Ege Postası
Geri

Selimiye meydanında sondaj çalışması yapılacak

Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camii meydanında bulunan Yemiş Kapanı Hanı’nın olduğu yerde sondaj çalışması yapılacak.    Osmanlı döneminin en önemli mimari yapıları arasında yer alan Selimiye Camii, Mimar Sinan...
Selimiye meydanında sondaj çalışması yapılacak
Haberler / Güncel
19 Eylül 2013 Perşembe 16:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camii meydanında bulunan Yemiş Kapanı Hanı’nın olduğu yerde sondaj çalışması yapılacak.

    Osmanlı döneminin en önemli mimari yapıları arasında yer alan Selimiye Camii, Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında yapıldı. Büyük mimarın 'Ustalık Eserim' dediği Selimiye, 28 Haziran 2011’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Selimiye Camii’nin meydanının düzenlemesi için Edirne Belediyesi bir proje hazırladı. Hazırlanan çevre düzenlemesi projesi Edirne Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunuldu. Ancak kurul projeyi, alanda 'Han duvarları kalıntıları var' gerekçesiyle kabul etmedi.
Bunun üzerine Edirne Valisi, Belediye Başkanı, Müze Müdürü, Alan Yönetim Başkanı bir araya gelerek tarihi hanın bulunduğu alanda sondaj yapılması kararı aldı. Önerinin kurul tarafından kabul edilmesiyle valilik ve belediyenin desteği ile Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde sontaj çalışması yapılacak.

    Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen ve 3 metre derinliğine kadar inilecek çalışma öncesinde Yemiş Kapanı Hanı’nın bulunduğu alanın etrafı suntalarla çevrildi. Meyve ve sebzenin alıp satıldığı Yemiş Kapanı Hanı’nın yapılış tarihi 1588 olarak geçiyor. Eski Camii ile Selimiye arasında bulunan han asırlarca şehir halkına hizmet verdi. Ancak 1752 yılındaki deprem hasar gören tarihi han sonraki dönemlerde onarılarak yeniden insanların hizmetine açıldı.

    Sonraki yıllarda bakımsızlıktan harabeye dönen tarihi yapı yönetimin yöneticileri tarafından 1937 yılında yıktırıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası