Ege Postası
Geri

Sebzesi para etmeyen köylü, kara sabanla tarla sürüyor

Mersin’in Silifke ilçesinde, maddi imkansızlık nedeniyle traktör ve öküz alamayan orman köylüleri, omuzlarına bağladığı kara sabanla tarlasını sürüyor. Köylüler, sebzenin para etmediğini ifade ediyor. İmece usulü biraya gelen kadın...
Sebzesi para etmeyen köylü, kara sabanla tarla sürüyor
Haberler / Genel
5 Temmuz 2013 Cuma 11:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mersin’in Silifke ilçesinde, maddi imkansızlık nedeniyle traktör ve öküz alamayan orman köylüleri, omuzlarına bağladığı kara sabanla tarlasını sürüyor. Köylüler, sebzenin para etmediğini ifade ediyor.

İmece usulü biraya gelen kadın ve erkekler, sırasıyla saban çekiyor, sebze fidesi dikiyor. Günde insan gücüyle yaklaşık 2 dönüm araziyi sürebildiklerini belirten köylüler, traktörle yapılsaydı günde on dönüm araziyi sürebileceklerini ifade ediyor. Silifke’nin Şahmurlu köyünün ormanlık kesiminde bulunan yatsı bağı mevkiinde bulunan dağlık alanı taşlardan temizleyerek tarla haline getiren köylüler, maddi imkanları olmadığı için yapmak zorunda oldukları sebzeciliği zor imkanlara rağmen devam ettirdiklerini belirtiyor.

"NASRETTİN HOCA MİSALİ 'YA TUTARSA' DİYEREK YAŞIYORUZ"

Ürettikleri ürünün para edip etmemesi konusunda, Nasrettin hoca misali 'ya tutarsa' diyerek yapmak zorunda olduklarını söyleyen çiftçi, Hayrettin Uğur, "Teknoloji ilerledi ama biz imkanımız olmadığı için bu şartlarda devam ediyoruz. Çiftçilere kredi veriliyor evet ama küçük çiftçiye verilmiyor. Verilmediği için de biz ufak islerle uğraşıyoruz aslında muhtarlar bizim gibi imkansızlıktan dolayı teknolojiden yararlanamayan insanları tespit edip kredi için devlete başvurması gerekiyor. Vatandaşın 10 dönüm 20 dönüm tarlası var. Gidiyor desteği alıyor. ben ne yapayım benimde babamdan 2 dönüm tarla kalmış kredi alamıyorum. Ne ileri gidebiliyorum ne bırakabiliyorum böyle olduğum yerde sayıyorum. Mecbur kalıyorum sabanı omuzlayıp tarlayı sürmeye. Sonrada Nasrettin hocanın hesabı ‘ya tutarsa’ deyip dikiyoruz sebzemizi, para ederse ne mutlu, para etmese bu seneki borçlar ertelenecek yeni seneye kazanırsak ödeyeceğiz." dedi.

3 çocuk okuttuğunu ve her yıl yetiştirmek zorunda kaldıkları sebzelerinin para etmemesinde şikayet eden 45 yaşındaki çiftçi Durmuş Taş ise günden güne gelişen teknolojiden maddi imkansızlar nedeniyle yeteri kadar faydalanamadıklarını, bu nedenle tarlalara su ve elektrik açısından daha az gideri olduğu için damlama sulama sistemini yapabildiklerini, fakat, insan gücünü de kullanarak saban çekerek çift sürdüklerini de söyledi.
Taş, "Teknoloji araçlarını kullanacak imkanlarımız olmadığı için kara sabanla çalışarak kanaat ediyoruz. Traktörün günde 10 dönüm işlediği arazide biz kendi imkanlarımızla 2 dönüm işleyebiliyoruz. Köylü imece usulü biraya gelip her gün birimizin tarlasını işliyoruz böylece kendi imkanlarımızla sebze yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.

KADINLARDAN EŞLERİNE DESTEK

Erkeklerin araziyi ekilecek şekle getirdiği tarlada sebze fidesi ekerek eşlerine yardım eden kadınlar ise aşırı sıcağa rağmen çalıştıklarını, eşleri olmadığı zamanlarda ise kara sabanı omuzlayarak arazi açtıklarını ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası