Ege Postası
Geri

Sayıştay’dan ‘Urla Belediyesi’ raporu: Neler yer aldı?

Urla Belediyesi 2022 yılı Sayıştay denetim raporunda önemli bulgular yer aldı.
Sayıştay’dan ‘Urla Belediyesi’ raporu: Neler yer aldı?
Haberler / Yerel Yönetimler
22 Kasım 2023 Çarşamba 14:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Urla Belediyesi 2022 yılı Sayıştay denetim raporu açıklandı.

YATIRIMLAR HESABI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

yapım işlerine ait harcamaların 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı’na alınmadan doğrudan ilgili duran varlık hesabına kaydedildiği; önceki dönemlerde 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı’nda izlenip geçici kabulü yapılan bazı yapım işlerinin ise ilgili duran varlık hesaplarına aktarılmadığı görüldü.

MAL ALIMINDA HATALI UYGULAMA

Yapım işi ihalesinde iş deneyim belgesinin hatalı güncellenmesi nedeniyle değerlendirme dışı kalması gereken istekli ile sözleşme imzalandı. Birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen yapım işinde, yaklaşık maliyet icmal tablosunda yer alan miktar ile piyasa araştırması için firmalardan alınan teklif mektuplarındaki miktarın farklı olduğu görüldü. Bazı ihalelerde yaklaşık maliyetin üzerinde verilen tekliflerin değerlendirme dışı bırakıldı. İstisna kapsamında olmayan bazı mal alımlarının istisna kapsamında değerlendirilerek ihalesiz olarak gerçekleştirildiği görüldü.

CEZALAR UYGULANMADI

MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) veri tabanındaki adresine tebliğ edilmemesi nedeniyle tebligatların bir kısmının yapılamadığı ve buna bağlı olarak imar para cezalarının tahakkuk ve tahsilat süreçleri ile kaçak yapılara ait yıkım kararlarının uygulanması süreçlerinin akamete uğradığı görüldü.

OTOPARK BEDELİ BÜYÜKŞEHİR’E TAHSİS EDİLDİ

İmar Kanunu gereğince alınması gereken otopark bedellerinin ilçe belediyesince tahsil edilmesi ve bu gelirlerin nemalandırılması ve otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

EMLAK VERGİSİNDE HATALI UYGULAMA

Emlak vergisine tabi olan binaların inşaat sınıflarının hatalı belirlendiği, aynı bina içerisinde bulunan dairelerin farklı inşaat sınıfları üzerinden vergilendirildiği ortaya çıktı. Bina yerine arsa üzerinden tahakkuku ve tahsilatı yapılan emlak vergisi bildirimlerinin bulunduğu görüldü.  Raporda, Belediye sınırları içinde bulunan bazı binaların emlak vergisine esas vergi değerleri mhesaplanırken asansör, kalorifer veya klima tesisatı farklarının hesaplamaya dâhil edilmediği ve emlak vergisinin eksik tahakkuk ettirildiği belirtildi. 

TAŞINMAZ KİRALARINDA HATALI UYGULAMA

49 yıllığına intifa hakkı tesis edilen idare taşınmazının intifa bedelinin günümüz şartlarında rayicin altında kaldığı görüldü. 49 yıllık intifa hakkı tesis edildiği; birinci yıl kullanma bedelinin eski para birimiyle 350.000.000 TL olarak belirlendiği, ilk yıldan sonraki kullanma bedellerinin Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyat Endeksinde meydana gelen artış oranında hesaplanacağı, en son yapılan artış ile bu tutarın yıllık 16.661,15 TL olarak hesaplandığı, dolayısıyla intifa bedelinin günümüz şartlarında rayicin altında kaldığı tespit edildi.

İŞÇİLER SENELİK İZİN KULLANMADI

Sayıştay raporunda, kadrolu işçilerin bir kısmının yıllık izinlerinin mevzuata uygun olarak kullandırılmaması nedeniyle biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti olarak ödendiği ve bu ödemelerin İdareye ek mali külfet oluşturduğuna dikkat çekti.

ÇOCUK BAKIM EVİ İÇİN BÜTÇEDEN KAYNAK

Çocuk bakım evinin işletme giderleri için bütçeden kaynak aktarıldığını belirten Sayıştay, belediye meclisi tarafından belirlenen ücret tarifesinin çocuk bakım evinin giderlerini karşılamada yetersiz kaldığı ve bütçeden mevzuata aykırı olarak 56 141.949,76 TL kaynak aktarıldığı tespit etti.

RUHSATSIZ İŞ YERLERİ GELİR KAYBINA UĞRATTI

bazı iş yerlerinin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almadan faaliyette bulunduğu ve buna bağlı olarak Belediyenin  gelir kaybına uğradığını belirten Sayıştay, “işyeri açma izni harcının zamanında tahsil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası