Ege Postası
Geri

Suriyeli mülteciler yarın Malatya'daki konteyner kente yerleştirilecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Malatya'da kurulan 10 bin kişilik konteyner kente 450 kişilik ilk mülteci kafilesi yarın yerleştirilecek.     Malatya...
Suriyeli mülteciler yarın Malatya'daki konteyner kente yerleştirilecek
Haberler / Güncel
11 Haziran 2013 Salı 13:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Malatya'da kurulan 10 bin kişilik konteyner kente 450 kişilik ilk mülteci kafilesi yarın yerleştirilecek.

    Malatya Valisi Vasip Şahin, çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen konteyner kentte incemelerde bulundu. Şahin, burada yaptığı açıklamada, konteyner kent için çevre düzenlemesinden sosyal donatılara kadar pek çok alanda bir süredir sürdürülen çalışmalar büyük oranda tamamlandığını belirtti. İlk etapta 10 bin kişilik planlanan konteyner kentte, marketten spor sahalarına, okuldan camiye kadar pek çok sosyal tesis bulunduğunu anlatan Şahin, Suriyelilerin gıda ihtiyaçları ilk etapta hazırlanan gıda paketleriyle karşılanacağını ifade etti.

    Gıda paketlerinin bir evin bütün ihtiyaçları gözetilerek oluşturulduğunu dile getiren Şahin, mutfak setleri verilecek Suriyelilerin çalışmaların Türk Kızılayı'nca dağıtılması planlanan gıda kartlarıyla tesis içindeki marketten ihtiyaçlarını karşılayabileceğini anlattı. Şahin, Hatay'ın Altınözü ilçesi ile Gaziantep'in Nizip ilçesinden 400 Suriyeli mültecinin yarın yerleşeceğini bildirdi.

    İlgili bakanlıkların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlar ile Türk Kızılay’ı tarafından konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık ve haberleşme gibi hizmetlerin verileceğini kaydeden Vali Şahin, Suriye’den gelen misafirlere dünya standartlarının çok üzerinde geçici barınma hizmetinin sunulacağını söyledi. Toplam 433 bin metre kare alan üzerine kurulan kampta 276 bin metre kare alanda konteynerlerin bulunduğunu belirten Vali Şahin, kente bin 920 konteyner yerleştirildiğini açıkladı. Her mahallede gelen mülteciler arasından birisinin muhtar olarak seçileceğini de ifade eden Şahin, 7 caddeden oluşan konteyner kentin 118 sokak bulunduğunu belirtti.

    Konteynerlerin kullanım alanlarının 21 metre kare olduğunu dile getiren Vasip Şahin, Beydağı Konaklama Tesisi'nde sosyal alanların yanı sıra iki adet okul, sağlık ocağı, market, 2 adet cami gibi günlük kullanım gerektiren alanların olduğuna dikkat çekti. İl Afet Müdürlüğü tarafından konteyner kentte 109 personelin de görevlendirdiğini kaydeden Vali Şahin, güvenlik olarak ise 100 kişilik bir ekip oluşturulduğunu söyledi. Bunun yanında 100 kişiden oluşan tercüman kadro ile iletişimin sağlanmasına da önem vereceklerini belirten Şahin, mültecilerin yemeklerini kendi konteynerlerinde yapacaklarını ve bunun içinde gerekli gıda yardımlarını düzenli olarak sağlayacaklarını kaydetti.

    Şahin, şunları söyledi: “Ülkemizin son zamanlarda yaşadığı özellikle güney sınırında yaşadığı Suriye sorunu nedeniyle ülkemize göç eden Suriyeli dostlarımıza kardeşlerimize ev sahipliği yapma amacıyla çalışmalar daha da hızlandırıldı. İnşallah nasip olursa yarından itibaren suriyeli misafirlerimizi burda misafir etmeye barındırmaya başlayacağız. 2012 yılı Aralık ayında AFAD Başkanlığımızın dolayısıyla bakanlığımızın iradesiyle verdiği onayla buranın çalışmalarına proje çalışmalarına başlandı TOKİ’yle yapılan hem proje çalışmaları ve hem de protokolle bu alanın inşaatı Mart ayında ihale edilerek başlanmış oldu. 3 ay gibi kısa bir sürede alanımızın alt yapısı koyteyner yerleşim alanları ve konteynerleri yerleştirilerek bu günkü halını aldı.” diye konuştu.
    
    Kentte barınacak kadınlara meslek kazandırmak amacıyla biçki dikiş kursları düzenleneceğini anlatan Şahin, erkekler için kahvehane gibi sosyal tesisler bulunduğunu bildirdi.

    Suriyeli mültecilerin gidince burasının herhangi bir afet durumunda hazır bulundurulacağını söyleyen Vali Şahin, "Ülkemizin birinci derecede deprem bölgesi olması ve zaman zaman yaşanan sel ve su baskını, çığ ve heyelan gibi afetlere her zaman hazırlıklı olmak zorundayız. İstemesek de bu tür olaylar yaşanmakta, can ve mal kaybına sebep olmaktadır. İlimize yapılan bu konteyner kent, bu tür afetlerde mağdur olan vatandaşımızın geçici olarak ihtiyaçlarının karşılandığı kalıcı ve her an hazır olan aktif bir yerleşim merkezi olacaktır." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası