Ege Postası
Geri

Pösteki ilçe ilçe oy oranlarını açıkladı: İzmir'de CHP zaferi

ORC Araştırma Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Mehmet Pösteki, seçim atmosferine girilmişken İzmir’de partilerin son oy oranlarını ilk kez açıkladı. CHP ve İYİ Parti’nin oylarının arttığına dikkat çeken Pösteki, Cumhur İttifakı’nın kan kaybettiğini ve söyledi.Pösteki ayrıca MHP’nin İzmir’de milletvekili çıkaramama durumunun olduğunu ifade etti.
Pösteki ilçe ilçe oy oranlarını açıkladı: İzmir'de CHP zaferi
Haberler / İzmir
13 Ekim 2022 Perşembe 11:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- 2023 seçimleri için seçim atmosferine girilirken partiler arasında “anket savaşları” da başladı.

Hem Millet İttifakı hem de Cumhur İttifakı’na mensup partiler tarafından yapılan açıklamalar, partilerinin oy oranlarının arttığı yönünde açıklamalar yaparken, partilerin oy oranları ve İzmir’de çıkarabilecekleri milletvekili sayısı partiler arasında yeni bir polemik başlattı.

Öte yandan; ORC Araştırma Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Mehmet Pösteki, son anket çalışmalarına ilişkin bilgileri ilk kez açıkladı.

İzmir’de mevcut durumda CHP ve İYİ Parti’nin oylarının arttığına dikkat çeken Pösteki, Cumhur İttifakı’nın kan kaybettiğini ve söyledi.Pösteki ayrıca MHP’nin İzmir’de milletvekili çıkaramama durumunun olduğunu ifade etti.

“HDP SEÇMENİ CHP’YE YÖNELDİ”

Millet İttifakı’nın sadece İzmir’de değil ülke genelinde oylarını artırdığını ifade eden Pösteki, “CHP’nin oylarında bir artış görülüyor ve ilçelere de yansıyor. Buradaki kopuşun AK Parti’de olduğunu görüyoruz. İYİ Parti’nin oylarını artırdığını görüyoruz. Zaten CHP ve İYİ Parti 81 ilde oylarını artmış durumda. Bazı illerde İYİ Parti bazı illerde CHP olacak şekilde. HDP'nin emanet oy dediğimiz daha önceden CHP’li olup geçtiğimiz seçimlerde HDP’ye oy veren bazı seçmenlerin CHP’ye yöneldiğini tespit ettik. Yine de HDP’nin ciddi bir oyu var. MHP’nin 6,5 puanlık oyunun yarısının gittiğini görüyoruz. Yeni kurulan  partilerden Memleket Partisi’nin 1,5 puanla geldiğini ve Gelecek Partisi ve DEVA’nın oyları da 1,1 ve 1 şeklinde görülüyor” dedi.

“AK PARTİ CİDDİ YARA ALACAK”

AK Parti ve MHP’nin İzir’de kan kaybettiğini belirten Pösteki, milletvekili sayılarında azalma olacağına dikkat çekerken Millet İttifakı’nın bu konuda avatajlı olacağının altını çizdi ve “CHP 2018’de 41,3 oy almış. Bugün de 45,1 olmuş. AK Parti 28,7 almış bugün baktığımızda 21,6 olmuş. İYİ Parti de 10,9’dan 15,7’ye yükselme var. 4,8’lik bir artış var.ç HDP’nin 2,4 oranında erime var bu da CHP’ye geçmiş durumda. MHP’nin oylarının da eridiğini görüyoruz. İYİ PArti’nin buradaki artışı bir miktar AK Parti’den bir miktar da MHP’den aldı. HDP’deki 2,4’lük erimenin tamamı CHP’ye gitti. AK Parti’nin buradan ciddi yara alacağını söyleyebiliriz. Cumhur İttifakı açısından zor bir durum. İYİ Parti ve CHP’nin milletvekili açısından avantaj sağlayacağını görüyoruz. Batıdaki durum bu şekilde. Cumhur İttifakı’nın 10 puanlık kaybı var. bu kayıp ekonomiyi biraz düzeltelim dış politiklada şunu yapalımla olacak iş değil” diye konuştu.

“BAŞARININ SEBEPLERİNDEN BİRİ BELEDİYE BAŞKANLARI”

İlçe ilçe CHP’nin oy artışını da açıklayan Pösteki, şunları söyledi; “Kaldı ki CHP‘nin bir avantajı var. Belediyeleri çok başarılı. AK Parti, belediyelerdeki başarıları sayesinde bu kadar iktidarda kaldılar. Bu dönemde İzmir’deki hemene hemen her ilçede CHP'nin oylarında artış var. CHP’nin ilçelere göre artışına baktığımızda mesela Çiğli’de 44,1 olan oyu bugün 49,6’ya çıkmış. Bayraklı’da 38,2’den 43,1’e çıkmış. Bornoava’da 41,8’dan 46,4’e çıkmış. Buca’da 38’demn 42,2’ye çıkmış. Konak’ta da 45,1’den 49,2’ye çıkmış. Bunlar oy deposu olan ilçeler. Bu ilçelerde başarılı gitmesinin sebebini sadece teşkilatın başarısına bağlamak gerekiyor. Bu belediyeler CHP'li belediyeler. Bu kişiler güzel bir sinerji yakalamış gibi görünüyor ve bu da onun yansımasıdır. Diğer ilçelerde de oy oranları artmış durumda ama minimal oranda. CHP’li belediyeler baktığımızda birçoğunun başarılı olduğunu görüyoruz. Ama genel seçimle CHP’ye oy verip yerelde CHP’ye vermeyeceğini söyleyenler de var. Ama genel olarak baktığımızda İzmir’de Millet İttifakı’nın yüzde 60’lara dayanan oyu olduğunu görüyoruz. Bu çıkış diğer bölgelerde de böyle. AK PArti’nin batıda durumu ne olur bilemem ama doğu bölgelerinde, açıkladığı paketler neticesinde birtakım hareketlilik başladığını söyleyebiliriz. Ancak tüm seçmenin istediği şey 6’lı masada her konuda mutabakata varılıp adayın açıklanması.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası