Ege Postası
Geri

O ihalenin ardından tepkiler yükseldi

İzmir’de Özelleştirme İdaresi'nin imar planını ticaret, AVM, rezidans, yapılmasına olanak sağlayacak şekilde değiştirildikten sonra satışa çıkarmasına başta belediyeler olmak üzere, sivil toplum örgütlerinin tepki gösterdiği Bornova Ağaçlı yol yakınlarındaki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'ne ait 54 bin 181 metrekarelik metrekarelik araziye en yüksek teklifi 120 milyon 420 bin TL’yle Armesa-Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Murat Akdemir, ihale sonucu onaylandıktan sonra yapılacak proje yarışması yaparak alanı değerlendireceklerini, alanda ağaç kesilmeyeceğini ve AVM yapılmayacağını kaydederken, diğer yandan alanın satılmasına tepki yağdı. Alanın özelleştirilerek elden çıkarılmasına sert şekilde karşı çıkan CHP İzmir milletvekilleri, ihaleyi adrese teslim olarak nitelerken, devam eden yargı sürecini sonuna dek takip edeceklerinin de altını çizdi.
O ihalenin ardından tepkiler yükseldi
Haberler / İzmir
2 Ekim 2013 Çarşamba 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Özelleştirme İdaresi'nin imar plan değişikliğinin iptali için birden fazla dava açılmasına ve devam eden yargı sürecine rağmen satışa çıkardığı Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün Bornova Ağaçlıyol yakınındaki 54 bin 181 metrekarelik araziye düzenlenen ihalede 5 ayrı teklif geldi. Bu beş firmayla yapılan nihai pazarlık sonucu en yüksek teklifi Armesa-Murat Akdemir Ortak Girişim Grubu 120 milyon 420 bin TL’yle verdi. Satışa çıkaırılan 27 bin 339 metrekarelik araziye ise 26 Eylül’de yapılan pazarlıkta en yüksek teklifi 76 milyon 300 bin TL’yle Liva İç ve Dış Ticaret A.Ş. vermişti. Satış sürecinin onay sonrası tamamlanacak olması ile birlikte, kamuoyunu bilgilendirmek adına imza kampanyaları ve eylemler düzenleyen sivil toplum örgütleri, belediye yönetimi, ve siyasiler tepkisini yüksek sesle dile getirdi.

“İKTİDARIN, MUHALİF BELEDİYELERE YÖNELİK İNTİKAM GİRİŞİMİ”

Eylem süreci boyunca etkin rol üstlenen ve imza kampanyasına öncü olan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, satış işlemine karşı durmaya devam edeceklerinin ve sürecin sonlanmadığının altını çizerek, şunları söyledi; “Kentin her yerine bina dikerek halkın ortak yaşam alanları bir bir ellerinden alınıyor. Avrupa’daki kentlere baktığınız zaman hepsinde daha fazla yeşil alan bulunmaktadır. İzmir’de bu kadar büyük bir yeşil alan bazı kesimlerinin ağzının suyunu akıyor ve rant kaynağı olarak görülüyordu. Halkın iyiliği için var olması gereken bir devletin bunları yok ederek, yeşil alanları bazı kesimlere peşkeş çekmesi doğru bir yaklaşım değil. Diğer yandan buradaki kurumları da Bornova Belediyesi’nin sahibi olduğu bir başka alana taşıyarak oraya da çökmeye çalışıyorlar. Bu girişim iktidarın kendine rakip olarak gördüğü muhalif belediyelerin canını nasıl çıkartırım diyerek yürüttüğü bir intikam girişimidir. Her ne kadar bu noktada yargıya itibar edilmese de, biz doğru bir karar vereceklerine inanıyoruz. Bu karar yargıdan dönmezse de biz mücadeleye sonuna kadar devam edip, burayı alan kişiye de haram ettireceğiz, aldıklarına pişman ettireceğiz. İhalenin AK Partili bir isme gitmesi tesadüf müdür bilemem, ama ortada bir gerçek var ki, o da iktidarın kendine yakın çevreleri beslediğidir. Bu kadar tesadüf olamaz. Bu tarz durumlarda kazanım elde edenlere baktığınız zaman, muhakkak hükümetle olan bir bağı çıkıyor.”

SUSAM: KAMU YARARI İLKESİNE AYKIRI

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise yaptığı açıklamada “Bornova Ağaçlı Yol’da bulunan kamuya ait arazilerin konut ve AVM yapılmak amacıyla satışı son derece yanlış bir karardır. Planlama mantığına, şehircilik anlayışına, kamu yararı ilkesine aykırıdır. Bu araziler İzmir’in genişlemesi sırasında korunmuş, boş kalmış yerlerdir. Konut ve alışveriş alanları dışında kentlinin nefes alacağı, yürüyüş ve spor yapacağı, çocukların oynayacağı, ortak kullanım alanlarına da ihtiyacı bulunmaktadır.

Kamulaştırma yapılarak yeşil alana ihtiyaç varken, devletin elinde olan, zaten bu amaçla ayrılmış, planlara bölgesel park olarak işlenmiş bir arazinin satması kar hırsının ulaştığı seviyeyi göstermektedir. Kamu bugün o araziyi belki üç kuruş yüksek ücrete satmıştır ama yarın o bölgelerde yeşil alan yaratma ihtiyacı karşısında harcayacağı milyonlar hesaplanmamaktadır. Araziyi kimin aldığının çok önemi yok. Siz konut ve AVM alanı olarak sattığınızda, kim alırsa alsın aynı şeyi yapacak. Burada esas hata Ağaçlı Yol gibi bir yeşil bırakılması, yeşil alanı daha genişletilmesi gereken bir bölgeyi yapılaşmaya açmış olmaktır” diyerek yeşil alanların kent için önemine değinerek tepkisini dile getirdi.


SINDIR: YARGI SÜRECİNİ BEKLİYORUZ

Satış işlemine karşı yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, yargıdan çıkacak karar beklenmeden alanın özelleştirilerek satılmasının yanlış olduğunu vurguladı ve “Burada ne proje yapılacak bilemiyorum, ancak buranın kamu alanı olarak kullanılması gerektiğini daha önceden de dile getirmiştim. Yapılan plan değişikliğini de Danıştay’a taşıdık ve sonucunu bekliyoruz. 1 Nisan’da yürütmeyi durdurma istemi ile dava açmıştık. 29 Temmuz’da ihale ilanının duyurulması sonrasında yürütmeyi durdurma istemimizi yineledik. Sonrasında ihalenin iptali için bir dava daha açtık. Süreç devam ediyor ve sonucu bekliyoruz. Bunun dışındaki gelişmeler hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Bu ihalenin olmaması için dava açmış bir isim olarak şunu söylemek isterim ki, benim bulunduğum noktada bu satış işleminin zaten hiçbir geçerliliği yok. Benim dileğim, hukukun doğru kararı vermesi, adaletin tecelli etmesi ve hem ülkemiz hem de halkımız adına doğru kararın verilmesidir” diye konuştu.

“PROJEDE AVM YOK”

İhaleye en yüksek teklifi veren ortak girişim grubu adına açıklama yapan AKD yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Murat Akdemir, “En yüksek teklifi verdik. Satış Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndaki onay süreci sonrasında kesinleşecek. Açılan davaların sonuçları bu alanda yapacağımız projeyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle süreci bekleyeceğiz. Ancak biz bu alana yapacağımız proje için öncelikle uluslararası bir proje yarışması düzenleyeceğiz ve yarışma sonucunda ortaya çıkan projeyi uygulayacağız. Bu alanda tek bir ağaç kesilmeyecek. AVM yapılmayacak” dedi.

İSTİFAYA DAVET ETTİ

Özelleştirme İdaresi tarafından düzenlenen ihale ve satış süreci boyunca gelişmeleri yakından takip eden ve sivil toplum örgütleri ile yürütülen eylemlerde öncü rol üstlenen Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı ise, “İzmir İl Başkanlığı CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlığı söz konusu yeşil alana sahip çıkılmasına siyaseten destek verilmesi için olayı kamuoyunun gündemine taşıyan “AĞAÇLI YOL YEŞİL İZMİR DAYANIŞMASI”nın çağrılarına da kulak tıkamışlar ve kendilerine düşen siyasal mücadeleyi yapmaktan uzak durmuşlardır. Güçlü bir siyasi destek yoksunluğunun sonucu ise söz konusu yeşil alanın betonlaştırılarak karatılacak olmasıdır. CHP İzmir İl örgütü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı, CHP’nin kalesinde yapılmak istenen bu rant paylaşımına karşı, ÖİB’nın bu arazileri satma niyetini resmi gazetede ilan ettiği daha bir yıl öncesinden beri siyasi mücadele başlatması gerekirken bunu yapmamışlar ve olan biteni İzmir halkına açıklama gereği bile duymamışlardır. Bu durum, imar planına karşı Bornova Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davalar sonuçlanmadan satış ihalesi açan ÖİB ve dolayısıyla AKP’ye verilmiş altın değerinde bir destektir. CHP İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın seyirci durumunda kalmaya devam etmekle satışa destek veriyor durumda olmasını kamuoyu ibretle izlemektedir” dedi.

“SİYASAL İHMAL SÖZ KONUSU”

CHP İl Yönetimi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun süreci iyi yönetemediklerini ve bunun sonrasında satış işleminin hayata geçtiğini savunan Kantarlı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’i istifaya çağırarak; “AKP’nin, İzmir’in kent merkezindeki önemli bir yeşil alanını kentteki CHP iktidarına karşın satma noktasına ulaşabilmesi, gerek CHP İl Yönetimi, gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve gerekse İzmir Milletvekilleri yönünden son derece önemli bir siyasal ihmal göstergesidir. Bu ihmalin bedelini sorumluları ödemek zorundadır. CHP Genel Başkanlığı gerekli önlemleri almazsa sonuç yerel seçimlerde hüsrana uğramaktır. İzmir halkı böyle bir hüsrana layık değildir. CHP İl yönetimi Ağaçlı Yol karartılmak istenirken, bunu önemsemeyecek derecede aday adaylığı kulis bataklığına gömülmüştür. Ağaçlı Yol’daki yeşil alan hızla satılmaya doğru giderken İzmir İl Başkanı’nın bu durumla hiç ilgilenmeyip, çok sayıdaki başkanlık aday adayı karşısında tarafsız kalması gerekirken, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı’nın beş yıl daha görevde kalması gerektiğini manşetlere taşıyan röportajlar vermesi siyasi etikle asla bağdaşmaz. Bu nedenlerle CHP İl Başkanı derhal görevinden istifa etmeli, etmiyorsa görevden alınmalıdır” dedi.  

''VE AĞAÇLI YOL SATILDI'' HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası