GÖNÜL MORSÜNBÜL/ EGEPOSTASI- İzmir’in Menderes ilçesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım alanının sınırına İTOB Organize Sanayi Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar'a ait olduğu öne sürülen fabrika tarafından yüksek miktarda alüminyum cüruf olduğu tahmin edilen kimyasal maddeler gömüldüğü iddia edilmişti.

Edinilen bilgiye göre, daha önceden İTOB Bölge Müdürlüğü'nde güvenlik amiri olarak çalıştığı öne sürülen bir vatandaşın ihbarı sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü nezaretinde bölgede jandarma tarafından kazı çalışmaları yapılmış, bölgede bulunan kimyasal maddelerden incelenmek üzere numuneler alınmıştı.

Basında çıkan haberler sonrasında, fabrikadaki kimyasal maddeleri temizlediğini iddia eden bir işçi, fabrikayı temizlemek zorunda bırakıldığını iddia ederek, vücudunda uzun süredir devam eden kızarıklıklar nedeniyle sağlığından endişe duyduğunu aktarmıştı.

Daha sonra İTOB’a ait olduğu öne sürülen bir fabrikada cüruf kalıntılarının ortaya çıktığı, fabrikada yakalanan tehlikeli atıkların kaçak şekilde depolandığı, yaklaşık 70 kamyon tutarındaki tehlikeli atıkların nakliyesinin ve kepçe çalışmasının İTOB tarafından yapıldığı iddia edilmişti.

“OKULUN TEMELİNE ACİLEN MOLOZ DÖKMEK İSTEDİLER”
Egepostası’na gelen yeni bir ihbara göre, İTOB Bölge Müdürlüğü ile okul inşaatı konusunda protokol imzaladığını söyleyen ismini vermek istemeyen bir müteahhit, İTOB Bölge Müdürü S.D.G'nin okul inşaatının zeminine dökülmek üzere moloz vereceklerini ve bu molozun üzerine acilen beton dökülmesini istediklerini iddia etti.

Uzun zamandır inşaat sektöründe olduğunu dile getiren müteahhit, bu teklif karşısında çok şaşırdığını ve teklifi kabul etmesinin söz konusu olmayacağını ilettiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Ben inşaat mühendisiyim. Aynı zamanda mütahitlik yaparım. 2022 yılının Aralık ayının ortalarında İTOB bölge müdürlüğü ile okul inşaatı yapımı hususunda bir protokol yaptık. Protokolün yapılmasının ardından hemen ITOB bölge müdürlüğünün içerisinde söz konusu meslek lisesi olarak kullanılacak binanın inşai faaliyetlerine başladık. Aralık ayının sonunda ITOB bölge müdürü olarak görev yapan Sabiha Deren Güzelırmak isimli şahıs tarafımı arayarak söz konusu okulun temel betonunun içine moloz dökmek istediklerini iletti. Benden söz konusu molozun üzerine zemine dökülecek beton ile kapatmamı talep etti. Ben mesleğim gereği böyle bir teklifi kesinlikle kabul edemeyeceğimi kendisine bildirdim” dedi.

“ÖZELLİKLE MENDERES DIŞINDA KAMYON VE TIR İSTEDİLER”
Öte yandan, İTOB yetkililerinin bir hafta sonra söz konusu molozların ITOB alanından tahliye edilmesi için özellikle Menderes dışında bir yerden kamyon ve tır istediklerini öne süren müteahhit, firmayla aralarındaki iş ilişkisi nedeniyle bu isteklerine olumlu yanıt verdiğini aktararak “Aynı şahıs benden söz konusu molozların ITOB alanından tahliye edilmesi için kamyon ve tır istedi. Özellikle söz konusu tırın ve kamyonun Menderes bölgesinden ayarlanmamasını talep etti. Ben de kendileri ile mevcut ticari ilişkimiz sebebiyle söz konusu kamyon ve tırı ayarlayacağımı söyleyip İzmir merkezden söz konusu unsurları temin edip ayarladım ve kullanmaları amacıyla kendilerine sevk ettim” dedi.
“MOLOZLARIN İÇERİĞİNİ BİLMİYORDUM!”
Molozların içeriğinin ne olduğunu, firma yetkililerinin neyi tahliye ettirip ortadan kaldıracaklarını bilmediğini söyleyen müteahhit, kamyon şoförünün ‘bu molozların alümünyum cüruf olabileceği, çok zararlı bir madde olduğu’ uyarısından sonra aklında soru işaretleri oluştuğunu basında çıkan haberler sonrasında ise şüphelerinin iyice arttığını dile getirdi.

“HERHANGİ BİR SORUMLULUK KABUL ETMİYORUM!”
Tehlikeli malzemelerin nakledilmesi ve gömülmesinde herhangi bir sorumluluk kabul etmediğini ve bu konuda şikayette bulunduğunu aktaran müteahhit, “Sabiha Deren hanımın söz konusu işi yaptığı hususunda bir şüphem oluştu. Ben şahıslar bilgim dışında benim ayarladığım araçlar ile söz konusu işlemleri yaptıkları takdirde herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum. Söz konusu araçların ve şoförlerinin ödemelerini ben yaptım. Söz konusu olaylardan sonra Sabiha Deren hanım ile hiç iletişimimiz olmadı. Ayrıca ITOB yönetim kurulu başkanı Onur ACAR ile de söz konusu olayların başından sonuna kadar hiç irtibatımız olmadı” dedi.