Ege Postası
Geri

Obeziteyle mücadele için çayı kuru üzümle içme projesi başlatıldı

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, obeziteyle (şişmanlık) mücadele için çayla üzümü biraraya getirdi. Müdürlük, "Çayın Yanında Kuru Üzüm Tüketiminin Sağlanması" projesini hayata geçirdi. İl Sağlık Müdür Vekili Murat Dalkıran,...
Obeziteyle mücadele için çayı kuru üzümle içme projesi başlatıldı
Haberler / Güncel
29 Ağustos 2013 Perşembe 14:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, obeziteyle (şişmanlık) mücadele için çayla üzümü biraraya getirdi. Müdürlük, "Çayın Yanında Kuru Üzüm Tüketiminin Sağlanması" projesini hayata geçirdi. İl Sağlık Müdür Vekili Murat Dalkıran, Müdür Yardımcısı Osman Bayık ve Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürü Mustafa İrğat ile birlikte düzenlediği toplantıda, proje hakkında bilgi verdi.

İl Müdür Vekili Dalkıran, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de obezite görülme sıklığının gün geçtikçe arttığını söyledi. Dalkıran, “Bu nedenle bakanlığımız tarafından ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’, bilimsel ve politik kararlılığın oluşturulması, sektörler arası faaliyetlerin güçlendirilmesi amacıyla hazırlandı. Eylem planında sağlıklı ve kaliteli bir yaşamla birlikte obezitenin önlenmesinin, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında büyük bir önem taşıdığı belirtiliyor. Obezite Eylem Planı kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın temel amacı, toplumu sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilgilendirmek ve toplumda konuyla ilgili farkındalık oluşturmaktır.” dedi. Plan kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü olarak, "Çayın Yanında Kuru Üzüm Tüketiminin Sağlanması" projesini hayata geçirdiklerini aktaran Dalkıran, “Bu projeyle Manisa sultaniye üzümünün tanıtılması, ilimizin marka değerinin arttırılması ve çağımızın hastalığı obeziteyle mücadele kapsamında çayla birlikte alınan kalori miktarının azaltılması amaçlanıyor. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan çay, dünyada ve ülkemizde sudan sonra en fazla içilen gıda ve içecek maddesidir. Yapılan araştırmalar neticesinde yetişkin bir insan, günde ortalama 10 bardak çay içmektedir. Bunun yanında dünya ticaretinde ve ihracatta en fazla öneme sahip ürünlerden biri olan sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı, ilimiz Manisa’da yetiştirilmektedir.” diye konuştu.

Murat Dalkıran, bir çay bardağına ortalama iki kesme şeker (32 kalori) koyulduğu düşünüldüğünde, günlük sadece çayla birlikte 80 gr. beyaz şekerle 320 kalori alındığını vurgulayarak, “Bir bardak çayın ortalama 6 adet (6,68 kalori) kuru üzümle tüketilebileceği gözönüne alınırsa, çayın yanında hiçbir besin değeri olmayan beyaz şeker yerine, besleyici olan kuru üzüm tüketilmesiyle günlük 253 kalori daha az alınmış olacaktır. Bu da çayla birlikte alınan kalori miktarının yüzde 79 daha az olacağı anlamına gelmektedir.” dedi.

Projenin Aynı Ali Çay Bahçesi, Saruhan Park Çay Bahçesi, Çamlıca Cafe ve Kent Ormanı Çay Bahçesi’nde 2 Eylül 2013 tarihinde başlayacağını duyuran İl Sağlık Müdürü Dalkıran, “29 Ağustos'ta başlayan 82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda da 10 gün süreyle müdürlüğümüzce açılacak stantta tanıtımı sağlanacak. Obeziteyle mücadele kapsamında önemli bir adım olacağını düşündüğümüz ve Manisamız'a değer katacak olan projenin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası