' alındığını söyledi. Söz konusu kanunun yurt savunması ve olağanüstü durumlarda alındığına dikkat çeken Ünal, "Bizim işyerimizi kamulaştırmak için böyle bir durum söz konusu değil." diyerek tepkisini dile getirdi.
Yüksek Hızlı Tren’in Konya’daki ulaşım ağına daha iyi entegre olabilmesi adına yapılacak yeni tren garı için daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde ‘Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırma’ kararının hangi hallerde alınabileceği konusunda şu ifadeye veriliyor: "Yurt savunması ihtiyacına veya aceleciliğine Bakanlar Kurulu'nca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında…"