Ege Postası
Geri

Şehirli Türklerin devlet kurumlarına güveni azalıyor

Türkiye’de hükümet, ordu ve yargıya olan güvenin küçük yerleşim birimlerinde arttığı, nüfusu 100 bini aşan yerlerde ise giderek azaldığı tespit edildi.Washington merkezli Gallup şirketinin Mayıs ve Haziran aylarında yaptırdığı ankete...
Şehirli Türklerin devlet kurumlarına güveni azalıyor
Haberler / Dünya
15 Ağustos 2013 Perşembe 13:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye’de hükümet, ordu ve yargıya olan güvenin küçük yerleşim birimlerinde arttığı, nüfusu 100 bini aşan yerlerde ise giderek azaldığı tespit edildi.

Washington merkezli Gallup şirketinin Mayıs ve Haziran aylarında yaptırdığı ankete göre nüfusu 100 bini aşan yerlerde hükümete güven yüzde 43 düzeyinde. Küçük şehir ve kasabalar ile kırsal kesimde ise bu oran yüzde 68’e ulaşmış durumda.

Gallup’un 2011 seçimleri öncesindeki araştırmasında hükümete güven hem kırsal kesimde hem de şehirlerde yüzde 60 civarındaydı. Bu makasın giderek açıldığına dikkat çeken Gallup, sonuçlarda Gezi olaylarının rolü olsa da bu trendin önceden başladığını vurguladı.

Şehirli Türkler arasında güvenin azaldığı tek devlet kurumu hükümet değil. 2011’de yüzde 57 seviyesinde olan ‘yargıya güven’ oranı yüzde 49’a düşmüş durumda. Kırsal kesimde ise tersine yüzde 57’den 66’ya yükseldi.

En büyük fark ise orduya güven oranında. Bu oran, 2011’de her iki kesimde de yüzde 75’in üzerindeyken bugün kırsalda yüzde 83, şehirde ise yüzde 59 seviyesinde. Yine de ortalamaya bakıldığında en çok güven duyulan devlet kurumu yüzde 68 ile ordu. Onu yüzde 56 ile yargı ve yüzde 54’le hükümet takip ediyor. Anket, Ergenekon davasında karar açıklanmadan önce gerçekleştirildi.

‘ORDU HÜKÜMETİN KONTROLÜNDE’ DÜŞÜNCESİ

Anket sonuçlarını yorumlayan Gallup analisti Jan Sonnenschein, Türkiye’deki asıl kırılma noktasının AK Parti seçmenleri ile ‘seküler kesimleri’ destekleyenler arasında değil, devlet kurumlarına güvende ayrı düşen kırsalda ve şehirde yaşayanların arasında olduğu sonucuna vardı.

Gallup anketlerine göre, 2008’de hükümete güvenmeyenlerin yüzde 71’i orduya güvendiğini söylerken, bugün bu kesimlerin orduya güveni de yüzde 48’e düşmüş durumda. Gallup analisti, hükümetine muhaliflerinin artık, ordunun hükümet tarafından kontrol edildiği fikrine daha fazla kani olduğunu belirtti. Ergenekon davası başladıktan sonra hükümet karşıtlarının yargıya güveni de büyük ölçüde azaldı. 2008’de yüzde 44 olan bu oran bugün yüzde 13’e düştü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası