Ege Postası
Geri

Muğla'da bin 45 kişi işbaşı eğitim programına başvurdu

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nın 3. olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Şükrü Altınay'ın divan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Muğla Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürü İlyas Sarıyerli, MUTSO Yönetim...
Muğla'da bin 45 kişi işbaşı eğitim programına başvurdu
Haberler / Genel
25 Temmuz 2013 Perşembe 10:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nın 3. olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Şükrü Altınay'ın divan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Muğla Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürü İlyas Sarıyerli, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve meslek komite başkanları katıldı.

İş-Kur İl Müdürü Sarıyerli, toplantıda istihdam teşvikleri konusunda bilgi vererek, bugün itibariyle bin 200 işçi-işveren münasebeti şikayetini incelediklerini söyledi. Muğla'da, alınan netice doğrultusunda ceza oranı en düşük illerden birisi olduğunu kaydeden Sarıyerli, "İş ve meslek danışmanları olarak ülkemiz genelinde 4 bin, Muğla’da ise 51 kişi göreve başladı. Bu da her işsiz ve işverenin bir danışmanı olduğu anlamına geliyor. Geçtiğimiz Kasım-Nisan döneminde Bodrum, Marmaris, Fethiye ve değişik yerlerde meslek örgütleriyle 37 tane seminer verdik. Bunların sonucunda 2011 yılında sadece 32 olan işbaşı eğitim programından yararlananların sayısı, bugün itibariyle bir yıl içinde bin 405 kişiye ulaştı. Dolayısıyla odalarımızla, paydaşlarımızla, esnafımızla 2012 yılında 152 milyar ihracatı olan Türk müteşebbisine de destek vermiş oluyoruz. Diğer taraftan her işverenin bir danışmanı olması şeklindeki bir yapılanma, kuruluşun yüzde 250 büyümesi anlamına geliyor." dedi.

İlyas Sarıyerli, işbaşı eğitim programlarıyla ilgili de şunları söyledi: "Bir işyeri minimum iki kişi çalıştırıyorsa, yani iki ile 10 kişi arasında ise bir kişi, ondan sonra her 11'de iki, yüzde 10'a geliyor. Ekstra alınacak bir işçinin yaklaşık 650 TL'ye tekabül eden maaşı, işyeri kazası ve meslek hastalığı sigortası kurumumuz tarafından karşılanıyor. Bu kişilere işbaşı eğitim katılım belgesi veriliyor, yani bu kursiyerler işverenin yanında yetiştirilmiş oluyor. Kişi belge aldıktan sonra yüzde 19'luk işveren katılım payı, bakanlık tarafından işverenden alınmıyor. Kişi başı ortalama 200 TL'lik bir ücreti minimum 6 ay, maksimum 48 ay ödemiyorsunuz. Bayanlar 18-29 yaş aralığında ve mesleki yeterlilik belgeleri olursa İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndan mütevellit, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar dışında çalıştırılmazlar deniyordu. Bu sebeple işbaşı eğitim yapmak isteyenler bundan faydalanamıyordu."

Bakanlık nezdinde görüşmelerde bulunduklarını belirten Sarıyerli, geçen hafta işbaşı eğitim programıyla yetiştirilen bir elemanın aldığı belgenin de artık o kapsama gireceğini söyledi. Bugün itibariyle Muğla'da 7 bin 992 kişinin özel sektöre, yarısı teşvikli olmak üzere işe yerleştirilmesinin mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası