Ege Postası
Geri

Kültür Şöleni’nin son gününde ziyaretçi akını

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında İzmir'de düzenlenen Kültür Şöleni'nin son gününde ziyaretçi akını yaşandı. Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin (İZDİM)...
Kültür Şöleni’nin son gününde ziyaretçi akını
Haberler / Güncel
26 Mayıs 2013 Pazar 18:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında İzmir'de düzenlenen Kültür Şöleni'nin son gününde ziyaretçi akını yaşandı. Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) ve İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin (İZDİM) ortaklaşa düzenlediği Kültür Şöleni, üçüncü ve son gününde onbinlerce insanı ağırladı. Şölen, bugün 23.00'e kadar devam edecek.

Kültür Şöleni'ne İzmirlilerin yanı sıra Ege Bölgesi'ndeki tüm illerden yoğun bir katılım gerçekleşiyor. İzmir Fuar Alanı'nda girebilmek için Kültürpark girişine kurulan turnikelerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Kültürpark Fuar Alanı içinde iki ayrı bölgede ülke stantları kuruldu. Ziyaretçiler, ülke stantlarını dolaşarak o ülkelere ait yöresel ürünleri inceliyor, Türkçe konuşan misafir öğrencilerle uzun uzun sohbet ederek sık sık fotoğraf çektiriyor.

Türkçe Olimpiyatları’nın barış elçileri, İzmir'de bulundukları süre içinde hem şehri gezdi hem esnafla kıran kırana pazarlık etti. Öğrenciler, Kültürpark'ta bulunan standlarından fırsat buldukça İzmir'in ekonomik nabzının attığı Kemeraltı Çarşısı'nı gezip beğendiği ürünleri satın aldı. Bir grup öğrenci, tarihi Kemeraltı pazarında gezerken İzmir'i simgeleyen süs eşyasını gördü. Öğrenciler, süs eşyalarını almak isterken ilk başta satıcının, "Bunların hepsi üç lira, pazarlık falan yok. Toptan satış fiyatı." demesi üzerine Kenyalı bir öğrenci, "Pazarlık olmalı ki hepimiz almalıyız." dedi.

Satıcı ile ciddi bir pazarlığa oturan öğrenciler, üç liralık bibloları 2,5 liradan almayı başardı. Bir ara pazarlığa kendini kaptıran öğrencilerden biri, 3 liralık bibloyu 2 liraya satın aldı. Kemeraltı esnafı, "Maşallah Türkçe'yi dört dörtlük çözmüşler hatta şu anda benimle pazarlık bile yaptılar. Ürünü benim belirlemiş olduğum fiyatın altına aldılar." diye konuştu.

Öğrenciler, şölenin son gününde Bozyaka Yamanlar Koleji’ni ziyaret ederek, burada öğle yemeği yedi. Öğrencileri, kolejin mütevelli heyeti ve yöneticilerinden oluşan kalabalık bir grup karşıladı. Burada yenen öğle yemeğinin ardından çocuklara özel olarak hazırlanmış hediye paketleri verildi. Barışın çocukları, koleji gezdikten sonra çok beğendiklerini ifade etti. Öğrencileri karşılayan mütevelli heyeti üyesi Yusuf Pekmezci, “Aklımıza, hayalimize gelmeyen gerçeklerle iç içe yaşıyoruz bugün. Bu işlerin olmasında önayak olan kıymetli öncülerimize ve değerli büyüğümüze ne kadar teşekkür etsek azdır. Dünya insanlarına karşı ırkı, rengi, dini, töresi ne olursa olsun herkesi olduğu gibi kabul edelim.” dedi. Pekmezci, çocuklara şu tavsiyede bulundu: “Kendileri bulundukları memleketlerde güzellikleri söyleyen, anlatan değil, o güzellikleri yaşayan ve uygulayan insanlar olsunlar. Aldıkları bilgi, edep, terbiye ve şuur budur.”

Yamanlar Koleji’nde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Bosnalı Süheyla Sukejna Vayevats da “Kendimi çok iyi hissettim burada, çok duygulandım. Burada insanlık elele diyerek değil, yaşayarak gösteriyoruz. Her ülkeden, her yerden, her dili konuşan, her renkten her ırktan buraya geldik, buraya toplanmak, dünyayla birleşmeye çalışıyoruz. Dünyadaki dünyaları birleştirmeye çalışıyoruz. Bütün dünyayı bir dünya yapmaya çalışıyoruz. İnşallah ‘Evrensel Barışa Doğru’ hep birlikte elele yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.

Kenya’dan gelen Abdimajid Hassan ise “Biz her ülkeden geldik, farklı dilleri konuşuyoruz ama Türkçe olarak anlaşıyoruz hepimiz. Öğretmenlerimiz bizim ülkemize geldikleri için onlara teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Mısırlı Mennatallah Mahdy de “Bence Mısır ve Türkiye kültürleri birbirine çok benziyor. Türkçe Olimpiyatları için çok farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız var. Burada güzel bir kardeşlik var, dayanışma var. İzmir’i çok beğendim, çok sevdim. Türkiye’nin her şehrinde farklı bir şey var bence.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

‘ADANALI RONALDO’ ALMAN ÖĞRENCİLERLE MAÇ İZLEDİ

Dün akşam Şampiyonlar Ligi Finali’nde karşılaşan iki Alman takımı Bayern Münih ve Borusia Dortmund’un maçını Kültür Şöleni’ne katılan Alman öğrencilerle dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’ya benzerliğiyle dikkat çeken Adanalı Gökmen Akdoğan birlikte izledi. Dortmund ve Bayern forması giyen öğrenciler, ellerinde Türk ve Alman bayraklarıyla maçı izleyip tezahüratta bulundu. Kültür Şöleni'nde, Atatürk Açık Hava Amfitiyatro’da sahne alan Azerbaycan ekibi ziyaretçileri coşturdu. Renkli görüntülere sahne olan Azeri ekibinin sunumunu, şölen için Azerbaycan’dan gelen kalabalık bir davetli kitlesi de izledi. Davetliler, sahne alan öğrencilere hem sözleri, hem alkışlarıyla eşlik etti. Davetlilerin, ellerindeki bayrakları kaldırarak birlikte sallaması ise bayrak şovuna dönüştü. Etkinlikte duygularını dile getiren Azerbaycanlı davetlilerden Asker İbrahimov, “Biz hiçbir zaman Türkiye ve Azerbaycan’ı ayırmadık. İzmir zaten Bakü’ye çok benziyor. Bu tür etkinlikleri, aramızda mevcut dostluk ve kardeşlik ilişkileri daha da pekiştirecektir.” dedi.

Sahnenin arkasında duygularını dile getiren Azerbaycanlı öğrenciler ise gördükleri ilgiden memnun olduklarını dile getirdiler. Azeri öğrenciler, şölene 140 ülkeden katılımın olmasının, global kültürel kaynaşma olarak değerlendirdi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası