Ege Postası
Geri

MÜ-YAP avukatları tek tek esnafı geziyor, müzik dinleyen yerler hakkında tutanak tutuyor

MÜ-YAP avukatları Karşıyaka çarşısında müşteri gibi esnafı dolaşarak müzik dinlenen yerleri tespit etti. Tutanak tuttu ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Esnafın sadece radyoda çalan müziği dinliyorduk itirazına ise "Ya anlaşın ya da ceza ödeyin" cevabı geldi
MÜ-YAP avukatları tek tek esnafı geziyor, müzik dinleyen yerler hakkında tutanak tutuyor
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Mart 2013 Pazartesi 11:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir'in en işlek caddelerinden olan Karşıyaka Çarşısı'ndaki (1717 sokak) bir çok esnaf, işyerlerinde radyolardan müzik yayını yaptıkları için Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) avukatlarınca polis eşliğinde basılarak tutulan tutanaklarla Savcılığa ifade vermeye çağrıldı. Savcılık ise ifade veren esnafa "Ya anlaşırsınız ya da mahkemeye başvurursunuz" dedi. Esnaflar, şaşkınlıklarını "Önce kamera şakası sandık, inanamadık. Polisler yer yer ikinci kezkimliklerini göstererek bizi ikna ettiler" diyerek belirttiler.
Dokuz Eylül gazetesinin haberine göre baskınlar şöyle gelişti. MÜ-YAP İzmir ve Antalya'da işyerlerinin dinlediği müziklerin telif ödemesi gerketiğini illeri sürerek denetlemeye çıktı. Avukatlar önce kimliklerini gizleyip işyerlerine müşteri gibi girip müzik dinlenip dinlenmediğini tespit etti. Ardından aynı avukatlar savcılık izniyle polislerle beraber bu işyerlerine gelip müzik dinlediklerine dair tutanak tuturdu. Esnaflardan Turan Dirik yaşadığı şakınlığı, "Biz şaka sandık içerde müşteriler de vardı. Bize müzik yayını yaptığımız için tutanak tutacaklarını söyleyince şaşırdık. Biz de müzik yayını yapmiyoruz, sadece radyo dinliyoruz dedik. Kabul etmediler. Savcılığa gittik bize iki yol var dediler ya anlaşacaksınız ya da davalık oalcakmışız bakalım ne olacak"dedi.

YAYINI BİZ YAPIYORUZ

Romantik Türk yayını dinledikleri anda baskına uğrayan Dirik, daha sonra yayın yapan Romantik Türk'ü arayarak durumu anlatıklarını "Bize Romantik Türk çalışanları 'Yayını biz yapıyoruz, ödemeyi yayın yapan öder, dinleyici neden ödesin' Biz radyo dinleyicisiyiz" şeklinde konuştu. Bir avukat iki polisle çarşının birçok işyerini dolaşıp ceza yaptırımı için tutunak tutulduktan sonra esnafta ve dükkanlarda sessizlik başladı. Daha önce aşırı müzik nedeniyle zaman zaman rahatsızlıklar dile getirilen çarşıda korkudan kaynaklanan bir sessizlik hakim.

TELİF ÖDEYENE DE CEZA

Çarşıda Madam Bujiteri ismi altında esnaflık yapan Özcan Özbek'in durumu ise daha çarpıcı. MÜ-YAP avukatı ve görevli iki polis içeri girdiğinde işyeri sahibi Özbek ücretli yayın olan Dj Türk yayınından müzik dinliyordu. Ancak buna rağmen telif hakkı ödemeden müzik dinlendiğini iddia ederek ona da tutanak tutularak savcılığa gitmesi istendi. Özbek "Ben zaten Dj Türk'e para ödüyorum. Ücretli bir yayın ve müziği de oradan dinliyorum. Telifi ben değil DJ Türk ödüyor zaten. Ben de DJ Türk avukatını aradım. Bana 'Süreci takip edeceğiz. Buna hakları yok' dediler bize. Ben de savcılığa gidip ifade vermeliyim ancak gitmedim henüz. Çünkü ya anlaş diyorlar ya da mahkemeye gidilecek. Sonuçta her iki şekilde de para ödeyerek mağdur olacağız" dedi.

MANİPÜLASYON VAR

Bir başka esnaf olan Erkan Şahin ise tutunak tutan polislerin televizyondan dinledikleri müziği cep telefonu kamerası ile kaydederken televizyonu görüntülemeden sadece sesi yani müziği kaydettiğini illeri sürerek "Avukat ve iki polis geldi. İşyerinde müzik dinlediğimizi kanıt olarak görüntülerken televizyondan dinlediğimiz müziği televizyonu görüntülemeden sesi kaydettiler. Amaç burada bizim telif ödemeden müzik dinlediğimizi kanıtlama çabası ama manipülasyondur bu durum" biçimde konuştu.
Yine telfi ödemeden müzik dinlendiği illeri sürülen esnaflardan Atilla Ertuğtekin de aynı durumu yaşadığını ifade ederek "Bize önceden ne bir bilgilendirme ne de herhangi bir uyarı geldi. Direk gelip ceza kesmek için tutanak tutturdular. Bize radyo dinlerken mağdur olduk. Anlaşılır bir yanı yok uygulamanın bence" dedi.


MÜ-YAP Kimdir'

MÜ-YAP, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir. Sektörümüzün ileri gelen kuruluşlarının önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucunda, 02.02.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı'na müracaat etmiş; 03.08.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı'nın makam onayı ile tüzel kişilik kazanmıştır.

MEVZUATA İLİŞKİN KANUN MADDESİ

Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir.

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU

Kanun Numarası: 5846
Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7981

Telif hakları ödemeyen işyerleri için metrekare hesabı ceza uygun görülüyor. Metrekaresi 400 TL ile 1000 TL arası para cezası ödenmek durumunda kalıcağı gibi 2 ayla 6 ay arası hapis cezası öngörülüyor.
Hukukçular ise MÜ-YAP'ın son dönemlerde büyük restoranTlar ve bar gibi büyük işyerlerine telif haklarını kabul ettirme çalışması içinde olduklarını bildiklerini ancak havlu satan, ayakkabı satan küçük esnafa ceza kesmelerini şakınlıkla karşıladıklarını ifade etti. (Dokuz Eylül Gazetesi)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası