Ege Postası
Geri

Siyaset bilimci Tosun: İzmir'de seçimin galibi...

SİYASET bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, İzmir'de 1 Kasım seçimlerinde 100 seçmenden 10'unun parti değiştirdiğini belirterek, MHP seçmeninin yüzünü AK Parti'ye döndüğünü söyledi. İzmir'de seçimin galibinin AK Parti olduğunu ifade eden Prof.Dr. Tosun, muhafazakar Kürtler'in de HDP'den koptuğunu dile getirdi.
Siyaset bilimci Tosun: İzmir'de seçimin galibi...
Haberler / Yerel Politika
2 Kasım 2015 Pazartesi 16:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, siyaset ve sosyal bilimler alanında uzman Prof.Dr. Tanju Tosun, İzmir'de 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran'a göre 100 seçmenden 10'unun parti değiştirdiğini belirterek, MHP ve HDP'den AK Parti'ye oy geçişinin olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tosun, şöyle konuştu: 

"Seçmen, MHP için 'İktidar ortağı olamadın', 'Sürekli hayır'da ısrar ettin' dedi. HDP'nin Türkiyelileşememesi sınırlı sol seçmeni ondan uzaklaştırdı. HDP seçmeni konformist. Düzenin çok radikal bir değişiminden yana bir seçmen değil. Orada da güvenlik arayışı var. HDP önce seküler yoksul Kürtler'i, ardından aşırı ölçüde siyasallaşmış Kürt milliyetçileri kendi etrafında tutmaya çalıştı. Muhafazakar Kürtler'le 7 Haziran'da kurmuş olduğu ittifakı çözdü. Burada HDP'den AK Parti'ye geçiş oldu. Torbalı'da 8 puanlık artışta muhafazakar Kürt seçmenin payı büyük. AK Parti oylarını 8 puan artırdığı Kemalpaşa'da da milliyetçi ve muhafazakar seçmenden oy aldı. AK Parti kentin kırsalında oy artış oranını yükseltirken kent merkezinde laik, liberal, kentli seçmenle mesafeli duruşu dikkat çekti. AK Parti kentli seçmenle hala sandığa yansıyacak bir ilişki kuramadı. AK Parti 1 milyon oy hedefine ancak bu seçmeni ikna ederek ulaşabilir. CHP 7 Haziran'da yüzde 1'in altında oyunu HDP'ye kaptırmıştı. 1 Kasım'da HDP'den oy geçişi olmadı. İzmir'de 10 seçim de olsa merkez sağda alternatif bir parti olmadığı sürece CHP yüzde 45'in altına düşmez. CHP bu oy gücünü korur ama CHP'nin sorunu bunu yüzde 50'lerin üzerine taşımak olmalı. MHP seçmeni yüzünü AK Parti'ye döndü. Cumhurbaşkanının kampanya sürecindeki milliyetçi söylemi, terörü önleme konusunda izlenen güvenlikçi bir iç politika ve hayırcı MHP algısı başarılı oldu. MHP'nin İzmir'de ikinci sıralara kadın aday koyması da seçmeni ikna edemedi. Çünkü 'erkek parti' imajı olan MHP'de seçmen cinsiyetçi kimlik üzerinden oy vermiyor." (Elif DemirciDHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası