Ege Postası
Geri

Romanlar Meclise iki vekil taşımak istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adaylarından İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, milletvekilliği listelerinde Roman aday sayısının, 5 milyon Roman için yeterli olmadığını söyledi. Cıstır, Romanların TBMM’de daha fazla temsil için İzmir’deki iki adayı da destekleyeceğini ifade etti. Roman seçmenlerin sandık heyecanı
Romanlar Meclise iki vekil taşımak istiyor
Haberler / Yerel Politika
5 Haziran 2018 Salı 08:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÜLSEN CANDEMİR/EGEPOSTASI- İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, adaylığını koyduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday olamasa da seçim çalışmasında adaymış gibi yer aldığını açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl binasında görüştüğümüz Cıstır, bu seçimlerde listelerden daha fazla Roman aday olmasını arzu ettiklerini söyledi.  Cıstır “Çok daha fazlasını bekliyoruz. Demografik yapımızın hakkının yeterince verilmediğini düşünüyorum. CHP’de 1, AKP’de 1 Roman aday listelerde yer alsa da daha fazlasını bekliyoruz” diye konuştu.

BEKLE’NİN YERİ KRİTİK

Roman adayların yerinin, Roman seçmen tarafından nasıl değerlendirildiğini sorduğumuz Abdullah Cıstır şunları söyledi:

“Roman adayların ilk sıralarda yarışıyor olması önemli bir aşama. Trakya’da Ege’de Çingene olarak tabir edilen yaklaşık 5 milyonuz. Biz siyasi parti değiliz ama bir siyasi parti ile oturup milletvekilliği pazarlığı yapıyoruz. Dolayısı ile Romanlar için İzmir’de bir milletvekili yetmez daha fazla olmalı. Takya’da, Marmara’da, Ege’de CHP’den en az üç Roman milletvekili çıkarılmalı. AKP’den de bekliyoruz bunu, diğer partilerden de. İzmir’e baktığımızda Özcan Purçu’nun yeri garanti ancak Cemal Bekle’ninki kritik. AKP geçen yıl 4 milletvekili çıkardı ancak, son birkaç yılda AKP’nin İzmir’e bakışı olumsuz anlamda değişti. Dolayısı ile üçte kalabilir mi endişesi var. O vakit Roman aday seçilemez. İyi Parti, HDP dinamikleri var, onların da seçim çalışmalarına bakınca AKP’den 4. Sıra Adayı Cemal Bekle’nin seçilme ihtimali zayıf görünüyor ancak yine de ‘Yetmez ama evet’ diyoruz.

BİR VEKİL HİÇ BİR YERE YETİŞEMEZ

Romanlar bir kalkınma hamlesi bekliyor artık. Sadece belediyelere değil, belediyelerin dışında da ekonomik kalkınmaya yönelik Romanların CHP’den beklentileri var. İzmir’de sadece bir Roman milletvekili yetmez, işine ne kadar hâkim olursa olsun, diğer milletvekillerinin de Romanların sorunlarına karşı duyarlı olmasını bekliyoruz. Tüm işin Özcan Purçu’nun üzerine kalması da doğru değil. Özcan bey, milletvekilliği mi yapacak, katip üyeliği mi yapacak, partinin görev verdiği başka illerde koordinatör vekillik mi yapacak, yurt dışına mı gidecek, burada da tamamlayıcı olarak bizlerin de muhatap alınmasında yarar var.”

TAKIM ÇALIŞMASI YAPAMADI

Özcan Purçu’nun yaptığı en iyi şeyin, siyaset kurumuna Türkiye coğrafyasına, her yerde Romanların olduklarını göstermek olduğunu söyleyen Cıstır, “Kırmızı plaka ile 600 bin kilometre dolaşmanın en büyük kazanımı bu olmuştur.” Dedi.

Romanların Özcan Purçu’yu olumlu bulmakla beraber zaman zaman da eleştirdiğini ifade eden Cıstır “Özcan Purçu’nun çarpan etkisini çok olumlu buluyoruz ancak, temsil ettiği siyasi parti içerisinde biraz daha takım çalışmasına dönebilecek derinleştirme ve ekip çalışmasını yapamadı. Cumhuriyet Halk Partisi’ni büyütme yönünde, temsil ettiği siyasi parti içerisinde biraz daha takım çalışması yapmasını beklerdik.” diye konuştu.

CEMAL BEKLE DE OY ALACAKTIR

Özcan Purçu’dan vekil olduğu süre içerisinde, yeterli çalışmayı gördünüz mü sorusuna da yanıt veren Abdullah Cıstır, “Belki tecrübesizliğinden belki koordinasyon eksikliğinden kaynaklı, beklediğimiz performansı bulamadık. Bu nedenle Romanlar bu seçimde Cemal Bekle’ye de oy verebilir. ‘Özcan Purçu’nun yeri garanti güçlü, bari Cemal Bekle’yi çıkaralım, İzmir’den iki Roman vekil olsun ’ diyebilir. Cemal’e de desteğimiz var. İktidar ya da muhalefette fark etmez, Roman halkının desteğe ihtiyacı var. Bu sadece CHP’nin işi değil, çok geniş bir mesele. Yerel yönetimlerde de, TBMM’de de daha fazla Roman adayın olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İzmir STK ve siyaset dünyasının yakından tanıdığı Cıstır, Türkiye’de Romanların iş ve sosyal hayata daha fazla katılabilmeleri adına gerçekleştirdiği projelerle tanınıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası