Ege Postası
Geri

Muayene yaptırmayan traktörler, trafiği tehlikeye atıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda ülke çapında araba muayene hizmeti veren TÜVTURK’ün tahminlerine göre İzmir’de trafiğe kayıtlı traktörlerin yüzde 85’i muayenesini yaptırmıyor. Söz konusu...
Muayene yaptırmayan traktörler, trafiği tehlikeye atıyor
Haberler / Güncel
16 Kasım 2013 Cumartesi 11:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda ülke çapında araba muayene hizmeti veren TÜVTURK’ün tahminlerine göre İzmir’de trafiğe kayıtlı traktörlerin yüzde 85’i muayenesini yaptırmıyor. Söz konusu traktörler, trafikte her gün binlerce kişinin hayatını tehlikeye atıyor. TÜVTURK, İzmir’deki traktörlerle ilgili çarpıcı veriler açıkladı. Buna göre İzmir’de 2012 yılında trafik tescile kayıtlı 52 bine yakın traktörden sadece yüzde 15’i muayene yaptırdı. Kanunen yükümlü olmalarına rağmen geri kalan yüzde 85’i muayene hizmeti almadı. Traktörlerdeki bu eğilim, 2013 yılında da devam ediyor.

HER YIL TRAKTÖR KAZALARINDA 300 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

TÜVTURK'un desteğiyle Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından 2012 yılında düzenlenen Tarım Araçlarının Güvenli Kullanım Çalıştayı’nda açıklanan rakamlara göre her yıl ortalama 2 bin 500 traktör kazası meydana geliyor. Bunlarda ortalama 300 kişi hayatını kaybediyor. EGM istatistiklerine göre traktör kazalarında karşılaşılan en büyük kusurlar arasında dönüş kurallarına uymama, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymama, hızı hava ve trafik durumuna göre ayarlamama yer alıyor.

TRAKTÖRLERDEKİ AĞIR KUSURLAR KAZALARA SEBEP OLUYOR

İstatistiklere göre kazaların bir başka sebebi de traktörlerin düzenli bakım ve muayenelerinin yaptırılmaması. Sürücü kusuru dışında araç kaynaklı kazalarda yüzde 66’sının sebebi traktörlerdeki far ve ışık donanımlardaki eksiklik, hareketli aksamlardaki kusurlar, fren ve lastik kusurları olarak belirlenmiş. TÜVTURK verilerine göre bunlar, muayene sırasında traktörlerde en çok tespit edilen ağır kusurlarla paralellik gösteriyor.

TRAFİKTEN MEN EDİLEBİLİYOR

Traktörler, kanunen trafiğe çıkmalarının ilk üç yılından sonra üç yılda bir muayene yaptırmak zorunda. Yapılmayanlar, her gün trafikte binlerce sürücü ve yolcunun hayatını tehlikeye atıyor. Traktör muayenesi yaptırmamanın birçok kanuni yaptırımı bulunuyor. Zamanında gitmeyenler muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilenler için trafik cezası düzenlenebiliyor ve trafikten men edilebiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası