Ege Postası
Geri

Seferihisar’da “Yavaş Zeytinyağı” dönemi başladı!

Seferihisar önce yavaşladı, şimdi de zeytinyağı üretiminde yüzlerce yıl geriye gidiyor. Seferipazar ve Orhanlı Köyü Derneği, lezzetli ve sağlıklı zeytinyağı üretmek ve Seferihisar’daki kırsal yaşamı korumak için bir ilke imza attı. Yüzlerce yıllık taş değirmende üretilen Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı, seferipazar.com internet sitesi aracılığı ile artık tüm Türkiye’ye ulaştırılıyor.
Seferihisar’da “Yavaş Zeytinyağı” dönemi başladı!
Haberler / Yerel Yönetimler
10 Kasım 2012 Cumartesi 11:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı, sadece sakin şehir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yetişen zeytinlerden geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Tek tek elle toplanan zeytinler, zeytinin insan avcuna düştüğü ilk tarihten beri kullanılan fakat günümüzde yok olmaya yüz tutmuş taş baskı yöntemiyle eziliyor ve bu nedenle Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı “yavaş zeytinyağı” olarak kabul ediliyor.

Taşbaskı esnasında zeytin yaklaşık 30 dakika süreyle eziliyor ve içerisinde bulunan yakıcı tatların bu işlem sırasında uzaklaşması sağlanıyor. Bu nedenle taşbaskı zeytinyağı son derece farklı bir aroma ve eşsiz bir lezzete sahip. Bu çok özel zeytinyağını 500 ve 250 ml’lik özel şişelerde Seferipazar.com adresinden temin etmek mümkün.

Seferihisar’ın bu farklı projesi hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Seferihisar köylüsünün yaşam kalitesinin yükselmesi, ilçemizin en önemli hedeflerinden biri. Seferipazar ve Orhanlı Köyü Derneği'nin bu müşterek projesinin ana amacı köyün halihazırda ürettiği taşbaskı zeytinyağının değerini artırmak yoluyla, Orhanlı Vadisi'ndeki geleneksel zeytinlikleri korumak. Proje başarılı olursa köylünün zeytinlikleri elden çıkarmak yerine geleneksel üretimini sürdüreceği kesin. Bu gerçekleştiğinde de, hiçbir ilaç veya gübre atılmadan, toprak sürülmeden, tel çit çekmeden ve hatta sulanmadan yapılan geleneksel zeytincilik devam edecek. Zeytinlerle beraber ilçemizin yüzlerce yıllık taşbaskı zeytinyağı kültürü de korunmuş olacak. Türkiye’nin en lezzetli ve sağlıklı zeytinyağlarından biri Seferihisar ilçesinde üretildiği için gurur duyuyorum” dedi.

NEDEN ORHANLI KÖY?
Sağlıklı ve lezzetli bir zeytinyağı elde etmek ancak düşük sıcaklıkta doğal baskı ile mümkün. Zeytinyağını bu şekilde üreten en eski ve sağlıklı sistem ise taşbaskı. Orhanlı Köyü, tüm zorluklara rağmen yüzlerce yıllık bu sistemi yaşatabilmiş çok az sayıdaki Ege yerleşiminden biri.

Modern zeytinyağı makineleri zeytinyağını kapalı ve sıcak bir ortamda elde ederek lezzet ve vitamin kaybına neden oluyor. Taşbaskıda düşük sıcaklıktaki suyun kullanılması sebebiyle mineral ve vitamin kaybı en az seviyede kalıyor. Öte yandan, zeytinin doğal taşlar kullanılarak ezilmesi yağa metalik tatlar geçmesini engelliyor. Bu nedenle taşbaskı olabilecek en sağlıklı yağlardan biri.


Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı’nın Özellikleri

-          Zeytinyağının rengi nispeten açıktır. Bu sizi yanıltmasın. Çünkü taşbaskıda elde edilen en lezzetli yağlar genel kanının aksine açık renktedir.

-          Yağ, zeytinin içindeki tüm doğal vitamin ve mineralleri barındırdığı için son derece sağlıklı ve anti-kanserojendir.

-          Yağ, güzel bir koku ve yüksek aromaya sahiptir.

-          Taşbaskı zeytinyağının lezzeti tıpkı iyi şaraplarda olduğu gibi durdukça artar.

-          Yağ hiçbir metale temas etmeden üretildiği için metalik tatlar ve metal kalıntıları içermez.

-          Yağdan elde edilen gelir doğrudan zeytin üreticilerine kalmakta ve köyün kültürünü, doğasını ve asırlık zeytinliklerini yaşatmak için kullanılmaktadır.

Orhanlı Taş Bakı Zeytinyağı, Orhanlı Köyü Alınteri Zeytinyağı Fabrikası’nda üretilerek Seferipazar için özel olarak şişelenmekte. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası