Ege Postası
Geri

Ormanlarındaki yaban hayat keşfediliyor

MUĞLA ormanlarındaki yaban hayatının ortaya çıkarılması için çalışma başlatıldı.
Ormanlarındaki yaban hayat keşfediliyor
Haberler / Ege
17 Eylül 2015 Perşembe 12:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ve Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan dört yıllık protokolle, il sınırlarındaki yaban hayatı araştırılmaya başlandı. FSC (Orman Yönetim Konseyi) sertifikasyonuna göre; ormancılık faaliyetlerinin biyoçeşitliliği de gözeterek doğa dostu şeklinde yapılabilmesi amaçlanıyor. Buna göre; Muğla ormanlarında yaşayan nesli tehdit ve tehlike altındaki yaban hayatı, büyük memeli türlerinin ve habitatlarının tamamının tanımlanması hedefleniyor. Muğla ormanlarında başta Karakulak (Caracal caracal), bozayı (Ursus arctos), kurt (Canis lupus), su samuru (Lutra lutra) olmak üzere birçok koruma altında önemli türü barındığı ifade edildi.



Yaban Hayatı Uzmanı olan MSKÜ Fethiye Meslek Yüksekokul Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yasin İlemin, "Bütün Muğla ormanlarını sistematik olarak çalışmaya başladık. Orman Bölge sınırlarındaki tüm habitat tiplerinde detaylı arazi çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Buna göre arazi çalışmalarında doğrudan gözlem, iz ve emare takibi, orman köylüsü ile birebir görüşmeler ve foto-kapan yöntemi kullanarak bölgenin tüm memeli faunasını detaylı bir şekilde ortaya çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca tespit ettiğimiz türlere ait; üreme mevsimi, beslenme ve alan kullanma özellikleri gibi ekolojik verileri de kayıt altına alıyoruz. Böylece Muğla ormanlarının her bir hektarındaki büyük memeli tür varlığı ve genel ekolojik özellikleri ortaya konulmuş olunacak. Elde edilen bu verilerle ormanlarımız için kilit türler olan büyük memelilerin popülasyonlarına ve bunların ekolojik isteklerine olumsuz bir etkide bulunmadan, biyoçeşitlilik dostu ormancılık faaliyetleri planlanabilecek" dedi. 

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, yaban hayatı keşif çalışmasının orman teşkilatı içinde ilk defa müdürlüklerinin sorumluluk alanında yapıldığını belirtti. Kara, memeli yaban hayvanların yaşam alanları belirlenerek o bölgedeki ormancılık faaliyetlerinin üreme mevsimi dikkate alınarak yapılacağını kaydetti. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası