Ege Postası
Geri

Nijeryalı zanlı, Ömer Bekri'nin aşırı radikal fikirlerinden ilham almış

Londra’daki satırlı terör eylemi zanlılarının, iç istihbarat birimi MI5 ve güvenlik birimleri tarafından uzun yıllardır biliniyor olması ülkede tartışma konusu oldu. İngiliz medyası, Nijeryalı zanlıların istihbarat birimlerince 8 yıldır...
Nijeryalı zanlı, Ömer Bekri'nin aşırı radikal fikirlerinden ilham almış
Haberler / Dünya
24 Mayıs 2013 Cuma 14:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Londra’daki satırlı terör eylemi zanlılarının, iç istihbarat birimi MI5 ve güvenlik birimleri tarafından uzun yıllardır biliniyor olması ülkede tartışma konusu oldu. İngiliz medyası, Nijeryalı zanlıların istihbarat birimlerince 8 yıldır bilinmesine ve birçok kez sorgulanmasına rağmen, özgürce dolaşmalarına izin verilmesini sert bir dille eleştirdi.

Olayı gerçekleştiren 2 zanlıdan birinin kimliği ortaya çıkarken diğer zanlının kimlik bilgisi henüz açıklanmadı. Saldırı sonrası elindeki kanlı satırla yoldan geçen bir kişinin kamerasına bu saldırıyı Müslümanların öldürülmesine misilleme olarak yaptığını açıklayan zanlının, 'Michael Adebolajo' isimli 28 yaşında Nijerya kökenli İngiliz vatandaşı olduğu netlik kazanmıştı.

İngiltere'de doğup büyüyen ve dindar bir Hristiyan aileden gelen Adebolajo, 2003 yılında İslam dinine geçerek 'Mücahid' ismini almış. Adebolajo’nun, radikal eğilim kazanmasında, 2005 yılında İngiltere’den sınır dışı edilen ve kendini ‘imam' olarak tanımlayan Ömer Bekri’nin etkisi olduğu iddia ediliyor. Bekri, İngiltere’deki Müslümanlara ‘Batılıların başlarının kesilmesi’ çağrısında bulunmasıyla biliniyor. Nijeryalı zanlının da, bıçaklayarak öldürdüğü İngiliz askerin başını satırla kesmeye çalıştığı iddia ediliyor.

“Woolwich zanlısı ‘yasaklı imamdan’ ilham almış” manşetiyle haberi okuyucularına duyuran Independent gazetesi, haberde Ömer Bekri’nin saldırı sonrası görüşlerine de yer veriyor. Gazeteye yaptığı açıklamada Ömer Bekri saldırganı çok cesurca bulduğunu belirterek, saldırının sivilleri hedef almadığı için İslam’a uygun olduğunu iddia ediyor. Bekri, Adebolajo’nun, vaazlarına 2003’teki Irak işgali sebebiyle Müslümanların büyük öfke yaşadığı dönemde gelmeye başladığını da sözlerine ekliyor.

Ülkedeki gazetelerin hemen hepsi, Ömer Bekri radikal birinden ders almış olan ve birçok gösterilerde yer alan bir şüphelinin neden serbestçe dolaştığını sorguluyor. Daily Telegraph, “Öldürmek için neden serbestçe dolaşıyordu'” manşetiyle verdiği haberde, zanlılardan birinin 7 yıl önce aşırı dincilerin yaptığı bir gösteri sırasında gözaltına alındığına dikkat çekiyor.

“Güvenlik birimleri şüphelileri biliyordu” başlığını kullanan Guardian ise MI5’ın zanlıları uzun yıllardır bildiğini ve zanlılardan birinin ‘yasaklı imamdan’ ders aldığını vurguluyor. Daily Mail gazetesi de “Kahraman askere ihanet” başlığıyla verdiği manşet haberinde, “MI5 zanlıları 8 yıldır tanımasına ve zanlılardan birinin Afrika’daki cihada katılma teşebbüsüne rağmen, kahraman bir asker öldürüldü.” ifadelerine yer verdi.

Saldırıda yaşamını kaybeden askerin ise Kraliyet Alayı 2. Tabur'da görev yapan Drummer Lee Rigby olduğu dün açıklanmıştı. 2006 yılında orduya katılan 26 yaşındaki İngiliz askerin, ilk olarak Kıbrıs'ta askeri eğitim gördüğü, daha sonra ise Afganistan'da Helmand bölgesindeki İngiliz birliğine katılarak burada görev yaptığı kaydedilmişti.

Bu arada, İngiliz Polis Teşkilatı, 29 yaşında bir kadın ve bir erkeğin cinayeti planlamak şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Olay sonrasında polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilen 2 zanlının ise farklı hastanelerde tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Londra’nın güneydoğusundaki Woolwich'te bulunan Kraliyet Topçu Birliği kışlası yakınlarında Çarşamba günü yaşanan olayda, iki siyahi saldırgan satır ve pala ile 3 kişiye saldırarak 1 İngiliz askerini öldürmüş, 2 kişiyi de yaralamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası