Ege Postası
Geri

Prof. Dr. Özbudun: İfade özgürlüğü olmadan gerçeklere ulaşılamaz

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, ifade özgürlüğü olmadan gerçeklere ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi. Samsun Çarşamba Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi...
Prof. Dr. Özbudun: İfade özgürlüğü olmadan gerçeklere ulaşılamaz
Haberler / Güncel
27 Nisan 2013 Cumartesi 17:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, ifade özgürlüğü olmadan gerçeklere ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Samsun Çarşamba Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi tarafından '5. Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil ve Çarşamba Sempozyumu' düzenlendi.

OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Kongre Salonu’ndaki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik, fakülteleri ve Ali Fuad Başgil hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Ali Fuad Başgil’in büyük bir isim olduğunu belirten Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise yapılan sempozyumlarla 5 yıl içerisinde çok büyük mesafeler aldıklarını dile getirdi. Başkan Dündar, "Bunun en büyük sebebi Ali Fuad Başgil’in isminde yatıyor. Bazı insanlar vardır ki ölümünden sonra da değer üretmeye, fayda sağlamaya devam ederler. Ali Fuad Başgil böyle büyük bir isimdir.” dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KİŞİLİĞİ DE GELİŞTİRİR"
Sempozyumda daha sonra İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun 'İfade Özgürlüğü ve Demokrasi' konulu bir sunum yaptı.

Gerçeklere ifade özgürlüğü sayesinde ulaşılabileceğini belirten Özbudun, “İfade hürriyeti birçok hürriyet ile ilişkilidir. Örneğin; 'bilim ve sanat hürriyetini kullanarak anayasamızın ilk üç maddesi değiştirilemez' diyor, fakat güncel konularda bu tezat oluşturabilir. Din ve vicdan hürriyeti de insanın kendisini ifade edebilmesiyle alakalıdır. Ticaret hürriyeti de diğer bir özgürlüktür. Dolayısıyla ifade özgürlüğü çok çeşitli özgürlükler ile bütünleşmektedir. Siyasi teorisyenler, 'ifade hürriyeti üzerine çeşitli yorumlar yaparak, gerçeğe ulaşmanın yolu ifade özgürlüğü olmadan olmaz, kişilik gelişmesi de mümkün olmaz' demişlerdir. İfade özgürlüğünde hoşgörü toplumun önemli bir kesimini kavramalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üye ülkelerine takdir hakkı veriyor. İsveç’te suç olan bir davranış başka bir ülkede suç olmayabilir.” şeklinde konuştu.

        Katılımcıların sorularını da cevaplandıran Prof. Dr. Özbudun, Fazıl Say’ın aldığı cezanın sorulması üzerine ise devam eden bir davaya ilişkin konuşmanın doğru olmayacağını belirterek, bu konuda açıklama yapmadı.

        İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı da 'İfade Özgürlüğü ve Siyasi Partiler', Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Şahin, ‘Evrensellik-Görecelilik Tartışması Bağlamında İfade Özgürlüğü’ konularında birer sunum yaptı.

        ÖĞRENCİLER DE SUNUM YAPTI

        Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi öğrencileri, 'Azerbaycan Anayasasında İfade Özgürlüğü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü, Dernek Kurma Özgürlüğü, Kitle İletişim Özgürlüğü' konularında sunum yaptı.

Sempozyuma OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Halis Ölmez, Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Aydın, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Kurt, Çarşamba Ağır Ceza Mahkemesi Kemal Subaşı, Ayvacık Kaymakam Ufuk Akıl, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası