Ege Postası
Geri

Şahin: Peygamberimiz Veda Hutbesi'nde kadın haklarını önemine vurgu yapıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘İslam ve kadın’, ‘İslam ve demokrasi’ gibi konular üzerine çok tartışmalar yapıldığını belirterek, “Katı gelenek ve görenekler, ataerkil bakış açısı, İslam dininin bir parçasıymış...
Şahin: Peygamberimiz Veda Hutbesi'nde kadın haklarını önemine vurgu yapıyor
Haberler / Dünya
1 Mayıs 2013 Çarşamba 00:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ‘İslam ve kadın’, ‘İslam ve demokrasi’ gibi konular üzerine çok tartışmalar yapıldığını belirterek, “Katı gelenek ve görenekler, ataerkil bakış açısı, İslam dininin bir parçasıymış gibi çok önemli ön yargılarının olduğunu görüyoruz ve büyük bir diyalog eksikliğinin olduğunu görüyoruz.” dedi.

Fatma Şahin, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temaslarının ikinci gününde, dünyaca ünlü düşünce kuruluşu Chatham House’daki “Ortadoğu'da Kadın ve Güç” konulu panelde konuşma yaptı. Bakan Şahin, 1400 yıl önce başlayan ve barış anlamına gelen ‘İslam’ın en çok kadın, çocuk, yetim ve yaşlı haklarının önemine vurgu yaptığına dikkat çekerek, “Sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesi'nde kadın hakkının ne kadar önemli olduğunu özellikle belirterek, önemli bir misyon yüklemiştir gelecek dünyaya ve bizlere.” diye konuştu.

Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmakla birlikte ülke nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olduğuna dikkat çeken Şahin, “Yani çok önemli bir rol modeliz biz burada. Hem cumhuriyet değerlerini özümsemiş halkımız, kadınlarımız, çok güçlü sivil toplum kuruluşlarımız var, hem de inanç değerleri bakımından her geçen gün önümüzdeki engelleri aşıp, kendi anayasasını yapıp, terörle mücadelede çok önemli eşik noktaları aşma üzerine ülkemizi yeniden yapılandırıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Şahin, kanın göz yaşının dinmesini, terörün bitmesini ve bundan en çok zarar gören kadın ve çocukların mağduriyetinin biran önce sona ermesini istediklerinin altını çizerek, “Soruyu soran kişi Kürt ve Türk kadın ayrımcılığı yaptı. Bizim ülkemizde ve hükümetimizin politikalarında etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yoktur.” diye cevap verdi.

Bakan Şahin, doğu ve güneydoğu bölgesindeki kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını ve kız çocuklarının okula gitmesi için kampanyalar düzenlediklerinin altını çizdi. ‘Senin bölgen şudur, etnik milliyetin şudur, cinsiyetin şudur’ şeklinde bir anlayışla kesinlikle hareket etmediklerini vurgulayan Şahin, “74 milyon nüfusumuzda herkesin birinci sınıf vatandaş olmasını istiyoruz. Farklı din ve ırkların ülkemizin için bir zenginlik olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Şahin, “Eğer bir yerde mağduriyet varsa, kan ve göz yaşı varsa; onun diline, inancına, ülkenin doğal kaynaklarına bakmadan toplu olarak bunun yanında olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. Önyargı ve diyalogsuzluğun en etkili silahdan çok daha tehlikeli olduğunun altını çizen Şahin, “Dünyanın sevgiye, barışa, hoşgörüye, şefkate, empatiye ihtiyacı var. Dolayısıyla önyargıların ve diyalogsuzların azaldığı bir dünya için kadınların güçlü işbirliğine ihtiyaç var.” diye devam etti.

Kadının siyasetteki rolüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın duygusal zekasıyla ve kadın bakış açısıyla sevgiyi, merhameti, şefkati, hoşgörüyü ısıtacak şekilde siyaseti yumuşatmamız gerekiyor. Yoksa ‘erkekleşen kadınlar’ olduğu zaman kadın siyasetçiye ne gerek va? İki bakış açısının birleştiği ve ikisinin beraber götürüldüğü karar mekanizmalarını güçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Fatma Şahin, programa katılmak için Chatham House’da bulunan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Suudi Arabistan Kralı'nın kızı Prenses Basmah Bint Saud ile de bir süre sohbet etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası